Οι στρεβλές εφαρμογές της ΚΑΠ

• Αναποτελεσματική ή και επιζήμια είναι η εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής στη χώρα μας, υποστηρίζει ο Γεωπονικός Σύλλογος Πρέβεζας

από Thessaliki Gi

Τις στρεβλές εφαρμογές της  Κοινής Αγροτικής Πολιτικής στη χώρα μας, επισημαίνει ο Γεωπονικός Σύλλογος Πρέβεζας, υποστηρίζοντας ότι η εφαρμογή της ΚΑΠ είναι αναποτελεσματική ή και επιζήμια.

Αναλυτικά ο Γεωπονικός Σύλλογος Πρέβεζας, αναφέρει τα εξής:

Η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), πέραν των σχεδιαστικών ή δομικών προβλημάτων που έχει, εφαρμόστηκε διαχρονικά στη χώρα μας με ένα βασικό γνώμονα: τη μέγιστη δυνατή απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων. Προς χάριν συντομίας θα αναφέρουμε μόνο την χρόνια τελμάτωση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης που παρά τις αλλεπάλληλες νομοθετήσεις, αποφάσεις και ρυθμίσεις, μοιράζονται απλώς τα χρήματα με «τεχνικές λύσεις». Άλλη χαρακτηριστική περίπτωση της στρεβλής εφαρμογής της ΚΑΠ αποτελούν τα «ιστορικά δικαιώματα», η διανομή της βασικής ενίσχυσης σύμφωνα με τις επιδοτήσεις του 2000-2003.

Με την ίδια λογική εφαρμόστηκε και το μέτρο των «οικολογικών σχημάτων» (eco-schemes) κατά την περασμένη περίοδο. Δράσεις ανακοινώθηκαν την τελευταία στιγμή, οι έλεγχοι ελάχιστοι ή μηδενικοί και πολλά ευτράπελα δημιουργήθηκαν με εικονικά τιμολόγια και δράσεις, όπως στη βιολογική γεωργία, τη μηχανική ζιζανιοκτονία, την ανάρτηση δακοπαγίδων, την κομποστοποίηση κλπ. 

Σχετικά με την εξαπόλυση ωφέλιμων εντόμων και ακάρεων παρατηρήθηκαν επιπλέον: άκαιρη εφαρμογή τους μέχρι τον Οκτώβριο, με δοσολογίες που είχαν τεράστιες αποκλίσεις μέχρι μόνο 20 φακελάκια αρπακτικών ανά στρέμμα, για εχθρούς μη στόχους όπως ο μαύρος ακανθώδης αλευρώδης, γενικά εκτός τόπου και χρόνου.

Τα κυκλώματα βέβαια που «στήριξαν» αυτές τις δράσεις υποσχέθηκαν το μέγιστο ποσό ενίσχυσης 95€/στρέμμα σαν να μην γνώριζαν ότι όσο αυξάνονται οι εκτάσεις μειώνεται αντίστοιχα αυτό το ποσό. Ως αποτέλεσμα οι «ωφελούμενοι» παραγωγοί θεωρούν ότι οι παραπάνω δράσεις είναι μια ακόμη απάτη που στόχο έχουν να τους περικόψουν την ήδη μειωμένη οικονομική ενίσχυση.

Έτσι, μέθοδοι όπως της εξαπόλυσης ωφέλιμης πανίδας που μπορεί να είναι μία σημαντική λύση στην αντιμετώπιση των εχθρών των καλλιεργειών, ειδικά μετά την απαγόρευση της πλειοψηφίας των εντομοκτόνων, και αποδεδειγμένα συμβάλλουν στην παραγωγή ασφαλών, ποιοτικών και οικονομικών τροφίμων δυσφημούνται ουσιαστικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αντίστοιχα μέτρα επιδότησης για την εξαπόλυση ωφέλιμων εντόμων, είχαν δοκιμαστεί τη δεκαετία του 1990 με αντίστοιχα προβλήματα εφαρμογής.

Τέλος να τονιστεί, πως η εφαρμογή των Οικολογικών Σχημάτων, οδήγησε σε ιδιαίτερη αύξηση της γραφειοκρατίας, παρά τις δεσμεύσεις και τους στόχους της ΚΑΠ και της Ε.Ε για περιορισμό της.

Καλούμε τον ΟΠΕΚΕΠΕ και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να βάλει ένα τέλος σε αυτές τις πρακτικές που αφήνουν ελεύθερο το πεδίο να καρπώνονται διάφοροι μη δικαιούχοι  τις αγροτικές ενισχύσεις και να εφαρμόσει μία σύγχρονη αποτελεσματική αγροτική πολιτική με γνώμονα την ενίσχυση των αγροτών και της υπαίθρου και την παραγωγή ποιοτικών τροφίμων.

Παπαναστασίου 70
Λάρισα, ΤΚ 41222
3ος Όροφος

info@thessalikigi.gr

2413 019621

690 7662544

Αγροτικά Νέα Θεσσαλική Γη

Ιστοσελίδα αγροτικού ενδιαφέροντος, με ειδήσεις, ρεπορτάζ, αναλύσεις, για τους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής, από την καρδιά του Θεσσαλικού κάμπου και για όλη την Ελλάδα!

Αγροτικά Νέα Θεσσαλική Γη

Ιστοσελίδα αγροτικού ενδιαφέροντος, με ειδήσεις, ρεπορτάζ, αναλύσεις, για τους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής, από την καρδιά του Θεσσαλικού κάμπου και για όλη την Ελλάδα!

Παπαναστασίου 70
Λάρισα, ΤΚ 41222
3ος Όροφος

info@thessalikigi.gr

2413 019621

690 7662544

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Εταιρεία: Αθανασιάδη-Χαρχαντή Χαραλαμπία

Νομική μορφή: Ατομική επιχείρηση

Διακριτικός τίτλος: Thessalikigi.gr site-tv-radio

Τίτλος: Thessalikigi.gr

Έδρα: Κ. Παλαμά 4 Φαλάνη Λάρισας, ΤΚ 40011

ΑΦΜ: 178527998

ΔΟΥ: Λάρισας

Τηλ. 2413019621 – 6907662544

e mail: info@thessalikigi.gr

Αρ.ΓΕΜΗ: 179409640000

Δικαιούχος του Domain name Thessalikigi.gr: Αθανασιάδη Χαρχαντή Χαραλαμπία

Νόμιμος εκπρόσωπος: Αθανασιάδη Χαρχαντή Χαραλαμπία

Διευθυντής/Διαχειριστής: Αθανασιάδη Χαρχαντή Χαραλαμπία

Διευθυντής σύνταξης: Χρήστος Αθανασιάδης

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018,
σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).