Πως προδιαγράφονται οι τιμές σε 8 αγροτικά προϊόντα και συγκεκριμένα για σιτάρι, βαμβάκι, καλαμπόκι, ζάχαρη, χυμό πορτοκαλιού, σόγια, ακατέργαστο ρύζι και βοοειδή, αναλύονται στο 3ο δελτίο τιμών αγροτικών προϊόντων της Τράπεζας Πειραιώς- Μάρτιος 2025
Με μια ματιά
Για το σιτάρι, αν και η σημαντικά ενισχυμένη προσφορά δύναται να διατηρήσει τις πτωτικές πιέσεις, οι προκλήσεις σχετικά με τις καιρικές συνθήκες πιθανά να θέσουν σε αντίθετη πορεία τις τιμές. Καθώς η εγχώρια παραγωγή ζάχαρης στις ΗΠΑ δείχνει σημάδια ενίσχυσης, οι πτωτικές πιέσεις στην τιμή της πιθανά να συνεχιστούν. Για το καλαμπόκι, η σειρά της Κίνας να επιβάλλει αντίποινα (δασμούς 15%) στις εισαγωγές καλαμποκιού από τις ΗΠΑ, αναμένεται να συνεχίσει να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην τιμή του, όπως και η τιμή του χυμού πορτοκαλιού από την πλευρά του Καναδά με την επιβολή δασμών ύψους 25%. Ο συνδυασμός του δασμολογικού πολέμου και ενός μετριαζόμενου ρυθμού ανάπτυξης πιθανά να συνεχίσει να λειτουργεί επιβαρυντικά στις τιμές του βαμβακιού. Για την σόγια, αν και μέχρι στιγμής η δασμολογική πολιτική έχει επιφέρει σημαντική υποχώρηση στην τιμή της, μια συμφωνία ίσως στην αρχή της επόμενης καλλιεργητικής περιόδου 2025/26, αρχές Μαΐου, πιθανά να τις μετριάσει. Για τα βοοειδή, ο συνδυασμός των περιορισμένων προμηθειών με τις μειωμένες εισαγωγές από το Μεξικό δύναται να συνεχίσουν την ενίσχυση των τιμών τους. Η διατήρηση της κίνησης απελευθέρωσης αποθεμάτων ρυζιού, κυρίως από την Ινδία, αναμένεται να συνεχίσει να λειτουργεί επιβαρυντικά στις τιμές του.
Σιτάρι

Οι παγκόσμιες μηνιαίες προβλέψεις για την αγορά σιταριού το 2024/25 (USDA) αφορούν υψηλότερη παραγωγή, κατανάλωση, αποθέματα αλλά μειωμένο εμπόριο. Η παραγωγή αναμένεται να ενισχυθεί στους 797,2 εκατ. τόνους (+3,4 εκατ. τόνους), προερχόμενη από την Αυστραλία, την Αργεντινή και την Ουκρανία. Παράλληλα, τα αποθέματα εκτιμώνται ενισχυμένα σε 260,1 εκατ. τόνους (+2,5 εκατ. τόνους), όπως και η κατανάλωση σε 806,7 εκατ. τόνους (+2,9 εκατ. τόνους) λόγω υψηλότερης χρήσης για ζωοτροφές, κυρίως στην Ε.Ε., διαμορφώνοντας τον δείκτη αποθέματα/ κατανάλωση ελαφρά υψηλότερα σε 32,24% (από 32,05%). Το εμπόριο εκτιμάται μειωμένο σε 208,1 εκατ. τόνους (-0,9 εκατ. τόνους) με την μεγαλύτερη μεταβολή να παραμένει για τις κινεζικές εισαγωγές, οι οποίες προβλέπονται σε 6,5 εκατ. τόνους, κάτω από το επίπεδο του 2023/24 (13 εκατ. τόνους), διατηρώντας, πιθανά, έναν συνεχιζόμενο υποτονικό ρυθμό.
Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, η σημαντικά ενισχυμένη προσφορά (παραγωγή και αποθέματα) σε σχέση με τη ζήτηση, δύναται να λειτουργήσει επιβαρυντικά στην τιμή του, μια τάση που αποτυπώθηκε πρόσφατα και στις αυξημένες θέσεις πώλησης στα ΣΜΕ. Ωστόσο, οι προκλήσεις με την ύπαρξη δυσμενών καιρικών συνθηκών στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις χειμερινού σιταριού στις κεντρικές πολιτείες των ΗΠΑ, πιθανά να επιδράσουν θετικά των τιμών, σύμφωνα με τους αναλυτές. Ενδεικτικό είναι ότι αν και οι θέσεις πώλησης στα ΣΜΕ παραμένουν σε υψηλό επίπεδο, τελευταία παρατηρείται μια αύξηση στα ΣΜΕ αγοράς.
Ζάχαρη

Σύμφωνα με τις μηνιαίες εκτιμήσεις του USDA, η συνολική παραγωγή ζάχαρης στις ΗΠΑ αναμένεται να διαμορφωθεί σε υψηλότερα επίπεδα (σε 9,408 εκατ. τόνους από 9,370 εκατ. τόνους, προερχόμενη από αύξηση της παραγωγής ζαχαροκάλαμου), η κατανάλωση προβλέπεται μειωμένη σε 12,445 εκατ. τόνους, όπως και τα αποθέματα σε 1,872 εκατ. τόνους, με τον δείκτη αποθέματα/κατανάλωση να αναμένεται σε ελαφρά χαμηλότερο επίπεδο, σε 15,04% (από 15,32%). Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω στοιχεία, η ενισχυμένη προσφορά σε σχέση με τη ζήτηση δύναται να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην τιμή της, μια δυναμική που αποτυπώθηκε πρόσφατα. Επιπλέον, σύμφωνα με τους αναλυτές, η επικείμενη επιβολή δασμών (έναρξη 2 Απριλίου ύψους 25%) πιθανά να μετριάσει σημαντικά τις μεξικανικές εισαγωγές ζάχαρης στις ΗΠΑ, έναν βασικό προμηθευτή της, κάνοντας αναφορά ότι θα μπορούσαν να υποχωρήσουν σε χαμηλό 17 ετών για το 2025. Ωστόσο, με τα μέχρι στιγμής στοιχεία του USDA, η εγχώρια παραγωγή στις ΗΠΑ δείχνει σημάδια ενίσχυσης, αντανακλώντας επαρκείς προμήθειες στο εσωτερικό της, ενισχύοντας τις θέσεις πώλησης στα ΣΜΕ, αν και οι θέσεις αγοράς εξακολουθούν να παραμένουν σε υψηλότερο επίπεδο.
Καλαμπόκι

Οι μηνιαίες εκτιμήσεις του USDA για την παραγωγή καλαμποκιού το 2024/25 αναθεωρήθηκαν ανοδικά σε 1,214.2 εκατ. τόνους (+1,7 εκατ. τόνους), προερχόμενες από σημαντική ανοδική αναθεώρηση στην ινδική παραγωγή, με τις εκτιμήσεις για την παραγωγή στην Κίνα αλλά και στις ΗΠΑ να διατηρούνται αμετάβλητες (294,9 εκατ. τόνους και 377,6 εκατ. τόνους αντίστοιχα). Η κατανάλωση αναμένεται ενισχυμένη σε 1,239.2 εκατ. τόνους (+1,2 εκατ. τόνους), ενώ τα αποθέματα εκτιμώνται μειωμένα σε 288,9 εκατ. τόνους (-1,4 εκατ. τόνους) μειώνοντας ελαφρά τον δείκτη αποθέματα/κατανάλωση σε 23,31% (από 23,44%). Παράλληλα, μειωμένες αναμένονται οι εκτιμήσεις για το παγκόσμιο εμπόριο, ιδίως από την Κίνα, oι εισαγωγές της οποίας εκτιμώνται χαμηλότερα σε 8 εκατ. τόνους (από 10 εκατ. τόνους) αλλά και των βραζιλιάνικων εξαγωγών σε 41 εκατ. τόνους (από 43 εκατ. τόνους) λόγω των μειωμένων παραγωγικών προοπτικών.
Σύμφωνα με τα παραπάνω στοιχεία, η περιορισμένη προσφορά σε σχέση με την αυξημένη ζήτηση δύναται να ενισχύσει την τιμή του. Ωστόσο, το πλαίσιο της εμπορικής αντεκδίκησης, με την σειρά της Κίνας να επιβάλλει δασμούς επιπλέον 15% στις εισαγωγές καλαμποκιού από τις ΗΠΑ, λειτούργησε επιβαρυντικά των τιμών του, μια τάση που αναμένεται να συνεχιστεί βραχυχρόνια, σύμφωνα με τους αναλυτές, παρά την σημαντική αύξηση των εξαγωγικών πωλήσεων των ΗΠΑ κατά 45% τον τελευταίο μήνα σε Ιαπωνία, Ν. Κορέα και Μεξικό, κυρίως λόγω της αποδυνάμωσης του δολαρίου.
Χυμός Πορτοκαλιού

Η παγκόσμια παραγωγή συμπυκνωμένου χυμού πορτοκαλιού για το 2024/25, σύμφωνα με τις προβλέψεις του USDA, αναθεωρήθηκε περαιτέρω πτωτικά σε σχέση με τις προβλέψεις του προηγούμενου μήνα. Πιο συγκεκριμένα, συνολικά για τις ΗΠΑ εκτιμάται σε 59,0 εκατ. κουτιά από 60,30 εκατ. κουτιά τον προηγούμενο μήνα. Ειδικά για την Φλόριντα, οι παραγωγικές προοπτικές εκτιμώνται ελαφρά χαμηλότερα σε 10,7 εκατ. κουτιά από 12 εκατ. κουτιά, ενώ ελαφρά ανοδική αναθεώρηση εκτιμάται για την παραγωγή στην Καλιφόρνια σε 48,3 εκατ. κουτιά (από 47,40 εκατ. κουτιά).
Ενδεικτικό των μειωμένων παραγωγικών προοπτικών αποτέλεσε η σημαντική ενίσχυση της τιμής λιανικής χυμού πορτοκαλιού κατά 8% από την αρχή του χρόνου και κατά 14% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Ωστόσο, τα εμπορικά αντίποινα από την πλευρά του Καναδά στο πλαίσιο επιβολής δασμών ύψους 25% συνέχισαν να επηρεάζουν αρνητικά την τιμή του χυμού για δεύτερο διαδοχικό μήνα, με την απόδοση της τιμής του από την αρχή του χρόνου να καταγράφει πλέον αρνητικό ρεκόρ (-45,22%).
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι πτωτικές πιέσεις στην τιμή του χυμού δύναται να παραμείνουν σε μεσοπρόθεσμο διάστημα, κάτι που αποτυπώθηκε στην μείωση των θέσεων αγοράς από τους διαχειριστές, αν και εξακολουθούν να παραμένουν σε υψηλό επίπεδο.
Βαμβάκι

Οι μηνιαίες εκτιμήσεις του USDA για το βαμβάκι το 2024/25 κάνουν αναφορά για αυξημένη παραγωγή, κατανάλωση και εμπόριο, ενώ ελαφρά μειωμένα εκτιμώνται τα αποθέματα. Η παραγωγή αναμένεται να κινηθεί υψηλότερα σε 120,96 εκατ. μπάλες (+500.000 μπάλες), προερχόμενη από ανοδική αναθεώρηση στην παραγωγή της Κίνας, ενώ μειωμένα προβλέπονται τα αποθέματα σε 78,33 εκατ. τόνους (-80.000 μπάλες). Παράλληλα, η κατανάλωση αναμένεται ελαφρά ενισχυμένη σε 116,54 εκατ. μπάλες (+590.000 μπάλες), διαμορφώνοντας τον δείκτη αποθέματα/κατανάλωση σε χαμηλότερο επίπεδο, σε 67,21% (από 67,62%).
Το παγκόσμιο εμπόριο εκτιμάται σε 42,7 εκατ. τόνους (-4% σε σχέση με το 2023/24), αποτέλεσμα της σημαντικής μείωσης των κινεζικών εισαγωγών. Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω στοιχεία, η μειωμένη προσφορά (παραγωγή και αποθέματα) σε σχέση με τη ζήτηση αναμένεται να λειτουργήσει θετικά στις τιμές του βαμβακιού, κάτι που δεν αποτυπώθηκε στην τιμή του καθώς ο δασμολογικός πόλεμος του προέδρου Trump έχει επιφέρει πτωτική πίεση στην τιμή του βαμβακιού, βυθίζοντάς την στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2020.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις των αναλυτών, η πτωτική πορεία δύναται να συνεχιστεί βραχυχρόνια, αν συνδυαστεί με έναν επιβραδυνόμενο ρυθμό της παγκόσμιας ανάπτυξης (εκτίμηση 4% το 2025, 3,5% το 2026 και 3,4% το 2027). Χαρακτηριστική είναι η διατήρηση των θέσεων πώλησης στα ΣΜΕ από τους διαχειριστές.
Σόγια

Η παγκόσμια παραγωγή σόγιας για το 2024/25, σύμφωνα με τις προβλέψεις του USDA, εκτιμάται στο επίπεδο της προηγούμενης πρόβλεψης, σε 420,8 εκατ. τόνους, με τις προβλέψεις για τις βασικές χώρεςπαραγωγούς να διατηρούνται αμετάβλητες (169 εκατ. τόνους για τη Βραζιλία, 118,8 εκατ. τόνους για την Αμερική). Η κατανάλωση προβλέπεται ενισχυμένη σε 409,2 εκατ. τόνους (+3,0 εκατ. τόνους), ενώ τα αποθέματα εκτιμώνται μειωμένα σε 121,4 εκατ. τόνους (-2,9 εκατ. τόνους), κυρίως για την Αργεντινή και την Βραζιλία λόγω της ισχυρής ζήτησης για βιοκαύσιμα.
Λαμβάνοντας υπόψη τα αποθέματα και την κατανάλωση, ο εν λόγω δείκτης αποθέματα/ κατανάλωση εκτιμάται μειωμένος σε 29,66% (από 30,66%). Η δασμολογική πολιτική του προέδρου Trump και η χρήση αντιποίνων, κυρίως από την Κίνα, οδήγησαν σε υποχώρηση της τιμή της σόγιας, κάτι που πιθανά δύναται να συνεχιστεί σύμφωνα με τους αναλυτές. Όμως, αν και η κατάσταση στο εμπορικό ζήτημα παραμένει εξαιρετικά ρευστή, κυρίως στη βάση των χρονοδιαγραμμάτων και υλοποίησής τους, οι αναλυτές εκτιμούν ότι πιθανά να υπάρξει κάποιου είδους συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας σε μεταγενέστερο χρόνο, ίσως στην αρχή της επόμενης καλλιεργητικής περιόδου, μετριάζοντας, κατά κάποιο τρόπο, τις πτωτικές πιέσεις στην τιμή της.
Βοοειδή

Σύμφωνα με την έκθεση του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), οι προβλέψεις για την παραγωγή βοοειδών εξακολούθησαν να παραμένουν σε περιορισμένα επίπεδα για το 2025, παρά την σχετικά αυξημένη διαθεσιμότητα βοοειδών που παρατηρήθηκε το τελευταίο διάστημα, συνεπεία της επανεισαγωγής μοσχαριών σε θυρίδες σίτισης. Παράλληλα, η ζήτηση αναμένεται να διατηρηθεί ενισχυμένη, εντείνοντας πιθανά την ανοδική πίεση στις τιμές των βοοειδών, παρά τα πρόσφατα στοιχεία των εξαγωγικών πωλήσεων από το USDA που έδειξαν ότι μειώθηκαν κατά 29% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και κατά 40% από τον μέσο όρο των προηγούμενων τεσσάρων εβδομάδων.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ο συνδυασμός των περιορισμένων προμηθειών βοοειδών με τις μειωμένες εισαγωγές από το Μεξικό, αναμένεται να συνεχίσουν να ευνοούν την τιμή τους, παρά την αβεβαιότητα γύρω από τους όρους εμπορίου που εξακολουθεί να παραμένει για τα βοοειδή που εισάγονται από τον Καναδά και το Μεξικό. Ενδεικτικό είναι ότι οι διαχειριστές συνεχίζουν να διατηρούν σε υψηλό επίπεδο τις θέσεις αγοράς στα ΣΜΕ.
Ακατέργαστο Ρύζι

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του USDA, οι μηνιαίες προβλέψεις για την αγορά του ρυζιού το 2024/25 έχουν αλλάξει ελάχιστα. Πιο συγκεκριμένα, η παραγωγή παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητη σε 532,7 εκατ. τόνους και η κατανάλωση αναμένεται ελαφρά ενισχυμένη σε 530,7 εκατ. τόνους (+0,2 εκατ. τόνους) λόγω ενίσχυσης της ζήτησης για το Μπαγκλαντές και το Νεπάλ, με τα αποθέματα να αναμένονται σε χαμηλότερα επίπεδα σε 181,5 εκατ. τόνους (-0,1 εκατ. τόνους), μειώνοντας ελαφρά τον δείκτη αποθέματα/κατανάλωση στο επίπεδο του 34,20% (από 34,23%). Το εμπόριο διατηρήθηκε στις προβλέψεις του προηγούμενου μήνα σε 58,5 εκατ. τόνους, με τις εξαγωγές της Ινδίας να διατηρούνται σε επίπεδο ρεκόρ και συγκεκριμένα σε 22 εκατ. τόνους.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, η διατήρηση της κίνησης αρκετών ασιατικών χωρών, ανάμεσα στις οποίες και η Ινδία, να προβούν σε απελευθέρωση αποθεμάτων ρυζιού σε μια προσπάθεια υποχώρησης των τιμών λιανικής, αναμένεται πιθανά να συνεχίσει να λειτουργεί επιβαρυντικά των τιμών προσφέροντας ανακούφιση στα νοικοκυριά, με τους διαχειριστές να παραμένουν πωλητές στα ΣΜΕ. Ωστόσο, η υποχώρηση των τιμών ρυζιού προβλέπεται να δημιουργήσει προκλήσεις για τους αγρότες και στα περιθώρια κέρδους τους, καθώς αν συνεχιστεί η πτώση των τιμών, αυτό θα μπορούσε επιβαρύνει την παραγωγή οδηγώντας τις τιμές σε άνοδο.
