Πρόσφατα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε μέτρα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του αμπελοοινικού τομέα, όπου σε αυτά περιλαμβάνεται και η προώθηση του οίνου χωρίς αλκοόλ.
Ανησυχίες για την υγεία, πάταξη της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ, αλλαγή των συνηθειών της νέας γενιάς… Είναι παράγοντες που εξηγούν εν μέρει γιατί η κατά κεφαλήν κατανάλωση αλκοόλ μειώθηκε κατά 20% στην Ευρώπη μεταξύ 2000 και 2019, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.
Αντιμέτωποι με τη μειωμένη ζήτηση, ορισμένοι οινοποιοί ποντάρουν στο κρασί χωρίς αλκοόλ και επιλέγουν την καινοτομία για να διαφοροποιήσουν τις πωλήσεις.
Στο Βέλγιο, κοντά στο Σαρλερουά, η Associated Beverage Solutions παράγει από το 2018 κρασί χωρίς αλκοόλη χρησιμοποιώντας απόσταξη υπό κενό, μια διαδικασία που λέγεται ότι διατηρεί τις γεύσεις και τα αρώματα καλύτερα από άλλες μεθόδους.
Η τεχνική αυτή περιλαμβάνει τη θέρμανση του κρασιού σε κενό για να μειωθεί η θερμοκρασία βρασμού της αλκοόλης στους 35°C αντί για περίπου 90°C.
Η αποαλκοολοποίηση μεταβάλλει, ωστόσο, τη γεύση του κρασιού. Άλλα συστατικά και αρώματα προστίθενται στη συνέχεια.
“Η γεύση και η ποιότητα του κρασιού χωρίς αλκοόλη βελτιώνονται σαφώς. Έχουμε δει αρκετούς παίκτες στην αγορά γεύσεων ή προμηθευτές οινολογικών προϊόντων που έχουν ενδιαφερθεί για τα κρασιά χωρίς αλκοόλ, που έχουν αναπτύξει σειρές προϊόντων ειδικά για τα κρασιά χωρίς αλκοόλ, οι οποίες μας βοηθούν να φτιάχνουμε πιο ενδιαφέροντα προϊόντα”, λέει στο Euronews ο Benoit Poisson, διευθυντής παραγωγής της Associated Beverage Solutions.
Η εταιρεία παράγει λευκά και αφρώδη κρασιά χωρίς αλκοόλ σε μεγαλύτερες ποσότητες από ό,τι κόκκινα και ροζέ.
“Είναι πιο δύσκολο να φτιάξουμε ένα κόκκινο κρασί χωρίς αλκοόλ, επειδή υπάρχει μια πιο στρογγυλεμένη αίσθηση και η ισορροπία είναι πιο δύσκολο να επιτευχθεί όταν έχει αφαιρεθεί το αλκοόλ”, εξηγεί ο Benoit Poisson.
Οι πελάτες πάντως υπάρχουν. Η παραγωγή κρασιού χωρίς αλκοόλη της εταιρείας έχει αυξηθεί από 1,2 εκατομμύρια λίτρα το 2019 σε 5,3 εκατομμύρια λίτρα το 2024.
Οι προμηθευτές κρασιού της προέρχονται κυρίως από τη Γαλλία, την Ισπανία και την Ιταλία. Η πλειονότητα της παραγωγής της σε μη αλκοολούχο κρασί πωλείται στη συνέχεια στις σκανδιναβικές χώρες, την Ολλανδία, το Βέλγιο και την Αγγλία, “ιστορικά πιο ανοιχτές στις καινοτομίες” όσον αφορά τα κρασιά, σύμφωνα με τον Francis Aguilar, διευθύνοντα σύμβουλο της Associated Beverage Solutions.
“0,0%” ή “χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ”;
Στις 28 Μαρτίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε ένα σχέδιο δράσης για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της ανθεκτικότητας του αμπελοοινικού τομέα ενόψει των μεταβαλλόμενων καταναλωτικών συνηθειών, της κλιματικής αλλαγής και των αβεβαιοτήτων της αγοράς.
Συγκεκριμένα, προτείνει να στηριχθεί η εμπορία των οίνων με 0% ή χαμηλό αλκοόλ με την αποσαφήνιση των κανόνων και την εναρμόνιση της επισήμανσης σε ολόκληρη την ενιαία αγορά.
Επί του παρόντος, οι όροι “μηδέν αλκοόλ”, “0,0%”, “χωρίς αλκοόλ” και “χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ” ρυθμίζονται διαφορετικά σε ολόκληρη την ΕΕ και δεν έχουν την ίδια περιεκτικότητα σε αλκοόλ από το ένα κράτος – μέλος στο άλλο.
Ως εκ τούτου, η Επιτροπή τάσσεται υπέρ της χρήσης του όρου “χωρίς αλκοόλ” για τον προσδιορισμό ενός οίνου με πραγματικό αλκοολικό τίτλο (ΑΒV) που δεν υπερβαίνει το 0,5% κατ’ όγκο. Ο όρος “0,0%” θα προστεθεί εάν αυτό δεν υπερβαίνει το 0,05% κατ’ όγκο. Τέλος, ο όρος “χαμηλός αλκοολικός τίτλος” θα προσδιορίζει έναν οίνο με ΑΒV μεγαλύτερο από 0,5% κατ’ όγκο και 30% μικρότερο από τον ελάχιστο ΑΒV που έχει οριστεί για την κατηγορία πριν από την αποαλκοολοποίηση.
“Επιλέξαμε μια διαδικασία που παράγει 0,0%. Εφόσον μπορούμε πάντα να το προβάλλουμε αυτό, αυτό είναι που μας κάνει να ξεχωρίζουμε εδώ. Αλλά είναι σημαντικό να κρατάμε τα πράγματα ξεκάθαρα για τους καταναλωτές, ώστε να γνωρίζουν τι αγοράζουν με πλήρη γνώση των γεγονότων”, λέει ο Benoit Poisson.
Η Επιτροπή επιθυμεί επίσης η επισήμανση των οίνων με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλη ή χωρίς αλκοόλη να παρέχει στους καταναλωτές καλύτερες πληροφορίες σχετικά με τα συστατικά και τις μεθόδους αποαλκοολοποίησης.
Πακέτο κρασιού
“Από τη δική μας άποψη, η αγορά κρασιού χωρίς αλκοόλ βοηθά την οινοβιομηχανία, δεδομένου ότι πρέπει πρώτα να παραχθεί το κρασί με αλκοόλ. Έτσι, διατηρούνται σε λειτουργία οι αμπελώνες, οι αμπελουργοί, τα κελάρια και όλο αυτό το κομμάτι του τομέα. Εμείς απλά θα είμαστε ένα ακόμη βήμα στο τέλος της αλυσίδας”, δήλωσε ο Benoit Poisson στο Euronews.
Ενώ ορισμένοι αμπελουργοί μπορεί να είχαν δυσμενή άποψη για τα ποτά χωρίς αλκοόλ στο παρελθόν, πολλοί έχουν αλλάξει γνώμη από τότε.
“Κατά κάποιον τρόπο, το κρασί είναι το μωρό του οινοποιού. Και το να το βλέπεις να περνάει από μια διαδικασία αποαλκολοποίησης είναι λίγο δύσκολο. Αλλά ήταν μόνο η αρχή”, λέει ο Francis Aguilar, πριν προσθέσει ότι το νέο προϊόν είναι πλέον “καλύτερα αποδεκτό”.
Εκτός από την προώθηση του κρασιού χωρίς αλκοόλ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνιστά να γίνει ευκολότερη η εκρίζωση των ανεπιθύμητων αμπελιών και η απομάκρυνση των σταφυλιών που είναι ακόμη πράσινα πριν από τον τρύγο, προκειμένου να αποφευχθούν τα πλεονάσματα. Θέλει επίσης να καταστήσει πιο ευέλικτες τις άδειες αναφύτευσης.
Εμπορικός πόλεμος
Προς το παρόν, ο ευρωπαϊκός αμπελοοινικός κλάδος κρατάει την αναπνοή του, με το βλέμμα του σταθερά στραμμένο στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει απειλήσει να υπερφορολογήσει το ευρωπαϊκό κρασί κατά 200%, αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανταποδώσει με δασμούς στο μπέρμπον.
Μετά από πιέσεις της Ιταλίας και της Γαλλίας, η ΕΕ αναμένεται να «χαριστεί» τελικά στο αμερικανικό ουίσκι.
Πηγή: euronews.com