Ένα έργο που ταλαιπωρήθηκε επί χρόνια και παρέμενε ανολοκλήρωτο, παίρνει επιτέλους «σάρκα και οστά». Το Φράγμα Ληθαίου, στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων, ξεκίνησε το 2006, σταμάτησε για μεγάλο διάστημα και από το 2023, με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Θεσσαλίας και χρηματοδότηση 2 εκατομμυρίων ευρώ, προχωρά στην τελική του φάση. Όπως ανακοίνωσε χθες ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας κατά την αυτοψία στο έργο, «μέχρι το τέλος του μήνα μπαίνει το πώμα και αρχίζει να μαζεύει νερό».
Σημαντική υποδομή για άρδευση και αντιπλημμυρική προστασία
Το φράγμα βρίσκεται σε υψόμετρο 300 μέτρων, έχει συνολικό μήκος 526 μέτρα και χωρητικότητα 2.500.000 κυβικών μέτρων. Θα εξυπηρετεί την άρδευση 15.000 στρεμμάτων στις περιοχές Νέας Ζωής, Αύρας, Σπαθάδων, Θεόπετρας, Ριζώματος, Καλοχωρίου και Αγίου Νικολάου.
Η συμβολή του δεν περιορίζεται μόνο στην ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής, αλλά επεκτείνεται και στην αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής, σε μια περίοδο όπου οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής γίνονται ολοένα και πιο έντονες.

«Σημαδιακή μέρα» – Η δήλωση του Περιφερειάρχη
«Σήμερα είναι μια σημαδιακή μέρα. Μέχρι το τέλος του μήνα το φράγμα ολοκληρώνεται, μπαίνει το πώμα και επιτέλους θα αρχίσει να λειτουργεί, συγκεντρώνοντας 2,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού. Το έργο αυτό ταλαιπωρήθηκε πολύ. Ξεκίνησε το 2006, βάλτωσε για χρόνια και από το 2023, με δική μας πρωτοβουλία και χρηματοδότηση 2 εκατομμυρίων ευρώ, φτάνουμε σήμερα στην ολοκλήρωσή του. Όταν γεμίσει, θα αποτελέσει όχι μόνο υποδομή ζωτικής σημασίας για τους κατοίκους και την αγροτική παραγωγή, αλλά και σημείο επισκεψιμότητας για όσους έρχονται στα Μετέωρα και στη Θεόπετρα. Η κλιματική αλλαγή είναι πραγματικότητα. Σχεδιάζουμε και υλοποιούμε έργα αντιπλημμυρικής προστασίας σε όλη τη Θεσσαλία, με master plan που δημοπρατούνται τις επόμενες εβδομάδες, αυξάνοντας τον προϋπολογισμό από 5 σε 50 εκατομμύρια ευρώ, ώστε να θωρακίσουμε αποτελεσματικά την περιοχή μας».

Παρουσίες
Κατά την αυτοψία παρευρέθηκαν η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Τρικάλων Χρύσα Ντιντή, οι Εντεταλμένοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι, Τεχνικών Έργων Αθανάσιος Τσιάρας και Δια Βίου Μάθησης Αθανάσιος Ξάφος καθώς επίσης και οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Δημήτρης Δαλαμάγκας και Άρης Κολιός. Παρόντες ήταν επίσης, ο Εκπρόσωπος της αναδόχου τεχνικής εταιρείας Χρήστος Κατσιάβας, η Προϊσταμένη Τμήματος Συγκοινωνιακών Έργων της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Π.Ε. Τρικάλων Μαρία Καραμίντζιου, ο Μηχανολόγος Μηχανικός του Τμήματος Δομών Περιβάλλοντος της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Π.Ε. Τρικάλων Θοδωρής Σκαρογιάννης. Επίσης οι Αντιδήμαρχοι Δήμου Μετεώρων Μπάμπης Παπαδογιάννης και Πολυζώης Χαλατσάκης. ο Επικεφαλής Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Δήμου Μετεώρων και Δημοτικός Σύμβουλος Σωτήρης Παπαχρήστος, ο Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Μετεώρων Λευτέρης Τσιάρας, ο Δημοτικός Σύμβουλος Ηλίας Σιούτας, ο Πρόεδρος Τ.Κ. Αύρας – Νέας Ζωής Θεόδωρος Κουζίνας και ο Αντιπρόεδρος Τ.Κ. Αύρας – Νέας Ζωής Ηλίας Βασταρούχας, καθώς και ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Καλοχωρίου Δημήτρης Κόττης.



Ακολουθήστε το Thessalikigi.gr στο
Facebook
, για να ενημερώνεστε άμεσα.
Ελάτε στο κανάλι μας στο
Viber
, για να ενημερώνεστε πρώτοι.
Δείτε τα τελευταία νέα μας στη
Google News
