Σε κατάσταση έντονης αγανάκτησης βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, η οποία καταγγέλλει καθυστερήσεις, στασιμότητα και αδράνεια από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τις αρμόδιες υπηρεσίες. Η Ομοσπονδία υποστηρίζει ότι ο κτηνοτροφικός κόσμος βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ζητά συγκεκριμένα μέτρα, άμεση εφαρμογή αποφάσεων και σαφή χρονοδιαγράμματα.
Οι ζωονόσοι εξακολουθούν να απειλούν την κτηνοτροφία
Στο επίκεντρο της ανακοίνωσης βρίσκεται η αντιμετώπιση των ζωονόσων. Η Ομοσπονδία επισημαίνει ότι η ευλογιά των αιγοπροβάτων εξακολουθεί να αποτελεί σοβαρή απειλή για την ελληνική κτηνοτροφία, ενώ αναφέρεται και στον αφθώδη πυρετό στη Λέσβο.
Όπως υποστηρίζει, έχει καταθέσει επανειλημμένα συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση των ζωονόσων, χωρίς μέχρι σήμερα, σύμφωνα με την ίδια, να έχουν αξιοποιηθεί στον βαθμό που απαιτεί η κατάσταση.
«Πόσα ακόμη κοπάδια πρέπει να χαθούν για να καταλάβουν ότι η κατάσταση δεν αντιμετωπίζεται με ευχολόγια;», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ανασύσταση κοπαδιών: Ζητούν άμεσο σχέδιο και χρονοδιάγραμμα
Η Ομοσπονδία κάνει ιδιαίτερη αναφορά στους κτηνοτρόφους που έχουν χάσει το ζωικό τους κεφάλαιο, υπογραμμίζοντας ότι μαζί με τα κοπάδια χάνονται εισόδημα, περιουσία και παραγωγική δυνατότητα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η ανασύσταση των κοπαδιών θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα, με συγκεκριμένο σχέδιο εφαρμογής και σαφές χρονοδιάγραμμα.
Οι κτηνοτρόφοι, σημειώνει η Ομοσπονδία, δεν μπορούν να στηρίζονται σε γενικές υποσχέσεις, αλλά χρειάζονται συγκεκριμένες αποφάσεις ώστε να μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν τις εκμεταλλεύσεις τους.
Η ενίσχυση για τις ζωοτροφές του 2026
Στην ανακοίνωση γίνεται επίσης αναφορά στη δέσμευση που, σύμφωνα με την Ομοσπονδία, δόθηκε τον Φεβρουάριο στο Μέγαρο Μαξίμου για ενίσχυση των κτηνοτρόφων αναφορικά με τις ζωοτροφές του 2026.
Η Ομοσπονδία υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη δέσμευση δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί και ζητά την άμεση εφαρμογή της.
«Οι κτηνοτρόφοι δεν ζητούν χάρη. Ζητούν να τηρηθεί μια κυβερνητική δέσμευση», αναφέρει στην ανακοίνωσή της.
ΟΣΔΕ 2026: Προειδοποίηση για δικαιώματα και ενισχύσεις
Ξεχωριστό κεφάλαιο αποτελεί το ΟΣΔΕ 2026. Η Ομοσπονδία εκφράζει την ανησυχία της για τις καθυστερήσεις στις δηλώσεις και στις πληρωμές, εκτιμώντας ότι, εφόσον συνεχιστούν τα προβλήματα, υπάρχει κίνδυνος οι διαδικασίες να μεταφερθούν ακόμη και στο 2027.
Παράλληλα, αναφέρεται σε ζητήματα που, όπως υποστηρίζει, θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται σε τεχνικό και διοικητικό επίπεδο, όπως ο κωδικός 54350 και η διαδικασία της ανωτέρας βίας.
Η Ομοσπονδία ζητά να μην υπάρξει απώλεια δικαιωμάτων και ενισχύσεων εξαιτίας τεχνικών ή διοικητικών προβλημάτων.
«Η υπομονή των κτηνοτρόφων έχει εξαντληθεί»
Η Ομοσπονδία προειδοποιεί ότι η ανοχή και η υπομονή των κτηνοτρόφων έχουν εξαντληθεί και δηλώνει ότι θα συνεχίσει τις διεκδικήσεις της «με κάθε νόμιμο και δυναμικό τρόπο».
Στα αιτήματα που θέτει περιλαμβάνονται:
- Άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση των ζωονόσων.
- Άμεση έναρξη και υλοποίηση της ανασύστασης των κοπαδιών.
- Υλοποίηση της κυβερνητικής δέσμευσης για την ενίσχυση των ζωοτροφών του 2026.
- Άμεση επίλυση των προβλημάτων του ΟΣΔΕ 2026.
- Καμία απώλεια δικαιωμάτων και ενισχύσεων εξαιτίας τεχνικών ή διοικητικών προβλημάτων.
- Σαφές χρονοδιάγραμμα και υπεύθυνες απαντήσεις από το Υπουργείο.
«Τα κοπάδια χάνονται. Οι εκμεταλλεύσεις κλείνουν. Οι οικογένειες των κτηνοτρόφων βρίσκονται σε απόγνωση. Και απέναντι σε όλα αυτά, δεν δεχόμαστε άλλα λόγια. Θέλουμε πράξεις. Τώρα», καταλήγει η ανακοίνωση.
Αναλυτικά, ολόκληρη η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Κτηνοτροφικών Συλλόγων και Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας, έχει ως εξής:
ΟΡΓΗ ΚΑΙ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ ΤΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ
«ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ – Η ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΔΙΑΛΥΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΘΕΑΤΗΣ»
Η Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας εκφράζει την οργή και την αγανάκτησή της για την πρωτοφανή στασιμότητα, τις καθυστερήσεις και την αδράνεια που επιδεικνύουν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και οι αρμόδιες υπηρεσίες.
Ο κτηνοτροφικός κόσμος βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και το Υπουργείο συνεχίζει να λειτουργεί σαν να μην συμβαίνει τίποτα.
ΟΙ ΖΩΟΝΟΣΟΙ ΘΕΡΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΚΟΜΗ ΨΑΧΝΕΙ ΛΥΣΕΙΣ
Η ευλογιά των αιγοπροβάτων εξακολουθεί να αποτελεί τεράστια απειλή για την ελληνική κτηνοτροφία, ενώ ο αφθώδης πυρετός στη Λέσβο προσθέτει έναν ακόμη σοβαρό κίνδυνο.
Τα κοπάδια χάνονται και το Υπουργείο καθυστερεί.
Η Ομοσπονδία έχει καταθέσει επανειλημμένα συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση των ζωονόσων. Προτάσεις που δεν έγιναν χθες, αλλά έχουν κατατεθεί εδώ και καιρό.
Κι όμως, η πολιτική ηγεσία επιμένει να μην τις αξιοποιεί.
Πόσα ακόμη κοπάδια πρέπει να χαθούν για να καταλάβουν ότι η κατάσταση δεν αντιμετωπίζεται με ευχολόγια;
ΑΝΑΣΥΣΤΑΣΗ ΚΟΠΑΔΙΩΝ: ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΥΠΟΣΧΕΣΗ ΧΩΡΙΣ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ
Χιλιάδες κτηνοτρόφοι έχασαν το ζωικό τους κεφάλαιο και μαζί με αυτό το εισόδημα, την περιουσία και την παραγωγική τους δυνατότητα.
Η ανασύσταση των κοπαδιών θα έπρεπε ήδη να βρίσκεται σε πλήρη εφαρμογή.
Αντί γι’ αυτό, παραμένει στο «θα» και στο «περιμένουμε».
Οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να ζήσουν με υποσχέσεις. Θέλουν να ξαναστήσουν τις εκμεταλλεύσεις τους και απαιτούν συγκεκριμένο σχέδιο, άμεση εφαρμογή και σαφές χρονοδιάγραμμα.
Η ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΩΟΤΡΟΦΕΣ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΣΤΑ ΛΟΓΙΑ
Τον Φεβρουάριο, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για ενίσχυση των κτηνοτρόφων για τις ζωοτροφές του 2026.
Σήμερα, μήνες μετά, η δέσμευση αυτή παραμένει ανεκπλήρωτη.
Το ερώτημα είναι απλό:
Ποιος τελικά κυβερνά το Υπουργείο και ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη να υλοποιήσει τη δέσμευση του ίδιου του Πρωθυπουργού;
Οι κτηνοτρόφοι δεν ζητούν χάρη.
Ζητούν να τηρηθεί μια κυβερνητική δέσμευση.
ΟΣΔΕ 2026: ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΣΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
Και σαν να μην έφταναν όλα τα υπόλοιπα, οι δηλώσεις ΟΣΔΕ 2026 εξακολουθούν να βρίσκονται στον αέρα.
Οι πληρωμές, καλώς εχόντων των πραγμάτων, οδηγούνται προς τα Χριστούγεννα.
Και αν κάτι ακόμη καθυστερήσει, τότε θα μιλάμε πλέον για πληρωμές το 2027!
Αυτό δεν είναι σοβαρή λειτουργία ενός κράτους.
Προβλήματα που θα έπρεπε να λύνονται αυτόματα και τεχνικά, όπως ο κωδικός 54350 και η διαδικασία της ανωτέρας βίας, παραμένουν άλυτα.
Και το αποτέλεσμα;
Οι κτηνοτρόφοι κινδυνεύουν να χάσουν δικαιώματα και ενισχύσεις όχι επειδή έφταιξαν οι ίδιοι, αλλά επειδή το σύστημα και οι αρμόδιες υπηρεσίες αδυνατούν να κάνουν τα αυτονόητα.
Η ΥΠΟΜΟΝΗ ΤΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ ΕΧΕΙ ΕΞΑΝΤΛΗΘΕΙ
Η Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας προειδοποιεί:
Η ανοχή και η υπομονή των κτηνοτρόφων τελείωσαν.
Δεν θα επιτρέψουμε η ελληνική κτηνοτροφία να οδηγηθεί στην καταστροφή μέσα από καθυστερήσεις, αδράνεια και ανεκπλήρωτες υποσχέσεις.
Απαιτούμε:
– Άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση των ζωονόσων.
– Άμεση έναρξη και υλοποίηση της ανασύστασης των κοπαδιών.
– Υλοποίηση της κυβερνητικής δέσμευσης για την ενίσχυση των ζωοτροφών του 2026.
– Άμεση επίλυση των προβλημάτων του ΟΣΔΕ 2026.
– Καμία απώλεια δικαιωμάτων και ενισχύσεων εξαιτίας τεχνικών ή διοικητικών προβλημάτων.
– Σαφές χρονοδιάγραμμα και υπεύθυνες απαντήσεις από το Υπουργείο.
Τα κοπάδια χάνονται. Οι εκμεταλλεύσεις κλείνουν. Οι οικογένειες των κτηνοτρόφων βρίσκονται σε απόγνωση.
Και απέναντι σε όλα αυτά, δεν δεχόμαστε άλλα λόγια.
Θέλουμε πράξεις. Τώρα.
Η Ομοσπονδία θα συνεχίσει να διεκδικεί με κάθε νόμιμο και δυναμικό τρόπο το δικαίωμα των κτηνοτρόφων να παραμείνουν στην παραγωγή και να έχουν μέλλον στον τόπο τους.
Ακολουθήστε το Thessalikigi.gr στο
Facebook
, για να ενημερώνεστε άμεσα.
Ελάτε στο κανάλι μας στο
Viber
, για να ενημερώνεστε πρώτοι.
Δείτε τα τελευταία νέα μας στη
Google News
