Πέρυσι τον Μάϊο, με αφορμή την Γ.Σ. της 4Ε η κυρία Δήμητρα Αλιέως ανακοίνωσε τις εκτιμήσεις της για την παραγωγή ελαιολάδου εσοδείας 2024/2025 τις οποίες αμέσως δημοσιοποιήσαμε Πρώτες εκτιμήσεις της νέας παραγωγής 2024/25 από την Δήμητρα Αλιέως: έρχεται λαδιά! Αποδείχτηκε πως ήταν απόλυτα σωστές. Αυτό δεν αποτελούσε αποτέλεσμα κάποιας «μαντεψιάς» αλλά το προϊόν μιας πολύμηνης, διαρκούς επίμονης εργασίας επιστημόνων γεωπόνων, οι οποίοι παρατηρούν και καταγράφουν κάθε λεπτομέρεια της φυσιολογίας των ελαιόδεντρων σε συνδυασμό με τις κλιματολογικές συνθήκες κ.λπ.
Πέρσι, ειδικά, η εκτίμηση ότι η Ισπανία πάει για 1,4 εκ. τόνους και η παγκόσμια παραγωγή για 3,3 εκ. τόνους αποτελούσε μιας τεράστιας οικονομικής αξίας πληροφορία και είδηση γιατί σηματοδοτούσε την επάνοδο σε φυσιολογικές παραγωγές κοντά στους ιστορικούς μέσους όρους, άρα, αναπόφευκτα θα προσγείωνε και τις τιμές παραγωγού (προέλευσης, α’ ύλης).
Πράγματι, έτσι συνέβη αλλά δυστυχώς στη χώρα μας ο συνδυασμός της έλλειψης ελαϊκής πολιτικής, της ανυπαρξίας των απαραίτητων (δι)επαγγελματικών οργανώσεων, των στρεβλωτικών παρεμβάσεων «μην πουλάτε γιατί οι τιμές θα ανέβουν» από ορισμένους αγροτοσυνδικαλιστές συνεπικουρούμενους από κάποιους αγροτοδημοσιογράφους, είχε σαν αποτέλεσμα να μην πουληθούν ελαιόλαδα στα 8,5 και 9€, παγιδεύοντας ελαιοπαραγωγούς και ελαιοτριβείς σε μεγάλα αποθέματα και τις τιμές να έχουν υποχωρήσει στα 4,5 με 5 €. Τη ζημιά πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ την έχουν υποστεί οι ελαιοπαραγωγοί και οι ελαιοτριβείς και λοιποί διαχειριστές που κράτησαν μέσα τα ελαιόλαδα τους. Περασμένα ίσως, ξεχασμένα όχι, γιατί ακόμη επηρεάζουν την ελληνική αγορά που, ειδικά στην Κρήτη, κουβαλάει σαν «βαρίδι» αυτά τα αποθέματα.
Άνω των τεσσάρων εκατομμυρίων τόνων η παγκόσμια παραγωγή
Φέτος απευθυνθήκαμε στην κυρία Δήμητρα Αλιέως η οποία παραχώρησε μια αποκλειστική συνέντευξη στο olivenews.gr με τις εκτιμήσεις της για την επερχόμενη εσοδεία 2025/26.
ΒΖ. Κυρία Αλιέως πέρυσι το βασικό μήνυμα ήταν η «ανατροπή» καθώς περάσαμε μετά από δυο ελλειμματικές κακές παραγωγές σε μια σχεδόν φυσιολογική, κοντά στους ιστορικούς μέσους όρους. Φέτος, ποιο είναι το μήνυμα;
Δ.Α Φέτος το μήνυμα κύριε Ζαμπούνη είναι ότι οι ευνοϊκές κλιματολογικές συνθήκες του προηγούμενου χειμώνα, το γεγονός ότι τα δέντρα είναι ξεκούραστα, έχοντας πια φτάσει στα τέλη Μαΐου, άρα ελαχιστοποιώντας τα ενδεχόμενα κάποιου καταστρεπτικού καύσωνα ή άλλης φυσικής καταστροφής, όλα αυτά μας λένε ότι μπορούμε με αρκετή βεβαιότητα να προβλέψουμε πως βαδίζουμε για μια παγκόσμια παραγωγή που αναμένεται να ξεπεράσει τα 4 εκ. τόνους. Είναι χαρακτηριστική η σύμπτωση ότι όλες οι χώρες της Μεσογείου, με εξαίρεση την Τουρκία, όλες αναμένεται να πιάσουν τα υψηλά τους. Ειδικότερα (σε χιλ. τόνους, ελάχιστα και μέγιστα) :

(*) μεταξύ άλλων: Αλγερία 60 – 70, Λιβύη 50, Αίγυπτος 30, Σαουδική Αραβία 20 κ.λπ.
Β.Ζ. Πάμε λοιπόν προς μία παγκόσμια παραγωγή των 4,25 εκ. τόνων. Και σε ό,τι αφορά τις τιμές, τι θα μπορούσαμε να πούμε;
Δ.Α. Είναι πολύ νωρίς για αριθμούς, το βέβαιο είναι πως όλοι όσοι συμμετέχουν στην αγροδιατροφική αλυσίδα αξίας του ελαιολάδου θα πρέπει να συζητήσουν σοβαρά, και υπογραμμίζω το σοβαρά, όχι μόνο σε στενά εθνικά πλαίσια αλλά παίρνοντας υπόψη τις παγκόσμιες εξελίξεις παραγωγής, κατανάλωσης, άρα και των τιμών.
Πηγή: Olivenews.gr