Σε ενημερωτικό δελτίο για το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, της Διεύθυνσης Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για τον μήνα Ιανουάριο του 2025, επισημαίνονται τα εξής:
- Η παραγωγή αγελαδινού γάλακτος στην ΕΕ μειώθηκε ελαφρά κατά -0,3%.
- Οι υψηλότερες παραγωγές γάλακτος τον Ιανουάριο του 2025: Ρουμανία (+21,1%), Ουγγαρία (+9,6%) και IE (+9,4%). και οι υψηλότερες μειώσεις: Βέλγιο (-5,2%), Γερμανία (-2,2%), και Ελλάδα (-2,1%).
- Τον Ιανουάριο του 2025, η παραγωγή γάλακτος μειώθηκε κατά -2,6% στην Αυστραλία, ενώ αυξήθηκε κατά +2,6% στη Νέα Ζηλανδία, +0,5% στις ΗΠΑ και κατά +3,4% στο Ηνωμένο Βασίλειο.
- Εξέλιξη της γαλακτοπαραγωγής στην ΕΕ τον Ιανουάριο του 2025: Βούτυρο (-0.5%), αποβουτυρωμένη σκόνη γάλα (-5.3%), συμπυκνωμένο γάλα (+8.6%), κρέμα γάλακτος (+0.5%), συμπυκνωμένο γάλα (-7%), γάλα για πόσιμο (φρέσκο) (-0.8%), γάλα σε ζύμωση (κεφίρ, αϊράνι κλπ) (+1.7%), τυρί (+1.4%)
- Το 3,6% του συνολικού νωπού γάλακτος που παράχθηκε τον Ιανουάριο του 2025 ήταν βιολογικό.
Κράτη Μέλη της Ε.Ε. με το υψηλότερο μερίδιο βιολογικού γάλακτος στο σύνολο του νωπού γάλακτος τον Ιανουάριο του 2025: Αυστρία (18,7%), Δανία (11,2%) και Σουηδία (10,4%), ενώ το χαμηλότερο μερίδιο σε Πολωνία (0,1%) & ΕΕ (0,3%).
Επισκόπηση
Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σημαντικός παραγωγός γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων, τα οποία είναι ενσωματωμένα στην Κοινή Οργάνωση Αγροράς (ΚΟΑ).
Η παραγωγή γάλακτος λαμβάνει χώρα σε όλες τις χώρες της ΕΕ και αντιπροσωπεύει σημαντικό ποσοστό της αξίας της γεωργικής παραγωγής της ΕΕ. Η συνολική παραγωγή γάλακτος στην ΕΕ εκτιμάται ότι είναι περίπου 155 εκατομμύρια τόνοι ετησίως. Οι κύριοι παραγωγοί είναι η Γερμανία, η Γαλλία, η Πολωνία, η Ολλανδία, η Ιταλία και η Ιρλανδία. Μαζί αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 70% της παραγωγής γάλακτος στην ΕΕ.
Το κοπάδι γαλακτοπαραγωγής της ΕΕ μειώνεται τα τελευταία χρόνια καθώς βελτιώθηκε η απόδοση γάλακτος ανά αγελάδα. Το 2023 υπήρχαν περίπου 20 εκατομμύρια αγελάδες στην ΕΕ, με μέσο όρο παραγωγής 7800 κιλών γάλακτος ανά αγελάδα.
Τα μεγέθη των κοπαδιών των εκμεταλλεύσεων και των γαλακτοπαραγωγών ποικίλλουν πάρα πολύ, όπως και οι αποδόσεις. Ωστόσο, καθώς ο γαλακτοκομικός τομέας αναπτύσσεται σε ολόκληρη την ΕΕ, οι διακυμάνσεις στην απόδοση και άλλοι τεχνικοί παράγοντες έχουν μειωθεί. Οι λιγότερο ανεπτυγμένοι παραγωγοί γαλακτοκομικών προϊόντων πλησιάζουν γρήγορα αυτούς που είχαν αναδιαρθρωθεί και εκσυγχρονιστεί πρώτα.
