Παραδόθηκε ο φάκελος πιστοποίησης του χαλβά Φαρσάλων

Από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα, στο δήμαρχο Φαρσάλων Μάκη Εσκίογλου, στη 17η Γιορτή Χαλβά

από Thessaliki Gi
11 views

Το φάκελο με την πιστοποίηση του χαλβά Φαρσάλων, όπως είχε υποσχεθεί, παρέδωσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Δημήτρης Κουρέτας, στον δήμαρχο Φαρσάλων κ. Μάκη Εσκίογλου, κατά τη διάρκεια της φετινής 17ης Γιορτής Χαλβά, που πραγματοποιήθηκε, με πολύ μεγάλη επιτυχία,  το τριήμερο 13-15 Σεπτεμβρίου 2024. 

Όπως ανέφερε ο κ. Κουρέτας, «Πέρυσι, όταν είχα πάει στον Δήμαρχο του είχα υποσχεθεί ότι φέτος στη Γιορτή Χαλβά θα έχω έτοιμο τον φάκελο και αυτό έγινε, για να κατατεθεί και να γίνει πλέον ο χαλβάς Φαρσάλων ένα πιστοποιημένο προϊόν αντίστοιχο του ΠΟΠ» τόνισε ο κ. Κουρέτας 

Παράλληλα, με την ιδιότητα του καθηγητή Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας- αναφέρθηκε στη διατροφική αξία του προϊόντος: «Ο χαλβάς είναι ένα πολύ παρεξηγημένο διατροφικό προϊόν ωστόσο έχει μεγάλη διατροφική αξία. Τα 100 γραμμάρια χαλβά καλύπτουν το 55% της ημερήσιας ανάγκης του ανθρώπου σε σίδηρο, το 48% σε μαγνήσιο, το 36% σε φώσφορο, το 32% σε χαλκό, το 18% σε ψευδάργυρο, και το 15% σε ασβέστιο ενώ βάσει πειραμάτων έχει αποδειχθεί ότι η πρωτεΐνη του χαλβά όχι μόνο περιέχει τα απαραίτητα αμινοξέα αλλά είναι ισορροπία για τη διατροφή και ιδιαίτερα εύπεπτη. Συμβάλλει επίσης στη ρύθμιση της χοληστερόλης. 

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας υπογράμμισε «ότι ιστορικά ο χαλβάς μπήκε στην ελληνική διατροφή πριν από 800 χρόνια  και δεν έφυγε ποτέ, έμεινε σαν παραδοσιακό γλυκό» και πρόσθεσε με έμφαση: «Τώρα ερχόμαστε εμείς μετά από 800 χρόνια να του δώσουμε μια άλλη αξία. Έχει σημασία αυτό το πράγμα για όλη την περιοχή και για όλη τη Θεσσαλία».

Χρ. Κέλλας: Αρωγοί στην προσπάθεια πιστοποίησης και ανάδειξης του χαλβά Φαρσάλων

«Θα σταθούμε αρωγοί στην προσπάθεια των αρμοδίων φορέων να πιστοποιηθεί ο χαλβάς Φαρσάλων, γεγονός που θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα του προϊόντος μας, θα το προστατεύσει από απομιμήσεις και θα του δώσει προστιθέμενη αξία στις διεθνείς αγορές».

Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,  κ. Χρήστος Κέλλας, χαιρετίζοντας τη 17η γιορτή χαλβά, προσθέτοντας ότι «έτσι, ο χαλβάς Φαρσάλων θα μπορέσει να αποκτήσει τη θέση που του αξίζει όχι μόνο στην ελληνική αγορά, αλλά και στο εξωτερικό, προβάλλοντας τα Φάρσαλα ως κέντρο παραγωγής ενός προϊόντος υψηλής ποιότητας και γευστικής αξίας».

Ο Χρήστος Κέλλας αφού συνεχάρη τους συντελεστές της γιορτής, τη Δημοτική Αρχή, τον Σύλλογο Χαλβαδοποιών – Ζαχαροπλαστών, την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Επιμελητήριο Λάρισας, που έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν μια εκδήλωση που από το 2005 έχει εξελιχθεί σε ένα σημείο αναφοράς για τα Φάρσαλα, επεσήμανε: 

«Είναι στο χέρι μας να αναπτύξουμε ακόμη περισσότερο τη Γιορτή Χαλβά και να την “ταξιδέψουμε” και εκτός Φαρσάλων, στις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, για να προβάλουμε τον χαλβά μας και τις παραδόσεις που τον συνοδεύουν. Έτσι, ο φαρσαλινός χαλβάς θα μπορέσει να αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη φήμη και να συνεισφέρει ακόμα πιο δυναμικά στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής μας».

Αναφορικά, δε, με τη σημασία του χαλβά για την τοπική οικονομία και κοινωνία των Φαρσάλων, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, στη διάρκεια του χαιρετισμού του, υπογράμμισε: «Πρόκειται για ένα γλύκισμα που έχει ταυτιστεί με τα Φάρσαλα, τόσο στη συνείδηση των Ελλήνων, όσο και στην παράδοση του τόπου μας. Ο χαλβάς Φαρσάλων αποτελεί κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, συνδέοντας το παρελθόν με το παρόν και λειτουργώντας ως γέφυρα που μας ενώνει με την παράδοση και την κοινωνική ζωή».

Κλείνοντας, ο Χρήστος Κέλλας αναφέρθηκε στα μέτρα της κυβέρνησης για τη στήριξη του αγροτικού κόσμου, αλλά και τα μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα την περιοχή των Φαρσάλων, λέγοντας: «Η κυβέρνηση βρίσκεται διαρκώς στο πλευρό διαρκώς στο πλευρό των αγροτών λαμβάνοντας σημαντικά μέτρα στήριξης του αγροτικού εισοδήματος, όπως η μονιμοποίηση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, την οποία εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Παράλληλα, προχωρούμε σε μεγάλης σημασίας έργα για την πληγωμένη από τις πλημμύρες Θεσσαλία, πολλά από τα οποία αφορούν στην περιοχή των Φαρσάλων, όπως το το φράγμα του Ενιπέα στη Σκοπιά Φαρσάλων και το αρδευτικό δίκτυο Υπέρειας– Ορφανών. Έχουμε στόχο, όχι μόνο την αποκατάσταση των ζημιών, αλλά και τη δημιουργία νέων προοπτικών για τους πολίτες των Φαρσάλων και ολόκληρου του Νομού Λάρισας. Θα επουλώσουμε τις πληγές και θα προχωρήσουμε σε μια νέα εποχή ανάπτυξης και ευημερίας».

Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Φαρσάλων κ. Μάκης Εσκιόγλου, τόνισε μεταξύ άλλων πως «είναι μία γιορτή αφιερωμένη στον Χαλβά Φαρσάλων, ένα προϊόν που για πάνω από τέσσερις αιώνες παράγεται στον τόπο μας. Ένα από τα ισχυρότερα brand στην Ελλάδα και όχι μόνον. Αλήθεια, υπάρχει Έλληνας εντός και εκτός των συνόρων μας που να μην γνωρίζει, να μην έχει ακουστά την φήμη του Χαλβά Φαρσάλων;

Είναι λοιπόν το ελάχιστο αυτό που κάνουμε ως Δήμος κάθε χρόνο. Να αναδεικνύουμε το φημισμένο προϊόν μας, αλλά και ταυτόχρονα να προωθούμε τα παραδοσιακά προϊόντα της περιοχής μας και να προσελκύουμε πλήθος επισκεπτών.

Ο Χαλβάς σαπουνέ, ο Χαλβάς Φαρσάλων είναι ένα κομμάτι της ιστορίας μας. Οι ιστορικές αναφορές ξεκινούν από τον 15ο αιώνα ενώ θεωρείται βέβαιο πως εμφανίστηκε στα Φάρσαλα τουλάχιστον έναν αιώνα νωρίτερα.

Τι τον έκανε να ξεχωρίσει; Τα αγνά υλικά και προπαντός το μεράκι των χαλβατζήδων που μέχρι και σήμερα τον καθιστά ασυναγώνιστο, αδύνατον να αντιγραφεί σε ποιότητα και γεύση.

Κι όπως είπε πρόσφατα, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας ο κ. Κουρέτας, ως καθ’ ύλην αρμόδιος και στο ακαδημαϊκό του αντικείμενο, είναι ένα γλύκισμα με πολύ σημαντικά διατροφικά οφέλη. Τίποτε λοιπόν δεν είναι τυχαίο για τη διαδρομή ενός παρασκευάσματος, στην απήχησή του στην κοινωνία, αλλά και για την αντοχή του στον χρόνο.

Από την πλευρά μας, ως Δήμος Φαρσάλων, έχουμε εντάξει τον Χαλβά Φαρσάλων σε ένα ευρύ πλαίσιο ανάδειξης της ιστορικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Με προσπάθειες που ξεκινούν από τις ανασκαφές σε διάφορα σημεία της επαρχίας μας, με πλούσια ιστορία, με την δημιουργία της μουσειακής μας συλλογής στο παλαιό πρώτο δημοτικό σχολείο, με την ανάδειξη του Πύργου Καραμίχου σε Κέντρο Ψηφιακής Ιστορίας και με πολλά ακόμη. Γιατί όπως λέω συχνά, άνθρωπος που δε γνωρίζει το παρελθόν του, δε μπορεί να έχει μέλλον».

Συγκίνηση προκάλεσε τέλος, η αναφορά του Δημάρχου Φαρσάλων στον πρώτο πρόεδρο των Φαρσαλινών Χαλβαδοποιών Γιώργο Δημητρίου που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή. Μίλησε για «έναν άνθρωπο που άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά του, στην προσπάθεια ανάδειξης του προϊόντος» με το κοινό να χειροκροτά στη μνήμη του.
Το παρόν στη γιορτή Χαλβά Φαρσάλων, έδωσαν οι βουλευτές κ.κ. Χρήστος Καπετάνος, Βασίλης Κόκκαλης και Ευαγγελία Λιακούλη, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Δημήτρης Κουρέτας και ο Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Λάρισας κ. Σωτήρης Γιαννακόπουλος.

Κ. Παλαμά 4
Φαλάνη Λάρισας, ΤΚ 40011

info@thessalikigi.gr

2413 019621

690 7662544

Ιστοσελίδα αγροτικού ενδιαφέροντος, με ειδήσεις, ρεπορτάζ, αναλύσεις, για τους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής, από την καρδιά του Θεσσαλικού κάμπου και για όλη την Ελλάδα!

Ιστοσελίδα αγροτικού ενδιαφέροντος, με ειδήσεις, ρεπορτάζ, αναλύσεις, για τους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής, από την καρδιά του Θεσσαλικού κάμπου και για όλη την Ελλάδα!

Κ. Παλαμά 4
Φαλάνη Λάρισας, ΤΚ 40011

info@thessalikigi.gr

2413 019621

690 7662544

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Εταιρεία: Αθανασιάδη-Χαρχαντή Χαραλαμπία

Νομική μορφή: Ατομική επιχείρηση

Διακριτικός τίτλος: Thessalikigi.gr site-tv-radio

Τίτλος: Thessalikigi.gr

Έδρα: Κ. Παλαμά 4 Φαλάνη Λάρισας, ΤΚ 40011

ΑΦΜ: 178527998

ΔΟΥ: Λάρισας

Τηλ. 2413019621 – 6907662544

e mail: info@thessalikigi.gr

Αρ.ΓΕΜΗ: 179409640000

Δικαιούχος του Domain name Thessalikigi.gr: Αθανασιάδη Χαρχαντή Χαραλαμπία

Νόμιμος εκπρόσωπος: Αθανασιάδη Χαρχαντή Χαραλαμπία

Διευθυντής/Διαχειριστής: Αθανασιάδη Χαρχαντή Χαραλαμπία

Διευθυντής σύνταξης: Χρήστος Αθανασιάδης

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018,
σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).