Παραμένουν στα μπλόκα οι αγρότες

• Με το βλέμμα στη συνάντηση της Παρασκευής με τους υπουργούς των συναρμόδιων υπουργείων

από Thessaliki Gi

Σε θέση μάχης βρίσκονται οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι με τα τρακτέρ στους δρόμους, εδώ και τρεις εβδομάδες, στα πάνω από 25 μπλόκα που έχουν στηθεί σε κομβικά σημεία και εθνικές οδούς της χώρας, διεκδικώντας αιτήματα επιβίωσης, ενώ τα βλέμματα πλέον είναι στραμμένα στη συνάντηση με τους συναρμόδιους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υποδομών και Μεταφορών, Οικονομικών και Ανάπτυξης, στην Αθήνα, όπου το «ραντεβού» ορίστηκε για την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2025 στο ΥπΑΑΤ στη 1 το μεσημέρι.  

Στο μεταξύ, καθημερινά οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι προχωρούν σε αποκλεισμούς δρόμους, σε παραστάσεις διαμαρτυρίας, σε συγκεντρώσεις και μηχανοκίνητες πορείες, στέλνοντας το ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν πρόκειται να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους. Αιτήματα που θα τους επιτρέψουν να παραμείνουν στην ύπαιθρο, να συνεχίσουν να παράγουν και να ζήσουν με αξιοπρέπεια οι ίδιοι με τις οικογένειές τους.

Σημείο αναφοράς και φέτος αποτελεί η Θεσσαλία, η οποία δίνει και τον τόνο των αγροτικών κινητοποιήσεων, με τους εκπροσώπους των μπλόκων να δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν την πάλη και τον αγώνα τους μέχρι τα αιτήματά τους να δικαιωθούν.

Μάλιστα, στο πλαίσιο των αποφάσεων της πανελλαδικής συνάντησης, καθημερινά προχωρούν σε τρίωρους αποκλεισμούς δρόμων και ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας για τα συσσωρευμένα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα. Χτες Τρίτη 11 Φεβρουαρίου, οι αγρότες του μπλόκου της Γυρτώνης στη Λάρισα προχώρησαν στο κλείσιμο της ΠΑΘΕ, ενώ οι αγρότες του μπλόκου Ε65 στην Καρδίτσα στον αποκλεισμό του αυτοκινητόδρομου.

Οι αγρότες της Μαγνησίας και των Τρικάλων, παραμένουν δυναμικά στο μπλόκο Ριζόμυλου και Αερινού και στο μπλόκο στον κόμβο Μεγαλοχωρίου, αντίστοιχα, προχωρώντας σε ανάλογες κινητοποιήσεις.

Αντίστοιχες δράσεις πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα, από τον Έβρο, όπου οι αγρότες παραμένουν για σχεδόν ένα μήνα στο μπλόκο Καστανιών μέχρι την Κρήτη.

Ισχυρά παραμένουν και τα μπλόκα που έχουν στηθεί στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, στη Δυτική Ελλάδα, στην Ήπειρο, στην Στερεά, στην Πελοπόννησο, με τους αγρότες να καλούν όλους να βρεθούν στο πλευρό τους, καθώς ο αγώνας που δίνουν είναι αγώνας που αφορά όλη την κοινωνία.

Τι διεκδικούν οι αγρότες

Τα αιτήματα αιχμής για την επιβίωσή τους τα οποία προτάσσουν οι αγρότες και τα οποία θα βάλουν στο τραπέζι των συζητήσεων με το κλιμάκιο των συναρμόδιων υπουργών της κυβέρνησης είναι:

  • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος  από τη μείωση της αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής λόγω των καταστροφών από καιρικές συνθήκες και αρρώστιες.
  • Προστασία από τις φυσικές καταστροφές με την υλοποίηση των αναγκαίων έργων υποδομής καθώς και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%.
  • Μείωση του υψηλού κόστους παραγωγής  με αφορολόγητο πετρέλαιο στην αντλία, 7 λεπτά/Kwh στο ρεύμα με κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, επιδότηση μέσων και εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.
  • Κατώτερες εγγυημένες τιμές στα προϊόντα που παράγουν και που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης, καθώς και προσιτές τιμές τους στη λαϊκή κατανάλωση.
  • Πληρωμή των συνδεδεμένων ενισχύσεων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, σε όλα τα προϊόντα που, λόγω των καιρικών συνθηκών και νόσων, είχαν χαμηλή παραγωγή και δεν καλύπτουν το πλαφόν.

Παπαναστασίου 70
Λάρισα, ΤΚ 41222
3ος Όροφος

info@thessalikigi.gr

2413 019621

690 7662544

Αγροτικά Νέα Θεσσαλική Γη

Ιστοσελίδα αγροτικού ενδιαφέροντος, με ειδήσεις, ρεπορτάζ, αναλύσεις, για τους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής, από την καρδιά του Θεσσαλικού κάμπου και για όλη την Ελλάδα!

Αγροτικά Νέα Θεσσαλική Γη

Ιστοσελίδα αγροτικού ενδιαφέροντος, με ειδήσεις, ρεπορτάζ, αναλύσεις, για τους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής, από την καρδιά του Θεσσαλικού κάμπου και για όλη την Ελλάδα!

Παπαναστασίου 70
Λάρισα, ΤΚ 41222
3ος Όροφος

info@thessalikigi.gr

2413 019621

690 7662544

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Εταιρεία: Αθανασιάδη-Χαρχαντή Χαραλαμπία

Νομική μορφή: Ατομική επιχείρηση

Διακριτικός τίτλος: Thessalikigi.gr site-tv-radio

Τίτλος: Thessalikigi.gr

Έδρα: Κ. Παλαμά 4 Φαλάνη Λάρισας, ΤΚ 40011

ΑΦΜ: 178527998

ΔΟΥ: Λάρισας

Τηλ. 2413019621 – 6907662544

e mail: info@thessalikigi.gr

Αρ.ΓΕΜΗ: 179409640000

Δικαιούχος του Domain name Thessalikigi.gr: Αθανασιάδη Χαρχαντή Χαραλαμπία

Νόμιμος εκπρόσωπος: Αθανασιάδη Χαρχαντή Χαραλαμπία

Διευθυντής/Διαχειριστής: Αθανασιάδη Χαρχαντή Χαραλαμπία

Διευθυντής σύνταξης: Χρήστος Αθανασιάδης

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018,
σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).