Με έντονο ενδιαφέρον από τον αγροτικό και επιστημονικό κόσμο πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης 26 Μαΐου στο Αμφιθέατρο της ΔΕΥΑΛ η εσπερίδα με θέμα τη «Διαχείριση Ανθεκτικότητας Αγρωστωδών Ζιζανίων σε Χειμερινά Σιτηρά», που διοργάνωσε ο Γεωπονικός Σύλλογος. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο Καθηγητής Αλέξανδρος Παπαχατζής, τόσο υπό την ιδιότητά του ως Προέδρου του Τμήματος Γεωπονίας – Αγροτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όσο και ως Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της «Ελληνικής Λύσης – Κυριάκος Βελόπουλος».
Τα εύσημα στον Ηλία Ελευθεροχωρινό
Κατά τον χαιρετισμό του, ο κ. Παπαχατζής εξήρε την επιστημονική κατάρτιση και προσφορά του Ομότιμου Καθηγητή Ζιζανιολογίας του ΑΠΘ, κ. Ηλία Ελευθεροχωρινού, ο οποίος ήταν και ο βασικός εισηγητής της ημερίδας.
Παράλληλα, συνεχάρη τον Γεωπονικό Σύλλογο και το Διοικητικό του Συμβούλιο για την πρωτοβουλία διοργάνωσης μιας εκδήλωσης που αγγίζει ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι παραγωγοί σιτηρών στον θεσσαλικό κάμπο.

Στο στόχαστρο η αγριοβρώμη στα σιτοχώραφα
Η συζήτηση επικεντρώθηκε κυρίως στην αντιμετώπιση της αγριοβρώμης, ενός ιδιαίτερα ανθεκτικού ζιζανίου που προκαλεί σοβαρές απώλειες στις καλλιέργειες χειμερινών σιτηρών.
Ο κ. Ελευθεροχωρινός προχώρησε μάλιστα σε μια ξεκάθαρη και τολμηρή πρόταση, προτείνοντας το κάψιμο της σιτοκαλαμιάς ως μέτρο περιορισμού της αγριοβρώμης, αλλά και ταυτόχρονης αντιμετώπισης φυτοπαθογόνων και άλλων εχθρών της καλλιέργειας.
Συνδυασμός μέτρων για οριστικό έλεγχο
Όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια της ημερίδας, το φετινό κάψιμο της καλαμιάς, εφόσον συνδυαστεί τα επόμενα χρόνια με ορθολογική χρήση των κατάλληλων ζιζανιοκτόνων, σωστό χρόνο εφαρμογής και αμειψισπορά, μπορεί να οδηγήσει σε ουσιαστικό και μόνιμο έλεγχο των προσβολών από αγριοβρώμη.
Οι επιστήμονες στάθηκαν ιδιαίτερα στην ανάγκη ολοκληρωμένης διαχείρισης των ζιζανίων, καθώς η ανθεκτικότητα που αναπτύσσεται πλέον στα αγρωστώδη δημιουργεί νέα δεδομένα για την καλλιέργεια σιτηρών στη Θεσσαλία.
Παρουσία και της Περιφέρειας Θεσσαλίας
Στην ημερίδα συμμετείχε επίσης ο Γενικός Διευθυντής Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Θεσσαλίας, Δρ. Δημήτρης Σταυρίδης, ο οποίος παρακολούθησε τις τοποθετήσεις και τις επιστημονικές εισηγήσεις σχετικά με τη διαχείριση των ανθεκτικών ζιζανίων.


Ακολουθήστε το Thessalikigi.gr στο
Facebook
, για να ενημερώνεστε άμεσα.
Ελάτε στο κανάλι μας στο
Viber
, για να ενημερώνεστε πρώτοι.
Δείτε τα τελευταία νέα μας στη
Google News
