Παρέμβαση Σαρακιώτη για τον αποκλεισμό της Φθιώτιδας από ενισχύσεις de minimis στη μηδική

• Ζητά άμεση τροποποίηση της ΚΥΑ και ένταξη των παραγωγών στο καθεστώς ενισχύσεων, κάνοντας λόγο για αδικία σε βάρος της περιοχής και απώλειες εισοδήματος των αγροτών

από Thessaliki Gi

Την άμεση διόρθωση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών προκειμένου να ενταχθεί και η Φθιώτιδα στο πλαίσιο των οικονομικών ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) προς τους καλλιεργητές μηδικής ζητά με κοινοβουλευτική του ερώτηση ο Βουλευτής Φθιώτιδας, Γιάννης Σαρακιώτης, μετά και τις δριμείες αντιδράσεις που έχουν ξεσπάσει στις τάξεις του αγροτικού κόσμου της περιοχής εξαιτίας του άδικου αποκλεισμού της από το εν λόγω πλαίσιο ενισχύσεων.

Όπως επισημαίνει, η πρόσφατη απόφαση της Κυβέρνησης να αποκλείσει τη Φθιώτιδα από το μέτρο προκαλεί εύλογες αντιδράσεις και την αγανάκτηση του αγροτικού κόσμου της περιοχής, καθώς οι παραγωγοί μηδικής υπέστησαν τις ίδιες οικονομικές συνέπειες με συναδέλφους τους σε άλλες περιοχές της χώρας, οι οποίοι τελικώς εντάχθηκαν στους δικαιούχους των ενισχύσεων. Στην κοινοβουλευτική του παρέμβαση, ο κ. Σαρακιώτης τονίζει ότι η Φθιώτιδα αποτελεί μία από τις σημαντικότερες παραγωγικές περιοχές μηδικής της χώρας, με εκτεταμένες καλλιέργειες πολλών στρεμμάτων σε όλο το νομό. Παρά ταύτα, εξαιτίας της κυβερνητικής αδιαφορίας η Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας απουσιάζει από τη λίστα των επιλέξιμων περιοχών.

Ο Βουλευτής Φθιώτιδας υπογραμμίζει ότι η πραγματική ζημία των παραγωγών δεν συνδέθηκε αποκλειστικά με τους περιορισμούς διακίνησης, αλλά κυρίως με την κατάρρευση της ζήτησης. Όπως αναφέρει, κατά το διάστημα έξαρσης της ευλογιάς των αιγοπροβάτων, οι κτηνοτρόφοι σε ολόκληρη τη χώρα απέφευγαν να προμηθευτούν ζωοτροφές υπό τον φόβο απώλειας των κοπαδιών τους ή ενδεχόμενης διασποράς της νόσου. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης ήταν μεγάλες ποσότητες μηδικής να παραμείνουν αδιάθετες στις αποθήκες των παραγωγών της Φθιώτιδας, δημιουργώντας σημαντικές απώλειες εισοδήματος.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Σαρακιώτης ζητά από τους συναρμόδιους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών να τροποποιήσουν άμεσα τη σχετική απόφαση, προκειμένου να αρθεί μία καταφανής αδικία σε βάρος των καλλιεργητών της περιοχής. Παράλληλα, αιτείται να του γνωστοποιήσουν τα κριτήρια με βάση τα οποία αποκλείστηκε η Φθιώτιδα από τις ενισχύσεις, ζητώντας ταυτόχρονα να του διευκρινιστούν εάν έχει πραγματοποιηθεί αποτίμηση των οικονομικών απωλειών των παραγωγών της περιοχής. Σε δήλωσή του, ο Βουλευτής Φθιώτιδας αναφέρει:

«Η πρόσφατη απόφαση, με την οποία αποκλείεται η Φθιώτιδα από τη χορήγηση ενισχύσεων de minimis στους καλλιεργητές μηδικής, συνιστά ακόμη ένα πλήγμα εις βάρος του συνεχώς βαλλόμενου από τον κ. Μητσοτάκη και τους αναρίθμητους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης της Κυβέρνησής του, πρωτογενούς τομέα της περιοχής μας. Την ώρα που αναγνωρίζεται ότι οι συνέπειες της ευλογιάς των αιγοπροβάτων προκάλεσαν σημαντικές απώλειες εισοδήματος στους παραγωγούς, η Κυβέρνηση επιλέγει να αγνοήσει μία από τις σημαντικότερες παραγωγικές ζώνες μηδικής της χώρας.

Στην Κυβέρνηση, όφειλαν να γνωρίζουν ότι, οι αγρότες της Φθιώτιδας δεν είναι παραγωγοί δεύτερης κατηγορίας. Σε περίπτωση που τους έχει διαφύγει, τους επισημαίνω ότι, υπέστησαν τις ίδιες ακριβώς συνέπειες με συναδέλφους τους σε άλλες περιοχές και δικαιούνται αν μη τι άλλο την ίδια μεταχείριση. Καλώ τους συνυπογράφοντες την επαίσχυντη απόφαση Υπουργούς να προχωρήσουν άμεσα στην τροποποίησή της και να εντάξουν άμεσα τη Φθιώτιδα στο πλαίσιο των οικονομικών ενισχύσεων. Η αποκατάσταση αυτής της αδικίας αποτελεί ζήτημα ισονομίας, αξιοπιστίας της Πολιτείας και στοιχειώδους σεβασμού απέναντι στους ανθρώπους που κρατούν όρθια την παραγωγική βάση του τόπου μας. Επιτέλους, ας τον επιδείξουν».

Ακολουθήστε τη Θεσσαλική Γη στη Google
Προσθέστε τη Θεσσαλική Γη στις προτιμώμενες πηγές σας για να βλέπετε πιο εύκολα τις ειδήσεις μας στη Google.

Ακολουθήστε το Thessalikigi.gr στο Facebook , για να ενημερώνεστε άμεσα.
Ελάτε στο κανάλι μας στο Viber , για να ενημερώνεστε πρώτοι.
Δείτε τα τελευταία νέα μας στη Google News

Παπαναστασίου 70
Λάρισα, ΤΚ 41222
3ος Όροφος

info@thessalikigi.gr

2410 539 049

690 7662544

Αγροτικά Νέα Θεσσαλική Γη

Ιστοσελίδα αγροτικού ενδιαφέροντος, με ειδήσεις, ρεπορτάζ, αναλύσεις, για τους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής, από την καρδιά του Θεσσαλικού κάμπου και για όλη την Ελλάδα!

Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου Α.Μ: 252059

Αγροτικά Νέα Θεσσαλική Γη

Ιστοσελίδα αγροτικού ενδιαφέροντος, με ειδήσεις, ρεπορτάζ, αναλύσεις, για τους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής, από την καρδιά του Θεσσαλικού κάμπου και για όλη την Ελλάδα!

Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου Α.Μ: 252059

Παπαναστασίου 70
Λάρισα, ΤΚ 41222
3ος Όροφος

info@thessalikigi.gr

2410 539 049

690 7662544

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Εταιρεία: Αθανασιάδη-Χαρχαντή Χαραλαμπία

Νομική μορφή: Ατομική επιχείρηση

Διακριτικός τίτλος: Thessalikigi.gr site-tv-radio

Τίτλος: Thessalikigi.gr

Έδρα: Παπαναστασίου 70 Λάρισα, ΤΚ 41222

ΑΦΜ: 178527998

ΔΟΥ: Λάρισας

Τηλ. 2410539049 – 6907662544

e mail: info@thessalikigi.gr

Αρ.ΓΕΜΗ: 179409640000

Δικαιούχος του Domain name Thessalikigi.gr: Αθανασιάδη Χαρχαντή Χαραλαμπία

Νόμιμος εκπρόσωπος: Αθανασιάδη Χαρχαντή Χαραλαμπία

Διευθυντής/Διαχειριστής: Αθανασιάδη Χαρχαντή Χαραλαμπία

Διευθυντής σύνταξης: Χρήστος Αθανασιάδης

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018,
σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).
Αγροτικά Νέα Θεσσαλική Γη
Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να καταλάβει ποια τμήματα του ιστότοπου μας θεωρείτε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.