Νέα διάσταση λαμβάνει η υπόθεση που αφορά τη λειτουργία της ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μετά από ανακοίνωση της ΠΟΓΕΔΥ. Η Ομοσπονδία επισημαίνει ότι οι πρόσφατες δηλώσεις του Υφυπουργού Μακάριου Λαζαρίδη όχι μόνο δεν ξεκαθάρισαν το τοπίο, αλλά άνοιξαν νέα ερωτήματα, ενώ παράλληλα αναδεικνύει και δεύτερο ζήτημα που αφορά τον Γενικό Γραμματέα.
Ερωτήματα για τον διορισμό του 2007
Σύμφωνα με την ΠΟΓΕΔΥ, από τα στοιχεία του ΦΕΚ προκύπτει ότι ο κ. Λαζαρίδης το 2007 διορίστηκε ως Ειδικός Επιστήμονας και όχι ως μετακλητός υπάλληλος.
Η θέση αυτή απαιτούσε συγκεκριμένα και αυξημένα τυπικά προσόντα, γεγονός που καθιστά κρίσιμο το ερώτημα που θέτει η Ομοσπονδία: πληρούνταν τότε οι νόμιμες προϋποθέσεις διορισμού ή όχι;
Ανοιχτό μέτωπο και με τον Γενικό Γραμματέα
Η ανακοίνωση δεν περιορίζεται στον Υφυπουργό.
Η ΠΟΓΕΔΥ επισημαίνει ότι για τον νυν Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έχει παρουσιαστεί δημόσια η αναγνώριση των τίτλων σπουδών του. Παρά το γεγονός ότι υπάρχει επίσημη απάντηση προς τη Βουλή που αναφέρεται σε πράξεις του ΔΟΑΤΑΠ, τα σχετικά έγγραφα δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα.
Ζήτημα αξιοπιστίας σε κρίσιμη συγκυρία
Η Ομοσπονδία υπογραμμίζει ότι τα ερωτήματα αυτά προκύπτουν σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για τον πρωτογενή τομέα.
Αγρότες, κτηνοτρόφοι, αλιείς και γεωτεχνικοί καλούνται να λειτουργήσουν σε συνθήκες πίεσης, την ώρα που –όπως σημειώνεται– η πολιτική ηγεσία οφείλει να διασφαλίζει διαφάνεια και θεσμική αξιοπιστία.
«Ίδιοι κανόνες για όλους ή εξαιρέσεις;»
Κεντρικό σημείο της παρέμβασης της ΠΟΓΕΔΥ αποτελεί το ερώτημα για την ισονομία στη δημόσια διοίκηση.
Η Ομοσπονδία ζητά σαφείς απαντήσεις από την κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι δεν αρκούν γενικές αναφορές ή διοικητικές απαντήσεις χωρίς τεκμηρίωση.
Ο πρωτογενής τομέας ζητά απαντήσεις
Κλείνοντας, η ΠΟΓΕΔΥ τονίζει ότι ο πρωτογενής τομέας δεν αντέχει άλλες σκιές και αμφιβολίες.
Οι άνθρωποι της παραγωγής δεν ζητούν υπερβολές, αλλά διαφάνεια, δικαιοσύνη και ένα κράτος που λειτουργεί με σαφείς κανόνες για όλους.
Αναλυτικά, ολόκληρη η ανακοίνωση της ΠΟΓΕΔΥ, με θέμα: Γολγοθάς δίχως τέλος στο ΥπΑΑΤ « έχει ως εξής:
«Οι πρόσφατες δηλώσεις του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μακάριου Λαζαρίδη δυστυχώς όχι μόνο δεν έκλεισαν το θέμα που προέκυψε με το πτυχίο του, αλλά άνοιξαν ακόμη μεγαλύτερα ερωτήματα.
Από το σχετικό ΦΕΚ προκύπτει ότι το 2007 διορίστηκε ως Ειδικός Επιστήμονας και όχι απλώς ως μετακλητός υπάλληλος, θέση για την οποία ο νόμος προέβλεπε συγκεκριμένα και αυξημένα τυπικά προσόντα. Με βάση όσα ο ίδιος παραδέχθηκε δημοσίως, το ερώτημα είναι απλό και καθαρό: πληρούνταν ή όχι οι νόμιμες προϋποθέσεις του διορισμού;
Και ενώ το θέμα αυτό παραμένει ανοικτό, στο ίδιο Υπουργείο παραμένει ανοικτό και ένα δεύτερο σοβαρό ζήτημα. Για τον νυν Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν έχει επιδειχθεί δημόσια η αναγνώριση των τίτλων σπουδών του. Υπάρχει μόνο επίσημη απάντηση του Υπουργείου προς τη Βουλή των Ελλήνων όπου αναφέρεται σε πράξεις του ΔΟΑΤΑΠ, χωρίς όμως αυτές να εμφανίζονται. Αυτό ακριβώς είναι το πολιτικό πρόβλημα.
Σε μια περίοδο που ο πρωτογενής τομέας δοκιμάζεται, η κυβέρνηση δεν μπορεί να ζητά εμπιστοσύνη από τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, τους αλιείς και τους γεωτεχνικούς, όταν στις κορυφαίες θέσεις του ΥπΑΑΤ υπάρχουν σκιές, ασάφειες και ελλιπείς απαντήσεις.
Η χώρα χρειάζεται πολιτική ηγεσία με καθαρό θεσμικό αποτύπωμα, όχι πρόσωπα που προκαλούν αμφιβολίες. Χρειάζεται πλήρη διαφάνεια, όχι διοικητικές αναφορές χωρίς έγγραφα. Χρειάζεται αξιοπιστία, όχι επικοινωνιακή διαχείριση.
Η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει καθαρά: ισχύει η ίδια απαίτηση νομιμότητας για όλους ή υπάρχουν προνομιούχες εξαιρέσεις στην κορυφή της διοίκησης;
Και επειδή μόλις περάσαμε ημέρες κατάνυξης, όπου όλοι προσδοκούσαν την Ανάσταση, διαφαίνεται ότι: στον πρωτογενή τομέα και στο ΥπΑΑΤ ο Γολγοθάς δεν έχει τελειωμό. Οι άνθρωποι της παραγωγής, οι γεωτεχνικοί και η ελληνική ύπαιθρος δεν ζητούν θαύματα. Ζητούν αλήθεια, δικαιοσύνη και ένα κράτος που να λειτουργεί με κανόνες για όλους.
Η αλήθεια πρέπει να ειπωθεί ολόκληρη. Και οι πολιτικές ευθύνες να αναληφθούν τώρα.»
Ακολουθήστε το Thessalikigi.gr στο
Facebook
, για να ενημερώνεστε άμεσα.
Ελάτε στο κανάλι μας στο
Viber
, για να ενημερώνεστε πρώτοι.
Δείτε τα τελευταία νέα μας στη
Google News
