Ποιες οι ωφελημένες περιφέρειες με τις άδειες φύτευσης 2024

• Αναφορικά με την κατανομή των εκτάσεων

από Thessaliki Gi

Με βάση την ανακοίνωση του Νοεμβρίου 2024 του Τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών  του Υπ.Α.Α.Τρ προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την χορήγηση και κατανομή σε Περιφερειακό επίπεδο, των Αδειών Φύτευσης 2024 και μετά από επεξεργασία των δεδομένων από την ΚΕΟΣΟΕ, προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα:

  1. Μεταβολή αμπελώνα σε σύγκριση με τον υφιστάμενο αμπελώνα
pin katanomi 1 • Ποιες οι ωφελημένες περιφέρειες με τις άδειες φύτευσης 2024 • ΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΓΗ Τα Νέα της Θεσσαλικής Γης

1α Στις Περιφέρειες της  Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης  (+ 4,22%),Δυτικής  Μακεδονίας (+ 3,96%), Πελοποννήσου ( + 1,90%), Κεντρικής Μακεδονίας              (+ 1,29%), χορηγήθηκαν Άδειες Φύτευσης οι οποίες υπερβαίνουν το 1% της υφιστάμενης με αμπελώνες έκτασης , που αποτελεί το θεσπισμένο ποσοστό βάσει του κανονισμού 1308/2013 που δύναται αναλογικά να λαμβάνει κάθε Περιφέρεια της Χώρας.                                              

Σύμφωνα με την ισχύουσα απόφαση για τις ΄Άδειες Φύτευσης, κατά την χορήγηση των Αδειών Φύτευσης για πρώτη φορά το 2024, ελήφθησαν υπ΄ όψιν ως σταθμικό κριτήριο για την χορήγηση εκτάσεων πλέον του 1% ανά Περιφέρεια και οι επιλέξιμες εκτάσεις των αιτημάτων που κατατέθηκαν, αιτήματα που υποδηλώνουν το ενδιαφέρον ή όχι για λήψη ΄Αδειας Φύτευσης από τους δικαιούχους σε κάθε Περιφέρεια.

Αυτό σημαίνει ότι στην περίπτωση μη απορρόφησης του 1% των εκτάσεων τους από κάποιες Περιφέρειες, η υπολειπόμενη συνολική έκταση διενεμήθη  αναλογικά στις Περιφέρειες στις οποίες οι αιτούντες ζήτησαν περισσότερες εκτάσεις, βάσει και μόνο των αιτημάτων .

Στις Περιφέρειες της, Θεσσαλίας ( 0,89%) , Δυτικής Ελλάδας (0,68 %), Κεντρικής Ελλάδας (0,31%), στο σύμπλεγμα Περιφερειών Ιονίων νήσων, Β και Ν. Αιγαίου, Κρήτης, Ηπείρου και Αττικής (0,14%), χορηγήθηκαν Άδειες Φύτευσης κάτω του 1% της έκτασης του υφιστάμενου σε αυτές αμπελώνα.

Το γεγονός αυτό της υποαπορρόφησης βάσει των εγκεκριμένων αιτημάτων των ανωτέρω Περιφερειών, έδωσε τη δυνατότητα επί πλέον χορήγησης εκτάσεων άνω του 1%, στις Περιφέρειες στις οποίες οι δικαιούχοι είχαν αιτηθεί  βάσει των αρχικών επιλέξιμων αιτημάτων, περισσότερες εκτάσεις.

  • Απόλυτη και ποσοστιαία συμμετοχή των Περιφερειών στο σύνολο των χορηγηθεισών Αδειών Φύτευσης έκτασης 6.450,6 στρέμματων.
pin katanomi 2 • Ποιες οι ωφελημένες περιφέρειες με τις άδειες φύτευσης 2024 • ΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΓΗ Τα Νέα της Θεσσαλικής Γης

Οι εκτάσεις και το ποσοστό που έλαβαν οι Περιφέρειες με βάση το ποσοστό του 1% του υφιστάμενου εθνικού αμπελώνα για 6.450 στρέμματα Αδειών Φύτευσης για το 2024 , αναλύονται ως εξής:

Πελοπόννησοςέκταση1924,6 στρέμματαΠοσοστό 30%
Δυτική Μακεδονίαέκταση1103,7 στρέμματαΠοσοστό 17%
Ανατολική Μακεδονία-Θράκηέκταση1001 στρέμματαΠοσοστό 15%
Κεντρική Μακεδονίαέκταση621,1 στρέμματαΠοσοστό 10%
Δυτική Ελλάδαέκταση609 στρέμματαΠοσοστό 9%
Ιόνια νησιά, Βόρειο και Νότιο Αιγαίο, Κρήτη, Ήπειροςέκταση508,4 στρέμματαΠοσοστό 8%
Θεσσαλίαέκταση375,2 στρέμματαΠοσοστό 6%
Κεντρική Ελλάδαέκταση219,1 στρέμματαΠοσοστό 3%
Αττικήέκταση86,5 στρέμματαΠοσοστό 1%

Από την ανωτέρω παράθεση προκύπτει ότι η Περιφέρεια Αττικής, κατατάσσεται ως η προβληματικότερη Περιφέρεια και ως προς το ενδιαφέρον και ως προς την λήψη νέων Αδειών Φύτευσης, γεγονός που έχει εκληφθεί ως σήμα κινδύνου για του συνεταιρισμούς της περιοχής, την Ε.Ν.Ο.Α.Α. και την ΚΕΟΣΟΕ.    

Κ. Παλαμά 4
Φαλάνη Λάρισας, ΤΚ 40011

info@thessalikigi.gr

2413 019621

690 7662544

Ιστοσελίδα αγροτικού ενδιαφέροντος, με ειδήσεις, ρεπορτάζ, αναλύσεις, για τους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής, από την καρδιά του Θεσσαλικού κάμπου και για όλη την Ελλάδα!

Ιστοσελίδα αγροτικού ενδιαφέροντος, με ειδήσεις, ρεπορτάζ, αναλύσεις, για τους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής, από την καρδιά του Θεσσαλικού κάμπου και για όλη την Ελλάδα!

Κ. Παλαμά 4
Φαλάνη Λάρισας, ΤΚ 40011

info@thessalikigi.gr

2413 019621

690 7662544

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Εταιρεία: Αθανασιάδη-Χαρχαντή Χαραλαμπία

Νομική μορφή: Ατομική επιχείρηση

Διακριτικός τίτλος: Thessalikigi.gr site-tv-radio

Τίτλος: Thessalikigi.gr

Έδρα: Κ. Παλαμά 4 Φαλάνη Λάρισας, ΤΚ 40011

ΑΦΜ: 178527998

ΔΟΥ: Λάρισας

Τηλ. 2413019621 – 6907662544

e mail: info@thessalikigi.gr

Αρ.ΓΕΜΗ: 179409640000

Δικαιούχος του Domain name Thessalikigi.gr: Αθανασιάδη Χαρχαντή Χαραλαμπία

Νόμιμος εκπρόσωπος: Αθανασιάδη Χαρχαντή Χαραλαμπία

Διευθυντής/Διαχειριστής: Αθανασιάδη Χαρχαντή Χαραλαμπία

Διευθυντής σύνταξης: Χρήστος Αθανασιάδης

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018,
σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).