Μετά την εκτίναξη των τιμών των τροφίμων το 2021 και το 2022, πάνω από πέντε βασικά προϊόντα διατροφής σημείωσαν πτώση τιμών το 2024, συμπεριλαμβανομένων του γάλακτος και των δημητριακών.
Το 2024, οι τιμές των γεωργικών προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ένωση σημείωσαν μικρή πτώση κατά 2% σε σύγκριση με το 2023.
Αυτή η μείωση των τιμών ακολούθησε απότομες αυξήσεις το 2021 και το 2022 που σημειώθηκαν λόγω της πανδημίας COVID-19, των ακραίων καιρικών συνθηκών και της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Παρά την εκτίναξη των τιμών του ελαιολάδου το 2024, οι τιμές των δημητριακών μειώθηκαν κατά 15%, των αυγών κατά 8% και των λαχανικών και των κηπευτικών μειώθηκαν κατά 2%.
Οι τιμές των χοίρων και των πουλερικών συρρικνώθηκαν επίσης κατά 7% και 8% αντίστοιχα.02:00ΙΑΒΑΣΤΕ
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, οι τιμές του γάλακτος μειώθηκαν σε 16 χώρες της ΕΕ το 2024.
Η μεγαλύτερη μείωση καταγράφηκε στη Φινλανδία με πτώση των τιμών κατά 12%, ακολουθούμενη από την Πορτογαλία με 10% και την Ισπανία με 8%.
Αντίθετα, η πιο απότομη αύξηση σημειώθηκε στην Ιρλανδία με αύξηση των τιμών κατά 15%, ακολουθούμενη από τη Λιθουανία με 11% και τη Λετονία με 10%.
Όσον αφορά στην παραγωγή, το κόστος των σπόρων και των κτηνιατρικών υπηρεσιών αυξήθηκε κατά 3%.
Ωστόσο, οι τιμές των λιπασμάτων και των βελτιωτικών εδάφους μειώθηκαν κατακόρυφα κατά 18%, των ζωοτροφών κατά 11% και των φυτοπροστατευτικών προϊόντων και φυτοφαρμάκων κατά 2%.
Μέτρα της Επιτροπής μεταξύ γεωργών και αγοραστών
Μετά από ένα έτος κατά το οποίο οι αγρότες βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν πολύ συχνά, η Κομισιόν παρουσίασε μια πρωτοβουλία για να διασφαλίσει ότι θα λάβουν δίκαιη αποζημίωση και ότι δεν θα αναγκάζονται πλέον να πωλούν προϊόντα κάτω από το κόστος παραγωγής.
Τα προτεινόμενα μέτρα περιλαμβάνουν υποχρεωτικές γραπτές συμβάσεις που απαιτούν από τους αγοραστές να περιγράφουν με σαφήνεια βασικούς όρους, όπως η τιμή, η ποσότητα και τα χρονοδιαγράμματα παράδοσης, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες της αγοράς και τις διακυμάνσεις του κόστους.
Η δέσμη μέτρων εισάγει επίσης έναν κανονισμό για την ενίσχυση της επιβολής της οδηγίας για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, η οποία εγκρίθηκε πριν από πέντε χρόνια αλλά παραμένει σε μεγάλο βαθμό ανεφάρμοστη.
Πηγή: euronews.com