Η χωριάτικη σαλάτα, κάποτε η πιο προσιτή και ελληνική επιλογή για ένα τραπέζι δίπλα στη θάλασσα, έχει εξελιχθεί φέτος σε… πολυτέλεια. Το καλοκαίρι του 2025, οι τιμές της «εθνικής σαλάτας», της καλύτερης σαλάτας στον κόσμο -κατά τον Χριστόφορο Πέσκια- προκαλούν αίσθηση, καθώς έχουν εκτιναχθεί στα ύψη προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις και σχόλια.
Η υπόθεση της Πάρου που έγινε viral
Το θέμα ήρθε στην επικαιρότητα όταν τουρίστας στην Πάρο δημοσίευσε φωτογραφία από απόδειξη εστιατορίου, στην οποία αναγραφόταν χρέωση 1 ευρώ για “έξτρα λάδι” στη χωριάτικη σαλάτα. Όπως αποκάλυψε το ieidiseis.gr, η χρέωση δεν ήταν λάθος — ήταν πολιτική της επιχείρησης, η οποία επιβεβαίωσε ότι λόγω της αύξησης του κόστους του ελαιολάδου, κάθε επιπλέον ποσότητα τιμολογείται.
Η πρακτική αυτή, όπως φαίνεται, δεν είναι μεμονωμένη. Στο ίδιο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι παρόμοια περιστατικά έχουν εντοπιστεί και σε άλλους δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς.
Χωριάτικη σαλάτα από 12 έως 15 ευρώ
Όπως επισημαίνεται σε ρεπορτάζ του Reader.gr, η τιμή μιας χωριάτικης σαλάτας σε τουριστικά νησιά το 2025 κυμαίνεται από 12 έως και 15 ευρώ. Σε κάποιες περιπτώσεις, η τιμή αυτή δεν περιλαμβάνει έξτρα λάδι, ενώ σε άλλα εστιατόρια λείπουν οι ελιές ή αντικαθίστανται με φθηνότερες ποικιλίες.
Τουρίστες δηλώνουν απορημένοι με τις χρεώσεις, ενώ αρκετοί χαρακτηρίζουν τις τιμές ως «παραπλανητικές» αν το λάδι ή άλλα βασικά υλικά δεν περιλαμβάνονται εξ αρχής στη μερίδα.
Τι ορίζει η νομοθεσία;
Όπως έγραφε το olivenews.gr (Το ελαιόλαδο στην Εστίαση Όλες οι εξελίξεις στην HORECA) με τις τροποποιήσεις στα άρθρα 42 και 71 της ΥΑ 91354 (ΦΕΚ 2983 Β΄, 30/8/2017), τις οποίες εξήγγειλε ο κ. Παναγιώτης Σταμπουλίδης, Γεν. Γραμ. του Υπουργείου Εμπορίου, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης «Το ελαιόλαδο στην εστίαση», που συνδιοργάνωσε η Επιστημονική Εταιρεία Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας – 4Ε με το Chefs Club στις 9/2/2020, είχε διευκρινίσει το καθεστώς της διάθεσης εμφιαλωμένου ελαιολάδου στα 70.000 περίπου καταστήματα μαζικής εστίασης. Δημοσιεύθηκαν Σύμφωνα στο ΦΕΚ B’ 527/19-02-2020
Σύμφωνα με αυτές τις αλλαγές, το άρθρο 42 αναφέρει μεταξύ άλλων ότι: 1. Η διάθεση επιπλέον ποσότητας ελαιολάδου για επιτραπέζια χρήση, κατόπιν του σταδίου παρασκευής του γεύματος στην κουζίνα του καταστήματος, από τα καταστήματα του άρθρου 69 (εστιατόρια, καταστήματα γρήγορης εστίασης, ταβέρνες, καφετέριες, παραδοσιακά καφενεία, κέντρα διασκέδασης και λοιπά παρόμοια καταστήματα) καθώς και των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών εστίασης (ξενοδοχεία, εταιρείες τροφοδοσίας γευμάτων – κέτερινγκ, καφετέριες, καφενεία, κλπ) και εφόσον διατίθεται από αυτά, πρέπει να γίνεται αποκλειστικά με παρθένο ή έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.
Το εν λόγω προϊόν –έξτρα παρθένο ή και το παρθένο- ελαιόλαδο πρέπει να διατίθεται αποκλειστικά μέσω μη επαναγεμιζόμενων συσκευασιών χωρητικότητας έως και 500 ml ή/και μέσω σφραγισμένων συσκευασιών μιας χρήσης, χωρητικότητας έως και 100 ml. Οι ως άνω συσκευασίες πρέπει να φέρουν τις απαιτούμενες επισημάνσεις σύμφωνα με την εθνική και ενωσιακή νομοθεσία, όπως κάθε φορά ισχύει. Το ίδιο ισχύει και για τη διάθεση του ελαιολάδου (παρθένου ή έξτρα παρθένου) στο σημείο παρασκευής – σερβιρίσματος, στην περίπτωση αυτοπαρασκευαζόμενων και αυτοσερβιριζόμενων γευμάτων (μπουφέ, σελφ-σέρβις και κέτερινγκ). Τελικά απαγορεύεται σε κάθε περίπτωση η χύμα προσφορά ελαίου για επιτραπέζια χρήση. Αντίστοιχες ρυθμίσεις προβλέπονται στο άρθρο 71, όπου προστίθεται ακόμα ότι «στην περίπτωση μη δωρεάν διάθεσης της επιπλέον ποσότητας ελαιολάδου, πρέπει να αναγράφεται στον τιμοκατάλογο η αντίστοιχη τιμή χρέωσής της».
Πέντε χρόνια αργότερα όλες αυτές οι ωραίες Αποφάσεις μένουν στα χαρτιά, ανεφάρμοστες, όχι μόνο στην τουριστική Πάρο, αλλά και στις κατεξοχήν ελαιοπαραγωγικές περιοχές, με την τιμή του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου να έχει πέσει στα 4 ευρώ…
Τι απαντούν οι επαγγελματίες;
Οι των καταστημάτων μαζικής εστίασης υποστηρίζουν πως η αύξηση τιμών είναι αναπόφευκτη. Πολλοί δηλώνουν ότι δεν μπορούν να απορροφήσουν τη ραγδαία αύξηση στο κόστος του ελαιολάδου και αναγκάζονται να προσαρμόσουν είτε τις τιμές είτε τις ποσότητες που σερβίρουν.
Σε άλλες περιπτώσεις, προσφέρεται μικρό μπουκαλάκι λαδιού στο τραπέζι ή παρέχεται το λάδι μόνο κατόπιν αιτήματος, για να αποφευχθεί η σπατάλη.
Οι ελιές εκτός πιάτου
Ένα ακόμη στοιχείο είναι ότι πολλά εστιατόρια και ταβέρνες έχουν αφαιρέσει τις ελιές από τη σαλάτα, επικαλούμενες αυξημένο κόστος. Αντί για Καλαμών, χρησιμοποιούνται φθηνότερες ελιές ή ελιές σε μικρότερη ποσότητα.
Το φαινόμενο αυτό δείχνει τη γενικότερη τάση περιορισμού των ποιοτικών συστατικών ή διαχωρισμού των εξτρά χρεώσεων, κάτι που ήταν αδιανόητο μέχρι πριν λίγα χρόνια στην ελληνική φιλοξενία.
Το ελληνικό καλοκαίρι του 2025 βρίσκει τη χωριάτικη σαλάτα… σε κρίση και τα ελαιοκομικά προϊόντα σε διωγμό μέσα στην ίδια τους τη χώρα. Οι τουρίστες καλούνται να πληρώσουν τιμές πολυτελείας για ένα κατά τα άλλα απλό πιάτο, ενώ οι επαγγελματίες επικαλούνται τις δικές τους αβάσιμες δικαιολογίες καταστρατήγησης του νόμου. Το λάδι, όπως και οι ελιές, σύμβολα της ελληνικής κουζίνας, παύουν πλέον να θεωρούνται δεδομένα στο τραπέζι.
Ερώτηση: ο αρμόδιος ΕΦΕΤ που βρίσκεται;
Πηγή: olivenews.gr
Ακολουθήστε το Thessalikigi.gr στο
Facebook
, για να ενημερώνεστε άμεσα.
Ελάτε στο κανάλι μας στο
Viber
, για να ενημερώνεστε πρώτοι.
Δείτε τα τελευταία νέα μας στη
Google News
