- Του Χρήστου Αθανασιάδη
Αναλυτικές πληροφορίες, αναφορικά με την πληρωμή του Μέτρου 23, παρείχε πρόσφατα στην εκπομπή «Θεσσαλική Γη» στο «Astra tv» και στο δημοσιογράφο κ. Χρήστο Αθανασιάδη, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κώστας Τσιάρας.
Όπως επισήμανε ο υπουργός, «για πρώτη φορά γίνεται η ενεργοποίηση του μέτρου 23 και νομίζω ότι αυτό πρέπει να χαιρετιστεί ως απολύτως θετικό.»
Τι γίνεται με το Μέτρο 23
«Τι γίνεται, κύριε Αθανασιάδη, με το μέτρο 23; Παίρνουμε πόρους από το στρατηγικό σχέδιο της κοινής αγροτικής πολιτικής και τους δίνουμε ως αποζημίωση σε αγρότες που αποδεδειγμένα έχει πληγεί η παραγωγή τους και βεβαίως βρίσκονται σε μια δυσμενή θέση.
Τι συνέβη ειδικά τον τελευταίο χρόνο;
Τον τελευταίο χρόνο, κυρίως λόγω του καύσωμα, για να είμαστε ειλικρινείς, είχαμε πολύ μειωμένη παραγωγή σε βασικά προϊόντα.»
Ποιες οι προϋποθέσεις
Σχετικά με το ποιες είναι οι προϋποθέσεις προκειμένου το μέτρο 23 να χρηματοδοτήσει τη ζημιά σε κάποιες συγκεκριμένες παραγωγές, ο κ. Τσιάρας ανέφερε:
«Να υπάρχει αποδεδειγμένα πάνω από το 30% μείωση της παραγωγής, να υπάρχει πιστοποίηση από ένα κρατικό, επίσημο φορέα για αυτή τη μειωμένη παραγωγή, είναι ο ΕΛΓΑ, είναι η ΔΑΟΚ, οι περιφέρειες, και βεβαίως να γίνεται γνωστό αυτό με κάποιο τρόπο στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.»
Το «debate» με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Παράλληλα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης επεσήμανε «Γι’ αυτό και υπήρχε ένα πολύ μεγάλο «debate» νωρίτερα σε σχέση και με τη συλλογή των στοιχείων και με τα αποδεικτικά στοιχεία τα οποία έπρεπε να υπάρχουν, αλλά βεβαίως και με την καταγραφή όλων των πραγματικών δεδομένων τα οποία υπήρχαν στην Ελληνική Επικράτεια, σε σχέση με μειωμένες παραγωγές και με προβλήματα που μπορεί να ήταν κατά τόπους ή γενικευμένα σε όλη την Ελληνική Επικράτεια.
Τι λέμε όταν λέμε ότι στέλνουμε το φάκελο την προηγούμενη Παρασκευή με βάση το δελτίο τύπου, γιατί κάποιοι θα αναρωτηθούν: Καλά, κάνατε όλη αυτή τη συζήτηση και φτάσατε να στείλετε τώρα το φάκελο; Είναι μια συζήτηση η οποία ξεκίνησε από Φεβρουάριο, Μάρτιο και φτάσατε στο τέλος Μαΐου να στείλετε το φάκελο;
Θέλω να το εξηγήσω αυτό και να γίνει κατανοητό σε όλους. Ότι για να μπορέσουμε να στείλουμε το φάκελο, έχει προηγηθεί ένα εντατικό, πολύ μεγάλο «debate» με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Δηλαδή έγινε μια πολύ μεγάλη συζήτηση, στείλαμε τις προτάσεις μας, μας ξαναστείλανε πίσω, υπήρχε ένα έλλειμμα τεκμηρίωσης κάπου το οποίο επιχειρήσαμε και το διορθώσαμε και το καταφέραμε.»
Οι αλλαγές
Επίσης ο κ. Τσιάρας ανέφερε ότι «Υπήρξαν κάποιες αλλαγές οι οποίες έπρεπε να γίνουν στην πορεία, προκειμένου να εντάξουμε και κάποιες άλλες ενδεχομένως περιοχές ή κάποια άλλα προϊόντα και βεβαίως με αυτόν τον τρόπο καταλήξαμε να έχουμε ολοκληρωμένους φακέλους οι οποίοι κατά κάποιον τρόπο τυπικά πλέον αποστέλλονται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Τα λέω όλα αυτά για να γίνει κατανοητό ότι δεν υπάρχει κάποιο άλλο είδους ζήτημα, παρά μόνο μια τυπική διεκπεραίωση όλης αυτής της προσπάθειας που προηγήθηκε και πιστέψτε με, διήρκησε σχεδόν δύο μήνες. Αυτή είναι η πραγματικότητα.»
Πλατφόρμα πληροφοριακού συστήματος του ΟΠΕΚΕΠΕ
Συνεχίζοντας ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανέφερε ότι «Τώρα, αμέσως μέχρι το πρώτο δεκαήμερο θα έχουμε την πλατφόρμα του πληροφοριακού συστήματος του ΟΠΕΚΕΠΕ και είναι δεδομένο ότι πρέπει μέχρι το τέλος του Ιουνίου να έχει ολοκληρωθεί η αίτηση από την πλευρά των παραγωγών, οι οποίοι διαπιστώνεται ότι είναι σε αυτήν την κατηγορία των προϊόντων που έχουν μειωμένη παραγωγή και των περιοχών που ουσιαστικά έχει προβλεφθεί το συγκεκριμένο μέτρο, ούτως ώστε να υπάρχει το αίτημα να υπαχθεί, να γίνει επεξεργασία το συντομότερο χρονικό διάστημα και να μπορέσουμε όσο πιο σύντομα μπορούμε να κάνουμε τις συγκεκριμένες πληρωμές.
Χρονοδιάγραμμα
Υπάρχει ένα χρονοδιάγραμμα το οποίο επιβάλλεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πρέπει μέχρι το τέλος Ιουνίου να έχουμε ουσιαστικά κλείσει τα ατομικά αιτήματα από την πλευρά των αγροτών.
Επιπλέον χρήματα
Και εκεί ακριβώς βρίσκεται νομίζω και το μεγάλο στοίχημα για να καταφέρουμε να αντλήσουμε όλους αυτούς τους πόρους, που όπως περιγράψατε, τα αρχικά 142-143 εκατ. από το Στρατηγικό Σχέδιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, είχαμε ένα περιθώριο το οποίο προβλέπεται από την Ενωσιακή Νομοθεσία και τα φτάσαμε στα 178.
Για να ξέρετε, το γεγονός ότι μπορούμε να δώσουμε αυτά τα επιπλέον χρήματα, είναι κάτι που προβλέπεται όταν ενεργοποιείται το μέτρο 23 από την Ενωσιακή Νομοθεσία.
Δεν μπορούμε αυτό να το φτάσουμε απεριόριστα διότι μετά ανοίγει ένας άλλος κύκλος συζητήσεων το οποίο αφορά όχι μόνο στην εσωτερική συζήτηση με το Υπουργείο Οικονομικών αλλά και με την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Εμείς εξαντλούμε κυριολεκτικά τα όρια. Εγώ αυτό θέλω να γνωρίζετε κι εσείς, να γνωρίζουν φυσικά και οι τηλεθεατές μας.
Χρόνος πληρωμής
Τέλος, σε παρέμβαση του δημοσιογράφου, όπου ανέφερε στον υπουργό «Άρα μπορούμε να πούμε κύριε υπουργέ ότι ενδεχομένως μέσα στο καλοκαίρι ή με το πέρας του καλοκαιριού, μπορεί να υπάρξουν και οι πληρωμές» ο κ. Τσιάρας επισήμανε: «Σωστά το λέτε, κάπου εκεί είναι ο χρόνος, ο προβλεπόμενος χρόνος για να γίνουν οι καταβολές».
Δείτε αναλυτικά ολόκληρη τη συζήτηση και τα όσα ανέφερε ο κ. Τσιάρας