Πριμ μικροκαλλιεργητών μέχρι 50.000€ και με τη βούλα της Κομισιόν

• Ανακοινώθηκε σήμερα η απλοποίηση της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής, για τη στήριξη των γεωργών και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας

από Thessaliki Gi

Ποια μέτρα θα ληφθούν για την αντιμετώπιση κρίσεων και το γραφειοκρατικό φόρτο – Ποιες ενισχύσεις θα δοθούν στο πλαίσιο νέων μέτρων της ΚΑΠ

Αύξηση στην καταβολή των ενισχύσεων και χρηματοδοτικά εργαλεία έως και 50.000 σε μικρούς αγρότες, χαλάρωση της γραφειοκρατίας, των ελέγχων και των πράσινων απαιτήσεων καθώς και μέτρα για την αντιμετώπιση κρίσεων στον αγροτικό τομέα περιλαμβάνει το αναμενόμενο πακέτο μέτρων για την απλοποίηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), που ανακοινώθηκε σήμερα 14 Μαΐου από την Κομισιόν.

Η δέσμη αυτή μέτρων ήρθε σε μια προσπάθεια της Κομισιόν να κατευνάσει τις αντιδράσεις των αγροτών, οι οποίοι ανέδειξαν τα κακώς κείμενα και τα λάθη στην εφαρμογή της ΚΑΠ 2023 -27 όλο το προηγούμενο διάστημα.

Με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των εκμεταλλεύσεων, οι μικροί αγρότες αναμένεται να λάβουν οικονομική στήριξη μέσω ενός νέου απλού χρηματοδοτικού εργαλείου, που παρέχει έως και 50.000 ευρώ ως εφάπαξ ποσό

Σύμφωνα με την Κομισιόν, οι αλλαγές αυτές που τώρα θα υποβληθούν προς έγκριση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν έως και 1,58 δισ. ευρώ ετησίως για τους αγρότες και 210 εκατ. ευρώ για τις εθνικές διοικήσεις, καθιστώντας τις πληρωμές, ορισμένες απαιτήσεις και τα εργαλεία αντιμετώπισης κρίσεων πιο ευέλικτα και ευκολότερα στη διαχείριση.

Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας απλοποίησης, που ευθυγραμμίζεται με την «Πυξίδα Ανταγωνιστικότητας» της ΕΕ και στηρίζει την ανταγωνιστικότητα, την ανθεκτικότητα και την ψηφιοποίηση του αγροτικού τομέα, αλλά και των νέων αγροτών και των βιοκαλλιεργητών.

Διοικητικές υποχρεώσεις

Παράλληλα με τις αλλαγές στους κύριους κανόνες της ΚΑΠ, η Επιτροπή αναμένεται να προτείνει το αμέσως επόμενο διάστημα εντός του 2025 περαιτέρω μέτρα απλοποίησης, τα οποία θα στοχεύουν και σε άλλους τομείς αλλά και πολιτικές που επηρεάζουν τους αγρότες, τις αγροδιατροφικές επιχειρήσεις και τις διοικήσεις.

Οι αγρότες σε ολόκληρη την ΕΕ υπόκεινται σε βαριές διοικητικές υποχρεώσεις που συχνά δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα στο πεδίο. Αυτή η επιβάρυνση είναι χρονοβόρα και δημιουργεί κόστος για τους αγρότες και τις εθνικές διοικήσεις. Οδηγεί σε χαμηλότερη αποδοχή των υποχρεώσεων και μπορεί επίσης να αποθαρρύνει τις επενδύσεις.

Για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, η Επιτροπή προτείνει τώρα στοχευμένες λύσεις μέσω μιας σειράς συγκεκριμένων νομοθετικών αλλαγών που βασίζονται στην επιχειρησιακή εμπειρία και στην εκτεταμένη ανατροφοδότηση από τα ενδιαφερόμενα μέρη και τα κράτη μέλη.

Πληρωμές 2.500 ευρώ σε μικροκαλλιεργητές

Μια σημαντική ρύθμιση αποτελεί η αύξηση του ανώτατου ορίου της ετήσιας εφάπαξ πληρωμής για τους μικρούς αγρότες από 1.250 ευρώ σε 2.500 ευρώ.

Σκοπός αυτών των πληρωμών των μικρών αγροτών αναμένεται, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει η Κομισιόν, είναι να προωθηθεί μια πιο ισορροπημένη κατανομή της στήριξης, να ενισχυθεί η ζωτικότητα των αγροτικών περιοχών όπου οι μικρές αγροτικές εκμεταλλεύσεις διαδραματίζουν βασικό οικονομικό ρόλο και να μειωθεί ο διοικητικός φόρτος τόσο για τους αγρότες όσο και για τις αρχές.

Αυτοί οι αγρότες θα εξαιρούνται επίσης από ορισμένους περιβαλλοντικούς κανόνες (αιρεσιμότητα), ενώ μπορούν να επωφεληθούν από πληρωμές που ανταμείβουν την οικολογική γεωργία (οικολογικά καθεστώτα).

Στήριξη έως και 50.000 ευρώ

Με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των εκμεταλλεύσεων, οι μικροί αγρότες αναμένεται να λάβουν οικονομική στήριξη μέσω ενός νέου απλού χρηματοδοτικού εργαλείου, που παρέχει έως και 50.000 ευρώ ως εφάπαξ ποσό.

Οι εθνικές διοικήσεις θα ενθαρρυνθούν περαιτέρω να αναπτύξουν διαλειτουργικά ψηφιακά συστήματα. Ακολουθώντας την αρχή «αναφορά μία φορά, χρήση πολλές φορές», ο στόχος είναι οι αγρότες να χρειάζεται να υποβάλλουν τα δεδομένα τους μόνο μία φορά, μέσω ενός ενιαίου συστήματος, εξοικονομώντας χρόνο, μειώνοντας το διοικητικό κόστος και βελτιώνοντας τη διαχείριση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων.

Χαλάρωση των απαιτήσεων και οι έλεγχοι

Χαλάρωση των «πράσινων» απαιτήσεων με απλοποίηση των διαδικασιών για την καλύτερη προσαρμογή στις ποικίλες γεωργικές πρακτικές και τις τοπικές συνθήκες, περιλαμβάνει επίσης το πακέτο των μέτρων, μειώνοντας παράλληλα τις επικαλύψεις με τους υφιστάμενους εθνικούς κανόνες.

Για παράδειγμα, οι πιστοποιημένες βιολογικές εκμεταλλεύσεις θα θεωρούνται αυτόματα ότι πληρούν ορισμένες από τις περιβαλλοντικές απαιτήσεις της ΕΕ για τη χρηματοδότηση.

Για ορισμένες από τις πιο απαιτητικές απαιτήσεις, οι αγρότες μπορούν να επωφεληθούν από τα κίνητρα για την προστασία των τυρφώνων και των υγροτόπων, όπως ορίζεται στο πλαίσιο της Ορθής Γεωργικής και Περιβαλλοντικής Κατάστασης 2 (ΟΓΚ 2). Η στήριξη αυτή θα τους βοηθήσει επίσης να συμμορφωθούν με τους εθνικούς κανόνες που υπερβαίνουν τα πρότυπα της ΕΕ, εξασφαλίζοντας δίκαιη αποζημίωση για τις προσπάθειές τους.

Για να μειωθεί ο διοικητικός φόρτο, οι έλεγχοι θα εξορθολογιστούν με τη χρήση δορυφόρου και τεχνολογίας.

Επιπλέον, θα εισαχθεί μια νέα αρχή: μόνο ένας επιτόπιος έλεγχος ετησίως ανά εκμετάλλευση.

Η διαχείριση κρίσεων

Οι αγρότες της ΕΕ που πλήττονται από φυσικές καταστροφές ή ζωονόσους αναμένεται να λάβουν καλύτερη στήριξη χάρη στις νέες πληρωμές για την αντιμετώπιση κρίσεων, που διατίθενται στο πλαίσιο των στρατηγικών σχεδίων της ΚΑΠ και χάρη σε πιο ευέλικτα και προσιτά εργαλεία διαχείρισης κινδύνων.

Τα κράτη μέλη θα επωφεληθούν από μεγαλύτερη ευελιξία στην προσαρμογή των στρατηγικών σχεδίων τους για την ΚΑΠ, με την προηγούμενη έγκριση της Επιτροπής να απαιτείται μόνο για στρατηγικές τροποποιήσεις. «Αυτό θα έχει θετικό αντίκτυπο στους γεωργούς που θα επωφεληθούν ταχύτερα από τις αλλαγές που εισάγονται», επισημαίνει η Κομισιόν.

Επόμενα βήματα

Η νομοθετική πρόταση θα υποβληθεί τώρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο προς έγκριση. 

Παράλληλα με τις αλλαγές στους κύριους κανόνες της ΚΓΠ, η Επιτροπή θα προτείνει επίσης αργότερα εντός του τρέχοντος έτους περαιτέρω μέτρα απλούστευσης, μεταξύ άλλων από τομείς εκτός της γεωργίας, με στόχο τη μείωση του φόρτου υποβολής εκθέσεων και ελέγχου και τη διευκόλυνση της υιοθέτησης των νέων δυνατοτήτων ευελιξίας που προσφέρει η γενική απλούστευση της ΚΓΠ. Τα βήματα αυτά περιγράφονται σε χάρτη πορείας.

Ιστορικό

Κατά τη διάρκεια της τρέχουσας θητείας, η Επιτροπή αντιμετωπίζει, κατά προτεραιότητα, αλληλεπικαλυπτόμενους, περιττούς ή δυσανάλογους κανόνες που επιβαρύνουν αδικαιολόγητα τις επιχειρήσεις της ΕΕ και αποτρέπουν την ανάπτυξη. Η Επιτροπή χαράσσει μια νέα πορεία προς την απλούστευση των κανόνων της ΕΕ, ώστε να καταστεί η οικονομία της ΕΕ πιο ανταγωνιστική και πιο ευημερούσα. Η Επιτροπή έχει σαφή στόχο να καταβάλει μια άνευ προηγουμένου προσπάθεια απλούστευσης επιτυγχάνοντας μείωση του διοικητικού φόρτου κατά τουλάχιστον 25 % και τουλάχιστον 35 % για τις ΜΜΕ έως το τέλος της παρούσας εντολής, χωρίς να υπονομεύονται οι σχετικοί στόχοι πολιτικής.Η πρώτη δέσμη μέτρων «Omnibus» που εγκρίθηκε τον Φεβρουάριο κάλυψε μια εκτεταμένη απλούστευση στους τομείς της υποβολής εκθέσεων για τη βιώσιμη χρηματοδότηση, της δέουσας επιμέλειας όσον αφορά τη βιωσιμότητα, του μηχανισμού συνοριακής προσαρμογής άνθρακα, της ταξινόμησης και των ευρωπαϊκών επενδυτικών προγραμμάτων.

Στη γεωργία, αυτό σημαίνει ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων της ΕΕ, μειώνοντας παράλληλα τον διοικητικό φόρτο τόσο για τους γεωργούς όσο και για τις δημόσιες αρχές και λαμβάνοντας υπόψη τις διαφορετικές καταστάσεις και ανάγκες των γεωργών της ΕΕ.

Δηλώσεις

«Η νέα δέσμη μέτρων δημιουργεί νέες ευκαιρίες για τους γεωργούς. Στόχος μας είναι να παρέμβουμε στον τρέχοντα προγραμματισμό για την επίτευξη συγκεκριμένων αποτελεσμάτων σε σύντομο χρονικό διάστημα. Θέλουμε να άμεση δράση, με αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα. Ακούμε τις ανάγκες των γεωργών και ανταποκρινόμαστε με στοχευμένο τρόπο στα αιτήματά τους, ώστε να τους προσφέρουμε τις καλύτερες συνθήκες εργασίας, να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα του τομέα και να προσφέρουμε στους Ευρωπαίους πολίτες μια σύγχρονη, αποτελεσματική γεωργία με επίκεντρο το προϊόν και όχι τη γραφειοκρατία» ανέφερε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος αρμόδιος για τη συνοχή και τις μεταρρυθμίσεις, Ραφαέλε Φίτο.

«Αυτή η ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων για τη στήριξη του γεωργικού τομέα της Ευρώπης αποτελεί σημαντικό βήμα προόδου. Πρέπει να στηρίξουμε τους Ευρωπαίους γεωργούς με απλούστερους και κανόνες καλύτερα προσαρμοσμένους στις ανάγκες τους. Τα μέτρα μας θα συμβάλουν στην εξοικονόμηση σχεδόν 1,6 δισ. ευρώ ετησίως για τους γεωργούς της Ευρώπης, καθιστώντας παράλληλα ευκολότερη την πλοήγηση στους κανόνες και τα μέσα στήριξης. Η μείωση της γραφειοκρατίας θα μετατοπίσει την εστίαση σε αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία – τη γεωργία», σχολίασε με τη σειρά του ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, επίτροπος Οικονομίας και Παραγωγικότητας, Εφαρμογής και Απλούστευσης.

Τέλος, ο Κριστόφ Χάνσεν, επίτροπος Γεωργίας και Τροφίμων, τόνισε πως «επαναφέρουμε τον πραγματισμό στην Κοινή Γεωργική Πολιτική. Οι προτάσεις μας σήμερα επιτυγχάνουν μια ισορροπία μεταξύ της ανάγκης να υπάρχει μια πολιτική κατάλληλη για τις επιτόπιες πραγματικότητες, διασφαλίζοντας παράλληλα μια ορισμένη σταθερότητα για όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς στον τομέα της γεωργίας. Η Επιτροπή είναι με την πλευρά των γεωργών και καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να μειώσουμε τη γραφειοκρατία, ώστε να μπορούν να επικεντρωθούν σε αυτό που κάνουν καλύτερα· παραγωγή τροφίμων για όλους μας, προστατεύοντας παράλληλα τους φυσικούς μας πόρους. Είμαι πεπεισμένος ότι τα μέτρα αυτά θα αποφέρουν απτά αποτελέσματα στην πράξη. Καλώ τους συννομοθέτες να εγκρίνουν την πρόταση αυτή έως το τέλος του έτους, ώστε οι αλλαγές να μπορούν ήδη να φτάσουν στους γεωργούς το 2026».

Ακολουθήστε το Thessalikigi.gr στο Facebook , για να ενημερώνεστε άμεσα.
Ελάτε στο κανάλι μας στο Viber , για να ενημερώνεστε πρώτοι.
Δείτε τα τελευταία νέα μας στη Google News

Παπαναστασίου 70
Λάρισα, ΤΚ 41222
3ος Όροφος

info@thessalikigi.gr

2410 539 049

690 7662544

Αγροτικά Νέα Θεσσαλική Γη

Ιστοσελίδα αγροτικού ενδιαφέροντος, με ειδήσεις, ρεπορτάζ, αναλύσεις, για τους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής, από την καρδιά του Θεσσαλικού κάμπου και για όλη την Ελλάδα!

Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου Α.Μ: 252059

Αγροτικά Νέα Θεσσαλική Γη

Ιστοσελίδα αγροτικού ενδιαφέροντος, με ειδήσεις, ρεπορτάζ, αναλύσεις, για τους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής, από την καρδιά του Θεσσαλικού κάμπου και για όλη την Ελλάδα!

Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου Α.Μ: 252059

Παπαναστασίου 70
Λάρισα, ΤΚ 41222
3ος Όροφος

info@thessalikigi.gr

2410 539 049

690 7662544

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Εταιρεία: Αθανασιάδη-Χαρχαντή Χαραλαμπία

Νομική μορφή: Ατομική επιχείρηση

Διακριτικός τίτλος: Thessalikigi.gr site-tv-radio

Τίτλος: Thessalikigi.gr

Έδρα: Παπαναστασίου 70 Λάρισα, ΤΚ 41222

ΑΦΜ: 178527998

ΔΟΥ: Λάρισας

Τηλ. 2410539049 – 6907662544

e mail: info@thessalikigi.gr

Αρ.ΓΕΜΗ: 179409640000

Δικαιούχος του Domain name Thessalikigi.gr: Αθανασιάδη Χαρχαντή Χαραλαμπία

Νόμιμος εκπρόσωπος: Αθανασιάδη Χαρχαντή Χαραλαμπία

Διευθυντής/Διαχειριστής: Αθανασιάδη Χαρχαντή Χαραλαμπία

Διευθυντής σύνταξης: Χρήστος Αθανασιάδης

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018,
σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).
Αγροτικά Νέα Θεσσαλική Γη
Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να καταλάβει ποια τμήματα του ιστότοπου μας θεωρείτε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.