Η Ήπειρος, με πλούσια παράδοση στην παραγωγή εξαιρετικών προϊόντων, συμμετέχει δυναμικά στη Διεθνή Έκθεση SIAL 2024 στο Παρίσι, μία από τις μεγαλύτερες εκθέσεις τροφίμων στον κόσμο. Η προϊσταμένη προώθησης και προβολής ηπειρωτικών προϊόντων, Σοφία Φούκη, μίλησε για τη συμμετοχή της περιφέρειας με 8 εταιρείες, την επιλογή τους, καθώς και το έργο της Περιφέρειας Ηπείρου για την προώθηση των τοπικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές.
Η επιλογή των εταιρειών και τα κριτήρια συμμετοχής
Η επιλογή των εταιρειών για την SIAL έγινε με βασικό κριτήριο τη δυνατότητα των επιχειρήσεων να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις της παγκόσμιας αγοράς. Σύμφωνα με την κ. Φούκη, οι εταιρείες που συμμετέχουν πρέπει να διαθέτουν όλες τις απαραίτητες πιστοποιήσεις και να έχουν την παραγωγή τους εντός της περιφέρειας Ηπείρου. «Είναι σημαντικό οι επιχειρήσεις να έχουν τη δυναμική να ανταποκριθούν στις μεγάλες αγορές», ανέφερε, υπογραμμίζοντας τη σημασία της εξαγωγικής ετοιμότητας.
Η υποστήριξη της Περιφέρειας
Ηπείρου Αν και δεν γίνονται ακόμα ειδικά σεμινάρια για την εκπαίδευση των επιχειρήσεων, η κ. Φούκη αποκάλυψε ότι υπάρχουν άμεσα σχέδια για την υλοποίησή τους. Στόχος είναι να υποστηριχθούν κυρίως μικρές επιχειρήσεις που μεγαλώνουν και θέλουν να κάνουν το βήμα προς τις εξαγωγές.
Οι επιχειρήσεις ενημερώνονται μόνες τους για τις διεθνείς αγορές και είναι κατάλληλα προετοιμασμένες για να συμμετέχουν σε εκθέσεις όπως η SIAL.
Η θετική ανταπόκριση του κόσμου και η στήριξη της Περιφέρειας
Η υποστήριξη του κόσμου είναι εμφανής, καθώς η προσπάθεια της Περιφέρειας Ηπείρου εκτιμάται ιδιαίτερα. Ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης είναι αρωγός αυτών των πρωτοβουλιών, δείχνοντας έμπρακτα τη σημασία της εξωστρέφειας για την τοπική οικονομία. Η συμμετοχή της περιφέρειας σε περίπου 10 εκθέσεις κάθε χρόνο, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, επιβεβαιώνει τη δέσμευση της Περιφέρειας στην προώθηση των τοπικών προϊόντων.
Τα προϊόντα – «ναυαρχίδες» και οι επόμενοι στόχοι
Η φέτα, το ελαιόλαδο, οι ελιές και τα κρασιά της Ηπείρου αποτελούν τα κορυφαία προϊόντα της περιοχής, τα οποία ξεχωρίζουν για την ποιότητά τους και είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στις διεθνείς αγορές. Η επόμενη σημαντική στάση για τις ηπειρωτικές επιχειρήσεις θα είναι η έκθεση FOOD & LIFE στο Μόναχο, όπου μικροί παραγωγοί θα έχουν την ευκαιρία να αναδείξουν τα προϊόντα τους και να επεκταθούν στη γερμανική αγορά.