Προοπτικές ελληνοϊταλικής συνεργασίας στα αγροπροϊόντα

• Ελιές και Ελαιόλαδο, Τυριά και Γαλακτοκοµικά Προϊόντα, Οίνος και Αµπελοοινικά Προϊόντα, Φρούτα και Λαχανικά, Αλιεία και Ιχθυοκαλλιέργειες, Μελισσοκοµία και Μελισσοκοµικά Προϊόντα, Κατεψυγµένα προϊόντα

από Thessaliki Gi

Μέσω της σύγχρονης τεχνολογίας και της καινοτοµίας, οι ελληνικές και ιταλικές εταιρείες µπορούν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που προσφέρουν οι αγορές τους, για αµοιβαίο όφελος και αειφορία, αναφέρεται σε έκθεση για τον Αγροδιατροφικό τομέα στη Λομβαρδία και τις προοπτικές ελληνοϊταλικής συνεργασίας, που εκπόνησε το Γραφείο Οικονοµικών και Εµπορικών Υποθέσεων – Μιλάνου της πρεσβείας μας στη Ρώμη.

Η Ελλάδα, µε το µοναδικό κλίµα της και τη γόνιµη γη, παράγει µια ποικιλία από γεωργικά προϊόντα υψηλής ποιότητας. Από τα ελαιόλαδα και τα κρασιά µέχρι τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά, καθώς και το µέλι, τα αρωµατικά φυτά και βότανα, η ελληνική γεωργία προσφέρει προϊόντα που αναγνωρίζονται για τη γεύση, τη διατροφική αξία και την ποιότητά τους.
Από την άλλη πλευρά, η Ιταλία έχει µια µακρά παράδοση στην αγροτική παραγωγή και τη διατροφή, µε προϊόντα όπως το ελαιόλαδο, τα ζυµαρικά, τα τυριά και τα κρασιά που είναι αναγνωρισµένα παγκοσµίως για την ποιότητά τους και τον πολιτιστικό τους πλούτο.
Προϊόντα και υπηρεσίες που ευνοούν τη διµερή επιχειρηµατική συνεργασία:
Ελληνικές και ιταλικές επιχειρήσεις και κλαδικοί φορείς µπορούν να συνεργαστούν σε µια ποικιλία προϊόντων του αγροδιατροφικού τοµέα.
Ενδεικτικά αναφέρονται τα ακόλουθα:

Ελιές και Ελαιόλαδο:

a elies • Προοπτικές ελληνοϊταλικής συνεργασίας στα αγροπροϊόντα • Θεσσαλική Γη Τα Αγροτικά Νέα της Θεσσαλίας

Η Ελλάδα και η Ιταλία είναι δύο από τους µεγαλύτερους ελαιοπαραγωγούς παγκοσµίως. Η Ελλάδα είναι γνωστή για την παραγωγή ελιών και ελαιολάδου υψηλής ποιότητας, ιδιαίτερα της ποικιλίας Καλαµών. Η Ιταλία παράγει επίσης ελιές και ελαιόλαδο, αλλά εστιάζει σε διαφορετικές ποικιλίες, όπως το ελαιόλαδο από την Τοσκάνη και την Απουλία.
Σύµφωνα µε τα πιο πρόσφατα στοιχεία, η παραγωγή ελαιολάδου στην Ελλάδα, αν δεν υπάρξει έντονη ανοµβρία, αναµένεται φέτος να αυξηθεί σηµαντικά, φτάνοντας περίπου τους 300.000 τόνους, ξεπερνώντας την Ιταλία ως ο δεύτερος µεγαλύτερος παραγωγός ελαιολάδου στην Ευρώπη µετά την Ισπανία.

Η Ιταλία, από την άλλη, αντιµετώπισε προβλήµατα λόγω ακραίων καιρικών φαινοµένων, µε αποτέλεσµα η παραγωγή να µειωθεί κατά περίπου 37% σε σύγκριση µε την προηγούµενη χρονιά, αγγίζοντας τους 208.000 τόνους.
Η συνεργασία σε αυτόν τον τοµέα, εκτός των εµπορικών ανταλλαγών που ήδη υπάρχουν, µπορεί να περιλαµβάνει την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και βέλτιστων πρακτικών για τη βελτίωση της παραγωγής και της ποιότητας του ελαιολάδου.

Τυριά και Γαλακτοκοµικά Προϊόντα:

a tiria • Προοπτικές ελληνοϊταλικής συνεργασίας στα αγροπροϊόντα • Θεσσαλική Γη Τα Αγροτικά Νέα της Θεσσαλίας

Οι δύο χώρες είναι γνωστές για την παραγωγή ποιοτικών τυριών και γαλακτοκοµικών προϊόντων. Η Ελλάδα διαθέτει ~800 τυροκοµεία και ακολουθεί την Ιταλία, µε 1.200 σε σύνολο περίπου 4.900 σε όλη την Ε.Ε., τα οποία, κατά 94%, συλλέγουν περίπου 5.000 τόνους γάλακτος ετησίως.
Η συνεργασία ελληνικών και ιταλικών επιχειρήσεων µπορεί να περιλαµβάνει την ανταλλαγή τεχνικών γνώσεων και τη δηµιουργία νέων προϊόντων που συνδυάζουν τις παραδόσεις και τις γεύσεις των δύο χωρών.

Οίνος και Αµπελοοινικά Προϊόντα:

a stafilia • Προοπτικές ελληνοϊταλικής συνεργασίας στα αγροπροϊόντα • Θεσσαλική Γη Τα Αγροτικά Νέα της Θεσσαλίας

Ελλάδα και Ιταλία αποτελούν δύο από τους µεγαλύτερους παραγωγούς κρασιού στον κόσµο. Η Ελλάδα παράγει κρασί από αυτόχθονες ποικιλίες σταφυλιών όπως για παράδειγµα Ασύρτικο, Ξινόµαυρο και Μοσχοφίλερο. Η Ιταλία είναι γνωστή για ποικιλίες και τύπους οίνων, όπως το Sangiovese, Nebbiolo και Prosecco, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσµα γεύσεων και τύπων κρασιού.
Λόγω των παραγωγικών ιδιαιτεροτήτων και ποσοτήτων οίνου που παράγονται στις δυο χώρες, το Ιταλικά κρασιά είναι συχνά µονοποικιλιακά, ενώ στην Ελλάδα συχνά συνδυάζονται περισσότερες από µία ποικιλίες.
Η Ιταλική παραγωγή οίνου, το 2022, έφτασε σχεδόν τα 50 εκατοµµύρια εκατόλιτρα (hl), αποτελώντας περίπου το 19,3% της παγκόσµιας παραγωγής. Το 2023, ωστόσο, υπήρξε µείωση λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών και ασθενειών των αµπελιών, µε την παραγωγή να υπολογίζεται κάτω από 44 εκατοµµύρια hl9. Η ελληνική παραγωγή αν και µικρότερης κλίµακας από της Ιταλίας, το 2022, έφτασε περίπου τα 2,13 εκατοµµύρια εκατόλιτρα (hl), καταλαµβάνοντας το 0,82% της παγκόσµιας παραγωγής. Ωστόσο, το 2023 η παραγωγή στην Ελλάδα σηµείωσε µείωση 45% λόγω ασθενειών των σταφυλιών και ξηρασίας.
Η ελληνοϊταλική συνεργασία σε αυτόν τον τοµέα µπορεί να περιλαµβάνει την ανταλλαγή εµπειριών στην παραγωγή, την εµφιάλωση και την προώθηση του οίνου, καθώς και τρόπους καταπολέµησης των ασθενειών της αµπέλου.

Φρούτα και Λαχανικά:

a • Προοπτικές ελληνοϊταλικής συνεργασίας στα αγροπροϊόντα • Θεσσαλική Γη Τα Αγροτικά Νέα της Θεσσαλίας

Οι δύο χώρες παράγουν µια ευρεία ποικιλία φρούτων και λαχανικών. Η συνεργασία µπορεί να εστιάσει στην ανταλλαγή γνώσεων και πρακτικών για την βελτίωση της καλλιέργειας, καθώς και την επεξεργασία και τη διανοµή αυτών των προϊόντων.
Μερικές προτάσεις περιλαμβάνουν:
Βέλτιστες πρακτικές καλλιέργειας: Ανταλλαγή τεχνογνωσίας για βιολογική καλλιέργεια και βιώσιµες γεωργικές πρακτικές.
Τεχνολογίες επεξεργασίας: Κοινή χρήση τεχνολογιών για την επεξεργασία και διατήρηση φρούτων και λαχανικών.
Στρατηγικές διανοµής και µάρκετινγκ: Συνεργασία σε στρατηγικές εξαγωγής και προώθησης των προϊόντων στις διεθνείς αγορές.
Αλιεία και Ιχθυοκαλλιέργειες: Ο κλάδος εµφανίζει πολλές ευκαιρίες συνεργασίας. Η ελληνική παραγωγή αλιευµάτων και ιχθυοκαλλιέργειας µπορεί να προµηθεύσει την ιταλική αγορά καλύπτοντας τις ανάγκες της, µέσω εµπορικών ανταλλαγών και το αντίστροφο, ενισχύοντας την εµπορική σχέση ανάµεσα στις δύο χώρες.
Επίσης, είναι δυνατόν να αναπτυχθούν κοινές προσπάθειες για τη διατήρηση των θαλάσσιων οικοσυστηµάτων και την προστασία των απειλούµενων ειδών, µέσω αειφορικών πρακτικών. Και τέλος, µέσω κοινών επενδύσεων σε έρευνα και ανάπτυξη, θα ήταν εφικτό να βελτιωθούν οι τεχνικές αλιείας και ιχθυοκαλλιέργειας. Η συνεργασία µπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της παραγωγής και της ποιότητας των αλιευτικών προϊόντων.
Η κοινή προσέγγιση των αγορών µπορεί να ανοίξει νέες ευκαιρίες εξαγωγών και ανάπτυξης και η εφαρµογή βιώσιµων πρακτικών µπορεί να εξασφαλίσει µακροπρόθεσµη αειφόρο ανάπτυξη του κλάδου.

Μελισσοκοµία και Μελισσοκοµικά Προϊόντα:

a meli • Προοπτικές ελληνοϊταλικής συνεργασίας στα αγροπροϊόντα • Θεσσαλική Γη Τα Αγροτικά Νέα της Θεσσαλίας

Το µέλι έχει ιδιαιτερότητα και σπανιότητα ως εµπορεύσιµο προϊόν για αρκετούς λόγους:

Η παραγωγή µελιού είναι περιορισµένη και εξαρτάται από τις κλιµατικές συνθήκες και τη διαθεσιµότητα ανθοφόρων φυτών, καθιστώντας την παραγωγή σε µεγάλη κλίµακα δύσκολη. Κάθε είδος µελιού έχει τις µοναδικές γευστικές και θρεπτικές του ιδιότητες ανάλογα µε την περιοχή που παράγεται.
Είναι ένα φυσικό προϊόν που δεν υφίσταται επεξεργασία ή χηµική παρέµβαση κατά τη συλλογή του. Θεωρείται ως θρεπτικό και θεραπευτικό τρόφιµο, καθώς περιέχει αντιοξειδωτικά και άλλα φυτοχηµικά συστατικά που συνδέονται µε δυνητικά οφέλη για την υγεία. Λόγω αυτών των παραγόντων, το µέλι αποτελεί έναν εµπορεύσιµο πόρο µε ιδιαίτερη αξία και σπανιότητα στην αγορά τροφίµων και θεραπευτικών προϊόντων.

Μέσω της ελληνοϊταλικής συνεργασίας δηµιουργούνται προοπτικές για την επέκταση αγορών των µελισσοκοµικών προϊόντων και για την εισαγωγή των ελληνικών και ιταλικών προϊόντων σε νέες αγορές.
Παράλληλα, η ανταλλαγή τεχνολογιών και γνώσεων µπορεί να οδηγήσει στη βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων. Και τέλος, µια κοινή προσπάθεια για την εφαρµογή αειφορικών µεθόδων µπορεί να ενισχύσει την ανάπτυξη του κλάδου µε βιώσιµο τρόπο.
Ελληνικές και ιταλικές εταιρείες µπορούν να ανταλλάξουν διάφορα είδη µελισσοκοµικών προϊόντων, όπως µέλι, κερί, πρόπολη, πολτοί, κ.λπ.
Παράλληλα, είναι εφικτή η ανταλλαγή γνώσεων και εµπειριών στον τοµέα της µελισσοκοµίας, µέσω σεµιναρίων και εκπαιδευτικών προγραµµάτων. Επιπλέον, κοινές έρευνες για την ανάπτυξη νέων µελισσοκοµικών προϊόντων µε υψηλή προστιθέµενη αξία θα µπορούσαν να οδηγήσουν σε κοινό όφελος και για τις δυο πλευρές.

Κατεψυγµένα προϊόντα:

a katepsigmena • Προοπτικές ελληνοϊταλικής συνεργασίας στα αγροπροϊόντα • Θεσσαλική Γη Τα Αγροτικά Νέα της Θεσσαλίας

Στην Ελλάδα και την Ιταλία υπάρχει αξιόλογη παραγωγή κατεψυγµένων προϊόντων, η οποία καλύπτει διάφορες κατηγορίες τροφίµων και προϊόντων.
Η Ελλάδα είναι γνωστή για την παραγωγή κατεψυγµένων φρούτων και λαχανικών, κυρίως λόγω των κλιµατικών συνθηκών που ευνοούν την καλλιέργεια αυτών των προϊόντων και της µεγάλης γεωργικής παραγωγής.
Επίσης, η Ελλάδα εισάγει και εξάγει διάφορα κατεψυγµένα τρόφιµα, καθιστώντας τον τοµέα αυτό σηµαντικό για την οικονοµία της.
Η Ιταλία είναι επίσης σηµαντικός παραγωγός κατεψυγµένων τροφίµων, περιλαµβανοµένων φρούτων, λαχανικών, κρεάτων, αλλαντικών και θαλασσινών. Η χώρα διαθέτει ένα εκτενές δίκτυο επεξεργασίας και διανοµής κατεψυγµένων προϊόντων που εξάγονται σε όλο τον κόσµο.
Εξαγωγές Ελληνικών Λαχανικών στην Ιταλία: Ελληνικές εταιρείες κατεψυγµένων
τροφίµων εξάγουν συχνά προϊόντα όπως σπανάκι, µπρόκολο και αγγούρια στην Ιταλία για πελάτες και διανοµείς που εξυπηρετούν την αγορά της Ευρώπης.
Παραδείγµατα συνεργασίας µεταξύ ελληνικών και ιταλικών εταιρειών στον τοµέα
των κατεψυγµένων προϊόντων θα µπορούσαν να περιλαµβάνουν τα ακόλουθα:

Κοινοί Επεξεργαστικοί Χώροι: Ιταλικές εταιρείες επεξεργασίας κατεψυγµένων θαλασσινών θα µπορούσαν να συνεργαστούν µε ελληνικές επιχειρήσεις για την επεξεργασία και τη συσκευασία ψαριών και θαλασσινών για εξαγωγή σε διεθνείς αγορές.
Ανάπτυξη Νέων Προϊόντων: Ελληνικές και ιταλικές εταιρείες θα µπορούσαν να συνεργαστούν για την ανάπτυξη νέων κατεψυγµένων γευµάτων ή γευστικών συνδυασµών που να ανταποκρίνονται στις προτιµήσεις των διεθνών αγορών.

Διανοµή και Μάρκετινγκ:

Ιταλικές εταιρείες ειδικευµένες στη διανοµή κατεψυγµένων προϊόντων θα µπορούσαν να συνεργαστούν µε ελληνικές εταιρείες για την είσοδο και την προώθηση των προϊόντων τους στην ιταλική αγορά και αντίστροφα.
Περισσότερες πληροφορίες για την αγορά κατεψυγµένων προϊόντων στην Ιταλία θα βρείτε στο ενηµερωτικό σηµείωµα του Γραφείου ΟΕΥ-Μιλάνου, που έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο AGORA του Υπουργείου Εξωτερικών, στον ακόλουθο
σύνδεσµο:
https://www.agora.mfa.gr/ta-grafeia-oikonomikon-emporikonupotheseon/grafeia-ana-xora/infofile/87928
Οι ως άνω είναι µερικές από τις κύριες κατηγορίες προϊόντων στις οποίες ελληνικές και ιταλικές επιχειρήσεις µπορούν να συνεργαστούν για να επιτύχουν κοινά οφέλη και ανάπτυξη στον αγροδιατροφικό τοµέα, να εκµεταλλευτούν τις δυνατότητες συνεργασίας για να ενισχύσουν την παρουσία τους σε διεθνείς αγορές και να προσφέρουν ακόµα περισσότερες επιλογές και καινοτοµίες στους καταναλωτές.
Η επιτυχής συνεργασία στους ως άνω τοµείς απαιτεί αµοιβαίο ενδιαφέρον, συνεχή επικοινωνία και κοινή δέσµευση για την επίτευξη κοινών στόχων.

Παπαναστασίου 70
Λάρισα, ΤΚ 41222
3ος Όροφος

info@thessalikigi.gr

2413 019621

690 7662544

Αγροτικά Νέα Θεσσαλική Γη

Ιστοσελίδα αγροτικού ενδιαφέροντος, με ειδήσεις, ρεπορτάζ, αναλύσεις, για τους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής, από την καρδιά του Θεσσαλικού κάμπου και για όλη την Ελλάδα!

Αγροτικά Νέα Θεσσαλική Γη

Ιστοσελίδα αγροτικού ενδιαφέροντος, με ειδήσεις, ρεπορτάζ, αναλύσεις, για τους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής, από την καρδιά του Θεσσαλικού κάμπου και για όλη την Ελλάδα!

Κ. Παλαμά 4
Φαλάνη Λάρισας, ΤΚ 40011

info@thessalikigi.gr

2413 019621

690 7662544

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Εταιρεία: Αθανασιάδη-Χαρχαντή Χαραλαμπία

Νομική μορφή: Ατομική επιχείρηση

Διακριτικός τίτλος: Thessalikigi.gr site-tv-radio

Τίτλος: Thessalikigi.gr

Έδρα: Κ. Παλαμά 4 Φαλάνη Λάρισας, ΤΚ 40011

ΑΦΜ: 178527998

ΔΟΥ: Λάρισας

Τηλ. 2413019621 – 6907662544

e mail: info@thessalikigi.gr

Αρ.ΓΕΜΗ: 179409640000

Δικαιούχος του Domain name Thessalikigi.gr: Αθανασιάδη Χαρχαντή Χαραλαμπία

Νόμιμος εκπρόσωπος: Αθανασιάδη Χαρχαντή Χαραλαμπία

Διευθυντής/Διαχειριστής: Αθανασιάδη Χαρχαντή Χαραλαμπία

Διευθυντής σύνταξης: Χρήστος Αθανασιάδης

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018,
σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).