Πρωθυπουργική ανασκόπηση: Υποσχέσεις για πληρωμές, έλεγχοι και «δικαιότερο» σύστημα στις αγροτικές ενισχύσεις

• Στην εβδομαδιαία του τοποθέτηση ο Πρωθυπουργός επανέφερε τα αγροτικά ζητήματα, μιλώντας για άμεσες πληρωμές, αυστηρότερους κανόνες στις δηλώσεις και νέα μέτρα για τους κτηνοτρόφους που επλήγησαν από την ευλογιά

από Thessaliki Gi

Με φόντο την πίεση που δέχεται ο πρωτογενής τομέας και μετά από μήνες καθυστερήσεων και αστοχιών, ο Πρωθυπουργός επανήλθε στα αγροτικά θέματα μέσα από την εβδομαδιαία ανασκόπηση στο Facebook. Μίλησε για πληρωμές που «ξεκινούν άμεσα», για νέο πλαίσιο στις δηλώσεις βοσκοτόπων και για πρόσθετη στήριξη στους κτηνοτρόφους, επιχειρώντας να εμφανίσει εικόνα ομαλοποίησης — την ώρα που ο κόσμος της παραγωγής εξακολουθεί να διαμαρτύρεται για αβεβαιότητα και ασάφεια.

Πληρωμές ενισχύσεων: Υποσχέσεις με το σταγονόμετρο

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες αναμένεται να ξεκινήσει η καταβολή του 70% της βασικής ενίσχυσης, με το υπόλοιπο 30% και το Μέτρο 23 να ακολουθούν «μετά τους απαραίτητους ελέγχους». Παράλληλα, μέχρι το τέλος της χρονιάς θα εξοφληθούν και τα μικρότερα προγράμματα.
Ωστόσο, η κυβέρνηση αποφεύγει να δώσει σαφές χρονοδιάγραμμα για το πότε ακριβώς θα ολοκληρωθούν οι πληρωμές, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων καθυστερήσεων.

Τέλος η “τεχνική λύση” – Επανέρχεται η ομορότητα

Όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, καταργείται η τεχνική λύση και επανέρχεται το κριτήριο ομορότητας, επιτρέποντας δηλώσεις βοσκοτόπων μόνο στον νομό κατοικίας και στους όμορους νομούς.
Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το νέο σύστημα θα αφήσει περίσσευμα πόρων, το οποίο —όπως τονίζεται— «δεν θα επιστρέψει στις Βρυξέλλες», αλλά θα ανακατανεμηθεί στους «έντιμους παραγωγούς». Μένει, όμως, να φανεί πώς θα οριστεί ποιος θεωρείται «έντιμος» και με ποια διαδικασία θα γίνει η δεύτερη κατανομή, ώστε να αποφευχθούν νέες αδικίες.

Στήριξη στους κτηνοτρόφους για την ευλογιά – Αναμονή και ασάφεια

Για τους κτηνοτρόφους που έχουν χάσει ζωικό κεφάλαιο λόγω ευλογιάς, ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε ότι «τις επόμενες ημέρες» θα ανακοινωθεί πρόσθετη ενίσχυση για απώλειες εισοδήματος, πέρα από τις ήδη προβλεπόμενες αποζημιώσεις.
Και εδώ, όμως, δεν δόθηκαν συγκεκριμένα ποσά, κριτήρια ή διαδικασίες, αφήνοντας τους πληγέντες να περιμένουν —για ακόμη μια φορά— τις τελικές αποφάσεις.

Κάλεσμα για αυστηρή τήρηση βιοασφάλειας

Ο Πρωθυπουργός κάλεσε τους παραγωγούς να τηρούν τα μέτρα βιοασφάλειας και να συνεργαστούν στενά με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και την αρμόδια Επιστημονική Επιτροπή. Ένα ακόμη «πρέπει» προς τους αγρότες, χωρίς όμως αναφορά σε ενίσχυση των μηχανισμών στήριξης ή ελέγχου, που παραμένουν υποστελεχωμένοι.

Αναλυτικά στην εβδομαδιαία ανασκόπηση του πρωθυπουργού στο facebook-για τα αγροτικά θέματα, αναφέρονται τα εξής:

Στον άξονα μεταρρυθμίσεων και αποκατάστασης της ομαλότητας, έρχονται και οι εξελίξεις στον αγροτικό κόσμο. Με την έγκριση της Κομισιόν στο νέο σχέδιο δράσης, οι επιδοτήσεις ξεκινούν να καταβάλλονται μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες, αρχίζοντας από το 70% της βασικής ενίσχυσης. Το υπόλοιπο 30% και το Μέτρο 23 θα ακολουθήσουν μετά τους απαραίτητους ελέγχους, ενώ έως το τέλος της χρονιάς θα πληρωθούν και τα μικρότερα προγράμματα.

Η τεχνική λύση δεν θα ισχύει πλέον και θα υπάρχει το κριτήριο ομορότητας, δηλαδή θα επιτρέπεται να δηλώνονται βοσκοτόπια μόνο στον νομό κατοικίας και στους όμορους νομούς.

Τα χρήματα που θα περισσέψουν με την εφαρμογή του νέου συστήματος, δεν θα γυρίσουν στις Βρυξέλλες, αλλά θα ανακατανεμηθούν εσωτερικά με δεύτερη κατανομή στους έντιμους παραγωγούς.

Για τους κτηνοτρόφους που έχασαν τα ζώα τους από την ευλογιά, τις επόμενες ημέρες θα ανακοινώσουμε πρόσθετη στήριξη για τις απώλειες εισοδήματος, πέρα από τις ήδη προβλεπόμενες αποζημιώσεις. Το μόνο που τους καλούμε να κάνουν είναι να τηρούν αυστηρά τα μέτρα βιοασφάλειας και να συνεργαστούν με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και την Εθνική Επιστημονική Επιτροπή Αντιμετώπισης της Ευλογιάς.

Χρήστος Αθανασιάδης

Ακολουθήστε το Thessalikigi.gr στο Facebook , για να ενημερώνεστε άμεσα.
Ελάτε στο κανάλι μας στο Viber , για να ενημερώνεστε πρώτοι.
Δείτε τα τελευταία νέα μας στη Google News

Παπαναστασίου 70
Λάρισα, ΤΚ 41222
3ος Όροφος

info@thessalikigi.gr

2410 539 049

690 7662544

Αγροτικά Νέα Θεσσαλική Γη

Ιστοσελίδα αγροτικού ενδιαφέροντος, με ειδήσεις, ρεπορτάζ, αναλύσεις, για τους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής, από την καρδιά του Θεσσαλικού κάμπου και για όλη την Ελλάδα!

Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου Α.Μ: 252059

Αγροτικά Νέα Θεσσαλική Γη

Ιστοσελίδα αγροτικού ενδιαφέροντος, με ειδήσεις, ρεπορτάζ, αναλύσεις, για τους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής, από την καρδιά του Θεσσαλικού κάμπου και για όλη την Ελλάδα!

Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου Α.Μ: 252059

Παπαναστασίου 70
Λάρισα, ΤΚ 41222
3ος Όροφος

info@thessalikigi.gr

2410 539 049

690 7662544

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Εταιρεία: Αθανασιάδη-Χαρχαντή Χαραλαμπία

Νομική μορφή: Ατομική επιχείρηση

Διακριτικός τίτλος: Thessalikigi.gr site-tv-radio

Τίτλος: Thessalikigi.gr

Έδρα: Παπαναστασίου 70 Λάρισα, ΤΚ 41222

ΑΦΜ: 178527998

ΔΟΥ: Λάρισας

Τηλ. 2410539049 – 6907662544

e mail: info@thessalikigi.gr

Αρ.ΓΕΜΗ: 179409640000

Δικαιούχος του Domain name Thessalikigi.gr: Αθανασιάδη Χαρχαντή Χαραλαμπία

Νόμιμος εκπρόσωπος: Αθανασιάδη Χαρχαντή Χαραλαμπία

Διευθυντής/Διαχειριστής: Αθανασιάδη Χαρχαντή Χαραλαμπία

Διευθυντής σύνταξης: Χρήστος Αθανασιάδης

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018,
σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).
Αγροτικά Νέα Θεσσαλική Γη
Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να καταλάβει ποια τμήματα του ιστότοπου μας θεωρείτε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.