Στο πλαίσιο της παρουσίασης της Πανελλήνιας Ένωσης Τεχνολόγων Τροφίμων (ΠΕΤΕΤ) στην έκθεση Food & Drinks International Expo by Detrop (1 – 3 Νοεμβρίου 2024) στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, οι Δημήτριος Σουγάρης και Αθανάσιος Φερεντής έθεσαν στο επίκεντρο κρίσιμα ζητήματα για τη βιομηχανία του μελιού. Οι δύο ειδικοί ανέλυσαν τις απαιτήσεις του ευρωπαϊκού και ελληνικού νομικού πλαισίου που αφορούν στη διασφάλιση της ποιότητας και της αυθεντικότητας των προϊόντων, τονίζοντας τη σημασία της αυστηρής συμμόρφωσης με τα πρότυπα.
Ο Δημήτριος Σουγάρης, Τεχνολόγος Τροφίμων από το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος και ο Αθανάσιος Φερεντής, Τεχνολόγος Γεωπόνος (Ζωική Παραγωγή), σύμβουλοι της FSV Food Industry Advisors με εξειδίκευση στα Συστήματα Διασφάλισης Ποιότητας, υπογράμμισαν τις απαιτήσεις που διασφαλίζουν την αξιοπιστία του μελιού στην αγορά. Η παρουσίαση της ΠΕΤΕΤ ανέδειξε τη σημασία των ελέγχων ποιότητας και της ορθής σήμανσης, εστιάζοντας στις προκλήσεις και τις απειλές που αντιμετωπίζει η βιομηχανία.
Η ευρωπαϊκή οδηγία 2001/110/ΕΚ ορίζει αυστηρά κριτήρια για την κατηγοριοποίηση του μελιού ως «γνήσιου», λαμβάνοντας υπόψη φυσικοχημικές παραμέτρους, όπως η περιεκτικότητα σε σάκχαρα, η υγρασία, ο δείκτης HMF και ο δείκτης διαστάση, που υποδηλώνει τη φρεσκάδα και τυχόν θερμική επεξεργασία που μπορεί να έχει υποστεί το μέλι. Η νομοθεσία απαιτεί σαφείς ενδείξεις προέλευσης και κατηγοριοποίησης στη συσκευασία, με προαιρετική παροχή πληροφοριών διατροφικής αξίας ή γεωγραφικής προέλευσης.
Αυστηρότερο πλαίσιο για την προστασία του ελληνικού μελιού
Η ελληνική νομοθεσία, μέσα από τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, ενισχύει το ευρωπαϊκό πλαίσιο, προσθέτοντας αυστηρότερες απαιτήσεις για την ποιότητα των ελληνικών μελιών. Σημαντική είναι η κατοχύρωση τριών προϊόντων ως Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), με χαρακτηριστικό παράδειγμα το Μέλι Ελάτης Βανίλια Μαινάλου.
Οι ειδικοί τόνισαν ότι η νοθεία αποτελεί διαρκή απειλή, με συνηθέστερες μορφές την προσθήκη τεχνητών σακχάρων ή σιροπιών κατά τη συσκευασία. Για την αντιμετώπιση αυτής της απάτης, η ελληνική πολιτεία εφαρμόζει αυστηρούς ελέγχους μέσω του ΕΦΕΤ και της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής, ενώ το Γενικό Χημείο του Κράτους διενεργεί εργαστηριακές αναλύσεις για την ανίχνευση παρατυπιών.
Με τη ζήτηση για μέλι στην ΕΕ να αυξάνεται διαρκώς, οι εισαγωγές νοθευμένου μελιού προκαλούν ανησυχία, δημιουργώντας αθέμιτο ανταγωνισμό και θέτοντας σε κίνδυνο τους Ευρωπαίους παραγωγούς.
Η ΕΕ έχει θεσπίσει αυστηρότερα μέτρα με την Οδηγία (ΕΕ) 2024/1438 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου, από της 14 Μαΐου 2024, συμπεριλαμβανομένης της υποχρέωσης για πιο λεπτομερή σήμανση της προέλευσης του μελιού και των μιγμάτων του, τα οποία θα ξεκινήσουν να εφαρμόζονται από το 2026.
Ο Δημήτριος Σουγάρης και ο Αθανάσιος Φερεντής υπογράμμισαν τη σημασία της συνεχούς συνεργασίας μεταξύ κρατικών και ιδιωτικών φορέων, με στόχο την εξάλειψη των φαινομένων απάτης και τη διατήρηση της φήμης των ελληνικών μελιών στην εγχώρια και διεθνή αγορά. Η ευαισθητοποίηση και η σωστή πληροφόρηση παραμένουν κλειδιά για την προστασία τόσο των καταναλωτών, όσο και των παραγωγών.