Οι ψηφιακές τεχνολογίες και τα ευφυή συστήματα που αλλάζουν το τοπίο στη φυτοπροστασία και τη σύγχρονη γεωργία βρέθηκαν στο επίκεντρο της Στρογγυλής Τράπεζας με θέμα: «Ψηφιακές Τεχνολογίες – Ευφυή Συστήματα για τη Σύγχρονη Φυτοπροστασία», η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 9ης Πανελλήνιας Συνάντησης Φυτοπροστασίας στη Λάρισα.
Η διοργάνωση έλαβε χώρα από τις 10 έως τις 12 Μαρτίου 2026, συγκεντρώνοντας επιστήμονες, εκπροσώπους φορέων και ανθρώπους της παραγωγής, με στόχο την ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών γύρω από τις τεχνολογικές εξελίξεις στον πρωτογενή τομέα.

Συντονιστής ο Γιώργος Ποντίκας
Τον συντονισμό της συζήτησης είχε ο Γιώργος Ποντίκας, πρώην πρόεδρος του ΕΣΥΦ, ο οποίος ανέδειξε τη σημασία της καινοτομίας και της αξιοποίησης των ψηφιακών εργαλείων για την αποτελεσματικότερη και πιο βιώσιμη φυτοπροστασία.
Η συζήτηση επικεντρώθηκε στις νέες τεχνολογίες παρακολούθησης καλλιεργειών, στη χρήση δεδομένων και ευφυών εφαρμογών, καθώς και στις δυνατότητες που προσφέρει η ψηφιακή γεωργία για μείωση του κόστους παραγωγής και βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων.
Οι συμμετέχοντες στη Στρογγυλή Τράπεζα
Στη συζήτηση συμμετείχαν σημαντικοί εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής κοινότητας, της αγροτικής παραγωγής και των φορέων φυτοπροστασίας:
- Δημήτριος Τσιτσιγιάννης: Καθηγητής ΓΠΑ
- Σπύρος Φουντάς: Καθηγητής ΓΠΑ
- Ηλίας Τραυλός: Καθηγητής ΓΠΑ
- Νικόλαος Παπαδόπουλος: Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
- Φραντζέσκα Υδραίου: Γενική Διευθύντρια ΕΣΥΦ
- Παναγιώτης Καλφούντζος: Πρόεδρος ΘΕΣΤΟ – Παραγωγός

Στο προσκήνιο η ευφυής φυτοπροστασία
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης παρουσιάστηκαν οι δυνατότητες που προσφέρουν οι ευφυείς εφαρμογές στη διαχείριση των καλλιεργειών, με έμφαση στην ακριβέστερη χρήση εισροών, στη μείωση των φυτοπροστατευτικών παρεμβάσεων και στην προστασία του περιβάλλοντος.
Παράλληλα, αναδείχθηκε η ανάγκη σύνδεσης της επιστημονικής γνώσης με την καθημερινή πρακτική των παραγωγών, ώστε οι νέες τεχνολογίες να περάσουν ουσιαστικά στο χωράφι και στην πραγματική παραγωγική διαδικασία.
Η Λάρισα στο επίκεντρο των εξελίξεων για τον πρωτογενή τομέα
Η 9η Πανελλήνια Συνάντηση Φυτοπροστασίας αποτέλεσε σημείο αναφοράς για τις εξελίξεις στον αγροδιατροφικό τομέα, επιβεβαιώνοντας τον κεντρικό ρόλο της Θεσσαλίας και ειδικότερα της Λάρισας στις συζητήσεις για το μέλλον της ελληνικής γεωργίας.
Η παρουσία επιστημόνων, φορέων και παραγωγών ανέδειξε τη σημασία της συνεργασίας για τη μετάβαση σε ένα πιο σύγχρονο, ανθεκτικό και τεχνολογικά εξελιγμένο παραγωγικό μοντέλο.

Ακολουθήστε το Thessalikigi.gr στο
Facebook
, για να ενημερώνεστε άμεσα.
Ελάτε στο κανάλι μας στο
Viber
, για να ενημερώνεστε πρώτοι.
Δείτε τα τελευταία νέα μας στη
Google News
