«Σαλάτα» τα ΟικοΣχήματα και φτωχό «καϊμάκι» η πληρωμή τους  

• Καταγγελίες για «κουτσουρεμένες» πληρωμές στους δικαιούχους

από Thessaliki Gi
farmer 52 θεσσαλικη γη, αγροτικα νεα, αγροτικες ειδησεις, Οικοσχήματα, πληρωμή των Οικολογικών Σχημάτων, Οικολογικά Σχήματα ΔΕΝ πληρώθηκαν, πληρωμες οπεκεπε, παράπονα από δικαιούχους του Οικοσχήματος
  • Του Χρήστου Αθανασιάδη

Πραγματοποιήθηκε τελικά, η πολυπόθητη αλλά υπέρμετρα καθυστερημένη πληρωμή των Οικολογικών Σχημάτων του έτους 2024, την Παρασκευή 28 Μαρτίου 2025, «μετά κόπων και πολλών βασάνων» και με χιλιάδες παραγωγούς να εμφανίζονται δυσαρεστημένοι και απογοητευμένοι, είτε γιατί δεν πληρώθηκαν καθόλου, είτε γιατί έλαβαν ποσά κατώτερα των αναμενόμενων, κάνοντας λόγο για πληρωμή «σαλάτα» και αντί για πλούσιο, τελικά το «καϊμάκι» της πληρωμής ήταν φτωχό και «άγευστο».

Παράλληλα, ένα ακόμα αρνητικό στοιχείο, αποτελεί το γεγονός της ελλιπούς ενημέρωσης από την πλευρά του νέου Δ.Σ. του ΟΠΕΚΕΠΕ, αφού κανείς δικαιούχος δεν γνωρίζει τι πληρώθηκε επακριβώς, κάτι για το οποίο θα επανέλθουμε παρακάτω.

Πιο αναλυτικά, να αναφέρουμε, πως σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, το βράδυ της 28ης Μαρτίου, 443.863 παραγωγοί πληρώθηκαν το ποσό των  425.070.974 ευρώ. Δηλαδή, από τους 640.000 περίπου αγρότες που έκαναν δήλωση ΟΣΔΕ, πληρώθηκαν 443.863, χωρίς ο ΟΠΕΚΕΠΕ να αναφέρει (γιατί άραγε;), πόσοι αιτήθηκαν πληρωμής από τα Οικολογικά Σχήματα.

Επίσης, δύο Οικολογικά Σχήματα ΔΕΝ πληρώθηκαν καθόλου, χωρίς πάλι ο ΟΠΕΚΕΠΕ να αναφέρει τίποτα επ’ αυτού. Συγκεκριμένα δεν πληρώθηκαν τα Οικοσχήματα:

  • Π1-31.2 Επέκταση της εφαρμογής Περιοχών Οικολογικής Εστίασης
  • Π1-31.3 Εφαρμογή Βελτιωμένων Πρακτικών Φυτοκάλυψης, με παράλληλη ενίσχυση της βιοποικιλότητας

Στο σημείο αυτό να επισημάνουμε ότι, στο Οικοσχήμα Π1-31.3, το 40% των δικαιούχων βρίσκεται στην περιφέρεια Θεσσαλίας, ενώ πέρυσι, να σημειώσουμε, ότι και στα δύο παραπάνω Οικοσχήματα, είχαν αιτηθεί πληρωμής 7.664 παραγωγοί, οι οποίοι φέτος έμειναν απλήρωτοι.

Στο μεταξύ, υπάρχουν πολλά παράπονα από δικαιούχους του Οικοσχήματος ECO-09 «Διατήρηση μεθόδων Βιολογικής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας», όπου, σύμφωνα με πληροφορίες του Thessalikigi.gr, «κόλλησε» το σύστημα Traces με τις συμβάσεις των πιστοποιητικών οργανισμών και την καταχώρησή τους, με αποτέλεσμα να μείνει εντελώς εκτός πληρωμής, μεγάλος αριθμός δικαιούχων αγροτών του συγκεκριμένου Οικοσχήματος.

Πέραν αυτών, όπως είχαμε γράψει σε προγενέστερες αναρτήσεις, το συνολικό αιτηθέν ποσό από τους αγρότες για τα Οικολογικά Σχήματα, άγγιξε το 1 δις 50 εκατ. ευρώ και με δεδομένο ότι θα έπρεπε να χορηγηθούν 425 εκατ. ευρώ, έγιναν οι σχετικές και αναμενόμενες περικοπές, αφού τα Οικολογικά Σχήματα, λειτουργούν ουσιαστικά, κατά τα πρότυπα των Συνδεδεμένων Ενισχύσεων.

Δηλαδή, όταν αυξάνονται οι αιτηθέντες δικαιούχοι, μειώνεται αναλογικά το καταβληθέν ποσό στους αιτούντες παραγωγούς.

Αυτό όμως που αποτελεί όνειδος για την πληρωμή των Οικολογικών Σχημάτων, είναι, όπως αναφέραμε αρχικά, η παντελής έλλειψη πληροφόρησης των δικαιούχων παραγωγών, οι οποίοι πριν την πληρωμή, ΔΕΝ γνώριζαν τι θα πληρωθούν, αλλά και τώρα, μετά την πληρωμή ΔΕΝ γνωρίζουν τι πληρώθηκαν, με τον ΟΠΕΚΕΠΕ να μην φροντίζει να ξεδιαλύνει την κατάσταση.

Στην ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ αμέσως μετά την πληρωμή των Οικολογικών Σχημάτων, αναφέρονται τα 8 Οικοσχήματα ( ECO-01, 04,05,06,07,08,09,10), με τους αντίστοιχους παραγωγούς, ανά Οικοσχήμα και το συνολικό ποσό, ανά Οικοσχήμα, αλλά ΔΕΝ αναφέρεται το ποιο σημαντικό για τους παραγωγούς, και ποιο είναι αυτό;

Σε κάθε Οικοσχήμα, υπάρχουν υποκατηγορίες οικοσχημάτων, περίπου 90 στο σύνολό τους, όπου ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα έπρεπε να αναφέρει για κάθε μια υποκατηγορία, το συγκεκριμένο ποσό που λαμβάνει ο παραγωγός, ώστε να μπορεί να καταλάβει τι πληρώθηκε και πόσο πληρώθηκε, ενώ τώρα, βρίσκεται σε ένα «σκοτεινό και ομιχλώδες τοπίο»

Για παράδειγμα, στην ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, αναφέρεται το Οικοσχήμα ECO-01

Χρήση Ανθεκτικών και Προσαρμοσμένων Ειδών και Ποικιλιών, ότι το έλαβαν 80.645 παραγωγοί, με συνολικό ποσό 76.412.807 ευρώ.

Όμως, στο συγκεκριμένο Οικοσχήμα, υπάρχουν οι παρακάτω 10 υποκατηγορίες, για τις οποίες ο δικαιούχοι παραγωγοί, ΔΕΝ γνωρίζουν τι έχουν πληρωθεί:    

ECO-01.01Καλλιέργεια βίκου σε αντικατάσταση μηδικής
ECO-01.02Καλλιέργεια βίκου σε αντικατάσταση βαμβακιού
ECO-01.03Καλλιέργεια βίκου σε αντικατάσταση αραβοσίτου
ECO-01.04Καλλιέργεια χειμερινών σιτηρών σε αντικατάσταση μηδικής
ECO-01.05Καλλιέργεια χειμερινών σιτηρών σε αντικατάσταση βαμβακιού
ECO-01.06Καλλιέργεια χειμερινών σιτηρών σε αντικατάσταση αραβοσίτου
ECO-01.07Καλλιέργεια προσαρμοσμένων ποικιλιών ψυχανθών
ECO-01.08Καλλιέργεια προσαρμοσμένων ποικιλιών χειμερινών σιτηρών
ECO-01.09Καλλιέργεια προσαρμοσμένων ποικιλιών φαρμακευτικών-αρωματικών
ECO-01.10Εισαγωγή καινοτόμων ανθεκτικών καλλιεργειών

Τέλος, ευελπιστούμε, η νέα Διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, αύριο Δευτέρα 31 Μαρτίου, να «φορτώσει» την εξατομίκευση της πληρωμής των Οικολογκών Σχημάτων, ώστε τα κατά τόπους ΚΥΔ, να μπορέσουν να εξηγήσουν τους παραγωγούς και να ξέρουν άπαντες οι δικαιούχοι, τι πληρώθηκαν και τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση μη σωστής πληρωμής.

Υ.Γ. Να μην ξεχάσουμε ότι ΔΕΝ πληρώθηκαν εκκρεμότητες από την Αναδιανεμητική Ενίσχυση καθώς και οι Μεταβιβάσεις!

Παπαναστασίου 70
Λάρισα, ΤΚ 41222
3ος Όροφος

info@thessalikigi.gr

2413 019621

690 7662544

Αγροτικά Νέα Θεσσαλική Γη

Ιστοσελίδα αγροτικού ενδιαφέροντος, με ειδήσεις, ρεπορτάζ, αναλύσεις, για τους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής, από την καρδιά του Θεσσαλικού κάμπου και για όλη την Ελλάδα!

Αγροτικά Νέα Θεσσαλική Γη

Ιστοσελίδα αγροτικού ενδιαφέροντος, με ειδήσεις, ρεπορτάζ, αναλύσεις, για τους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής, από την καρδιά του Θεσσαλικού κάμπου και για όλη την Ελλάδα!

Παπαναστασίου 70
Λάρισα, ΤΚ 41222
3ος Όροφος

info@thessalikigi.gr

2413 019621

690 7662544

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Εταιρεία: Αθανασιάδη-Χαρχαντή Χαραλαμπία

Νομική μορφή: Ατομική επιχείρηση

Διακριτικός τίτλος: Thessalikigi.gr site-tv-radio

Τίτλος: Thessalikigi.gr

Έδρα: Κ. Παλαμά 4 Φαλάνη Λάρισας, ΤΚ 40011

ΑΦΜ: 178527998

ΔΟΥ: Λάρισας

Τηλ. 2413019621 – 6907662544

e mail: info@thessalikigi.gr

Αρ.ΓΕΜΗ: 179409640000

Δικαιούχος του Domain name Thessalikigi.gr: Αθανασιάδη Χαρχαντή Χαραλαμπία

Νόμιμος εκπρόσωπος: Αθανασιάδη Χαρχαντή Χαραλαμπία

Διευθυντής/Διαχειριστής: Αθανασιάδη Χαρχαντή Χαραλαμπία

Διευθυντής σύνταξης: Χρήστος Αθανασιάδης

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018,
σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).