«Τα ‘’έκτακτα μέτρα’’ που εξήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης σήμερα, για τους κτηνοτρόφους που έχασαν το ζωικό τους κεφάλαιο εξαιτίας της ευλογιάς, έρχονται με πολύ μεγάλη καθυστέρηση και αναμένεται να είναι μικρής αποτελεσματικότητας», τόνισε στην εκπομπή “Καλημέρα Ελλάδα” του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1, με τους δημοσιογράφους Π. Στάθη και Α. Λιβαθυνού, η Ευαγγελία Λιακούλη, Τομεάρχης Δικαιοσύνης, Θεσμών & Διαφάνειας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και βουλευτής Λάρισας.
Η Τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΠΑΣΟΚ σχολίασε πως η ευλογιά δεν είναι καθόλου καινούρια ‘’πληγή’’ στο σώμα της ελληνικής κτηνοτροφίας, αφού σοβεί εδώ και 1,5 χρόνο, ενώ είχε προηγηθεί και η πανώλη, οπότε η κυβέρνηση θα έπρεπε να είναι πολύ πιο προετοιμασμένη, τόσο σε υγειονομικό επίπεδο, όσο και σε ό,τι αφορά τις εισοδηματικές ενισχύσεις των παραγωγών, για τις πανδημίες που πλήττουν τον τομέα.
Ειδικά σε σχέση με τον ‘’αλγόριθμο’’, ο οποίος εξαγγέλθηκε από τον κ. Μητσοτάκη και θα κατανείμει χρήματα που δεν θα προέλθουν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά από τον κρατικό προϋπολογισμό και θα υπολογιστούν ανάλογα με τον αριθμό των ζώων που χάθηκαν, η βουλευτής σχολίασε δεικτικά: «οι κτηνοτρόφοι, όπως και εν γένει οι πολίτες όταν ακούν τη λέξη ‘’αλγόριθμος’’ μειδιούν συγκαταβατικά. Και αυτό συμβαίνει, γιατί γνωρίζουν ότι σε παρόμοιες περιπτώσεις χρήσης ‘’αλγορίθμου’’ τα ποσά που έλαβαν, ήταν συνήθως ευτελή και σε καμία περίπτωση δεν κάλυπταν τις απώλειές τους, ούτε τις ανάγκες τους».
Στο ίδιο πλαίσιο, η βουλευτής υπενθύμισε πως για την ανεξέλεγκτη εξάπλωση της ευλογιάς, με την κυβέρνηση επί ενάμισι χρόνο σε ρόλο ‘’παρατηρητή’’, κατέθεσε η ίδια δύο φορές -και το καλοκαίρι και συμπληρωματική το φθινόπωρο- αναφορά στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Λάρισας, με ταυτόχρονη κοινοποίηση στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και τον Εισαγγελέα Εφετών Λάρισας, προκειμένου να αναζητηθούν ευθύνες και ονοματεπώνυμα, με αποτέλεσμα να έχει ήδη ξεκινήσει προκαταρκτική εξέταση.
Καταλήγοντας η Ευαγγελία Λιακούλη πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση στο όλο ζήτημα της αντιμετώπισης της συγκεκριμένης επιζωοτίας πέρασε ‘’κάτω από τον πήχη’’. Παρότι οι Ευρωπαίοι Επίτροποι, κ.κ. Hansen & Varhelyi, έδωσαν το ‘’πράσινο φως’’ για de minimis αποζημιώσεις ύψους μέχρι και 50.000 ευρώ ανά κτηνοτρόφο, όπως και για τη διάθεση 500.000 δωρεάν δόσεων του εμβολίου κατά της ευλογιάς, η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ φάνηκε πολύ κατώτερη των περιστάσεων, αφού δεν αξιοποίησε κανένα από όλα αυτά τα πολύτιμα ευρωπαϊκά εργαλεία. Μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση ούτε στήριξε οικονομικά τους πληττόμενους κτηνοτρόφους, οι οποίοι αναγκασμένοι να θανατώσουν τα προσβεβλημένα ζώα τους, βρέθηκαν ξαφνικά άνεργοι και χωρίς αντικείμενο εργασίας, ούτε επέβαλλε έγκαιρα -και κυρίως δωρεάν για τους παραγωγούς- αυστηρά μέτρα βιοασφάλειας. Επιπροσθέτως, ακόμη και αν επιδοτηθούν για την αγορά νέου ζωικού κεφαλαίου, οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον 1,5 χρόνο, προκειμένου να γίνουν παραγωγικά. Αλλά οι κυβερνητικές ευθύνες δεν περιορίζονται σε αυτά. Αφορούν και το αδιέξοδο με τους εμβολιασμούς που προφανώς έχουν να κάνουν και με την προσπάθεια απόκρυψης του μεγέθους του σκανδάλου του ΟΠΕΚΕΠΕ. Και αυτό γιατί η χώρα μας ‘’δήλωνε’’ 18 εκ. ζώα στην Ε.Ε., όταν η πραγματική της παραγωγική βάση δεν υπερέβαινε τα 7 εκ. ζώα. Οι ‘’γαλάζιοι Γκρούεζες’’ και οι υπουργοί της ΝΔ που τους σιγοντάριζαν ’’πήραν στο λαιμό τους’’ ολόκληρη την ελληνική κτηνοτροφία και τώρα ‘’τα σπασμένα τα πληρώνουν’’ οι πραγματικοί κτηνοτρόφοι, όπως και οι πολίτες που βλέπουν τις τιμές του κρέατος και των γαλακτομικών προϊόντων να ‘’σκαρφαλώνουν’’ στα ύψη, χωρίς κανένας να γνωρίζει αν και πότε θα αποκλιμακωθούν…».
Ακολουθήστε το Thessalikigi.gr στο
Facebook
, για να ενημερώνεστε άμεσα.
Ελάτε στο κανάλι μας στο
Viber
, για να ενημερώνεστε πρώτοι.
Δείτε τα τελευταία νέα μας στη
Google News
