Με τρακτέρ, αγροτικά αυτοκίνητα και λεωφορεία, αγρότες από όλη την Ελλάδα θα βρεθούν σήμερα το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη, στο μεγάλο παναγροτικό συλλαλητήριο που διοργανώνει η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων και συγκεκριμένα στις 6.30 μ.μ. στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας(26ης Οκτωβρίου-Λιμάνι), ενώ σημείο συνάντησης των Θεσσαλών αγροτών, που πρωταγωνιστούν (και) στα φετινά μπλόκα, έχουν οριστεί τα Μάλγαρα στις 4 η ώρα.
Το συλλαλητήριο, όπως αναφέρουν στελέχη των διοργανωτών, πραγματοποιείται, μετά τη άκαρπη συνάντηση των αγροτών με τους υπουργούς των συναρμόδιων υπουργείων στο ΥΠΑΑΤ, την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου, κάνοντας λόγο για «θολές» υποσχέσεις, που αφορούν σε «παροχές – ψίχουλα», χωρίς, μάλιστα, συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.
Οι υποσχέσεις αφορούν σε:
Αναπλήρωση εισοδήματος μόνο όσων έχουν υποστεί ζημιές στην παραγωγή πάνω από 30% σε σχέση με το 2023 και όχι για όλα τα προϊόντα. Χρονική επιμήκυνση της κυβερνητικής απόφασης για την τιμή του αγροτικού ρεύματος, η οποία είχε ληφθεί στη διάρκεια των περσινών μπλόκων και 6μηνιαίοι λογαριασμοί στους αγρότες. Θεσμοθέτηση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Καυσίμων με ενδεχόμενο αύξησης των διαθέσιμων ποσών και πιθανό επαναπροσδιορισμό της ποσότητας πετρελαίου που απαιτείται για κάθε καλλιέργεια. Μείωση του ισχύοντος πλαφόν για τη χορήγηση των συνδεδεμένων ενισχύσεων σε κάποια προϊόντα.
Από την πλευρά τους, προμετωπίδα των αγροτών, που να σημειωθεί, βρίσκονται στους δρόμους εδώ και ένα μήνα (από τις 23 Ιανουαρίου 2025), αποτελούν τα παρακάτω αιτήματα:
- Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος όλων των παραγωγών με συγκεκριμένα ποσά ανά καλλιέργεια.
- Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο στην αντλία, τιμή 7 λεπτών την κιλοβατώρα στο αγροτικό ρεύμα, επιδότηση των αγροτοκτηνοτροφικών εφοδίων.
- Κατώτατες εγγυημένες τιμές στα προϊόντα που θα εξασφαλίζουν εισόδημα με το οποίο οι βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι θα μπορούμε να παραμείνουμε στην παραγωγική διαδικασία.
Τέλος, ενόψει και της παρουσίας σήμερα του πρωθυπουργού κ. Κ. Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη, οι αγρότες ζητάνε μαζί του, με σκοπό να θέσουν τα αιτήματά τους στο ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο.