Σιτάρι: «Ψαλίδι» στην αμερικανική παραγωγή το 2026/27 – Ανεβαίνουν οι τιμές

• Το USDA προβλέπει μικρότερη προσφορά και ενίσχυση των τιμών στη διεθνή αγορά σιταριού

από Thessaliki Gi

Σημαντική μείωση στην παραγωγή σιταριού των ΗΠΑ για την περίοδο 2026/27 προβλέπουν οι πρώτες εκτιμήσεις του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας, καθώς η χαμηλότερη συγκομιζόμενη έκταση και οι μειωμένες αποδόσεις περιορίζουν την προσφορά. Παράλληλα, μειώνονται οι εξαγωγές και τα τελικά αποθέματα, ενώ οι τιμές παραγωγού αναμένεται να κινηθούν αισθητά υψηλότερα σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Πτώση παραγωγής κατά 424 εκατ. bushels στις ΗΠΑ

Η συνολική παραγωγή σιταριού στις ΗΠΑ για το 2026/27 εκτιμάται στα 1,561 δισ. bushels, μειωμένη κατά 424 εκατ. bushels σε σχέση με το 2025/26.

Η μέση απόδοση προβλέπεται στα 47,5 bushels ανά acre, σημαντικά χαμηλότερα από το περσινό ιστορικό ρεκόρ των 53,3 bushels.

Ιδιαίτερα έντονη είναι η μείωση στο χειμερινό σιτάρι, καθώς η πρώτη εκτίμηση παραγωγής για το 2026/27 διαμορφώνεται στα 1,048 δισ. bushels, καταγράφοντας πτώση 25% σε σύγκριση με πέρυσι. Η μεγαλύτερη υποχώρηση εντοπίζεται στο Hard Red Winter wheat.

Μειωμένη χρήση και χαμηλότερες εξαγωγές

Η εγχώρια κατανάλωση σιταριού στις ΗΠΑ προβλέπεται μειωμένη, κυρίως λόγω χαμηλότερης χρήσης για ζωοτροφές και residual use, εξαιτίας της περιορισμένης προσφοράς.

Αντίθετα, η χρήση για τρόφιμα παραμένει αμετάβλητη στα 960 εκατ. bushels.

Οι εξαγωγές εκτιμάται ότι θα περιοριστούν στα 775 εκατ. bushels, μειωμένες κατά 135 εκατ. σε σχέση με το 2025/26, καθώς οι διαθέσιμες ποσότητες για εξαγωγή περιορίζονται και οι υψηλότερες αμερικανικές τιμές επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητα.

Σημαντική μείωση αποθεμάτων και άνοδος τιμών

Τα τελικά αποθέματα σιταριού στις ΗΠΑ για το 2026/27 προβλέπονται στα 762 εκατ. bushels, μειωμένα κατά 18% σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο.

Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να στηρίξει σημαντικά τις τιμές παραγωγού, με τη μέση εποχική τιμή να εκτιμάται στα 6,50 δολάρια ανά bushel, αυξημένη κατά 1,50 δολάριο σε σχέση με πέρυσι.

Η άνοδος αποδίδεται:

  • στη χαμηλότερη αναλογία αποθεμάτων προς χρήση,
  • αλλά και στις υψηλότερες προβλεπόμενες τιμές καλαμποκιού στις ΗΠΑ.

Παγκόσμια μείωση παραγωγής σιταριού

Σε διεθνές επίπεδο, η παραγωγή σιταριού για το 2026/27 προβλέπεται στα 819,1 εκατ. τόνους, σημαντικά χαμηλότερα από το περσινό ιστορικό υψηλό των 843,8 εκατ. τόνων.

Η μείωση αφορά σχεδόν όλες τις μεγάλες εξαγωγικές χώρες, με τις μεγαλύτερες απώλειες να καταγράφονται:

  • στις ΗΠΑ,
  • στην Ευρωπαϊκή Ένωση,
  • στην Αργεντινή,
  • και στην Αυστραλία.

Οριακή μείωση κατανάλωσης και πτώση του διεθνούς εμπορίου

Η παγκόσμια κατανάλωση σιταριού εκτιμάται ελαφρώς χαμηλότερη, στα 823,2 εκατ. τόνους, κυρίως λόγω περιορισμένης χρήσης για ζωοτροφές.

Ωστόσο, αυξημένη εμφανίζεται η χρήση για τρόφιμα, σπόρους και βιομηχανική χρήση, με την Ινδία να καταγράφει τη μεγαλύτερη αύξηση λόγω πληθυσμιακής ανάπτυξης και ισχυρών κρατικών προγραμμάτων διανομής τροφίμων.

Το παγκόσμιο εμπόριο σιταριού αναμένεται να μειωθεί στα 211,7 εκατ. τόνους, δηλαδή κατά 12 εκατ. τόνους σε σχέση με το 2025/26, κυρίως λόγω μειωμένης ζήτησης εισαγωγών από τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Η Ρωσία παραμένει ο μεγαλύτερος εξαγωγέας

Η Ρωσία διατηρεί την πρώτη θέση στις παγκόσμιες εξαγωγές σιταριού, ακολουθούμενη από:

  • την Ευρωπαϊκή Ένωση,
  • τον Καναδά,
  • την Αυστραλία,
  • και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τα παγκόσμια τελικά αποθέματα προβλέπεται να υποχωρήσουν στα 275 εκατ. τόνους, με τη μεγαλύτερη μείωση να καταγράφεται στις ΗΠΑ.

Πηγή: USDA

Ακολουθήστε το Thessalikigi.gr στο Facebook , για να ενημερώνεστε άμεσα.
Ελάτε στο κανάλι μας στο Viber , για να ενημερώνεστε πρώτοι.
Δείτε τα τελευταία νέα μας στη Google News

Παπαναστασίου 70
Λάρισα, ΤΚ 41222
3ος Όροφος

info@thessalikigi.gr

2410 539 049

690 7662544

Αγροτικά Νέα Θεσσαλική Γη

Ιστοσελίδα αγροτικού ενδιαφέροντος, με ειδήσεις, ρεπορτάζ, αναλύσεις, για τους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής, από την καρδιά του Θεσσαλικού κάμπου και για όλη την Ελλάδα!

Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου Α.Μ: 252059

Αγροτικά Νέα Θεσσαλική Γη

Ιστοσελίδα αγροτικού ενδιαφέροντος, με ειδήσεις, ρεπορτάζ, αναλύσεις, για τους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής, από την καρδιά του Θεσσαλικού κάμπου και για όλη την Ελλάδα!

Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου Α.Μ: 252059

Παπαναστασίου 70
Λάρισα, ΤΚ 41222
3ος Όροφος

info@thessalikigi.gr

2410 539 049

690 7662544

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Εταιρεία: Αθανασιάδη-Χαρχαντή Χαραλαμπία

Νομική μορφή: Ατομική επιχείρηση

Διακριτικός τίτλος: Thessalikigi.gr site-tv-radio

Τίτλος: Thessalikigi.gr

Έδρα: Παπαναστασίου 70 Λάρισα, ΤΚ 41222

ΑΦΜ: 178527998

ΔΟΥ: Λάρισας

Τηλ. 2410539049 – 6907662544

e mail: info@thessalikigi.gr

Αρ.ΓΕΜΗ: 179409640000

Δικαιούχος του Domain name Thessalikigi.gr: Αθανασιάδη Χαρχαντή Χαραλαμπία

Νόμιμος εκπρόσωπος: Αθανασιάδη Χαρχαντή Χαραλαμπία

Διευθυντής/Διαχειριστής: Αθανασιάδη Χαρχαντή Χαραλαμπία

Διευθυντής σύνταξης: Χρήστος Αθανασιάδης

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018,
σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).
Αγροτικά Νέα Θεσσαλική Γη
Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να καταλάβει ποια τμήματα του ιστότοπου μας θεωρείτε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.