- Του Χρήστου Αθανασιάδη
Με επίκεντρο τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την αποθήκευση, την τεχνητή νοημοσύνη, τα agrivoltaics και το υδρογόνο πραγματοποιήθηκε στο Μόναχο, από τις 23 έως τις 25 Ιουνίου 2026, η διεθνής έκθεση The Smarter E Europe 2026. Η κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση συγκέντρωσε περισσότερους από 2.650 εκθέτες από 52 χώρες και περίπου 105.000 επισκέπτες, επιβεβαιώνοντας τον καθοριστικό της ρόλο στις εξελίξεις της παγκόσμιας ενεργειακής αγοράς.
Η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή συνάντηση για την ενεργειακή μετάβαση
Η The Smarter E Europe αποτελεί τη σημαντικότερη ευρωπαϊκή έκθεση για τον ενεργειακό κλάδο και περιλαμβάνει τέσσερις βασικές θεματικές ενότητες:
- Intersolar Europe (ηλιακή ενέργεια και φωτοβολταϊκά)
- ees Europe (μπαταρίες και αποθήκευση ενέργειας)
- Power2Drive Europe (ηλεκτροκίνηση και υποδομές φόρτισης)
- EM-Power Europe (έξυπνα ενεργειακά δίκτυα και διαχείριση ενέργειας)
Φέτος ενσωματώθηκε για πρώτη φορά και το διεθνές συνέδριο Hydrogen Dialogue, δημιουργώντας μία ενιαία πλατφόρμα για όλες τις τεχνολογίες της ενεργειακής μετάβασης.
Στο επίκεντρο των παρουσιάσεων βρέθηκαν οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, οι λύσεις αποθήκευσης ενέργειας, οι ψηφιακές πλατφόρμες διαχείρισης δικτύων, τα υβριδικά φωτοβολταϊκά συστήματα και τα αγροβολταϊκά (agrivoltaics), τεχνολογίες που αποκτούν ολοένα μεγαλύτερη σημασία για τη βιομηχανία αλλά και τον πρωτογενή τομέα.

Ελληνική συμμετοχή με έμφαση στα αγροβολταϊκά
Η Ελλάδα συμμετείχε με 12 εκθέτες, αριθμό αυξημένο σε σχέση με το 2025, εκπροσωπούμενη από επιχειρήσεις, νεοφυείς εταιρείες και το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ (COPE-Nano).
Οι ελληνικές επιχειρήσεις παρουσίασαν λύσεις που αφορούν:
- συστήματα στήριξης φωτοβολταϊκών,
- οργανικά και εύκαμπτα φωτοβολταϊκά,
- agrivoltaics,
- ηλεκτρομηχανολογικές μελέτες,
- εξοπλισμό και τεχνολογίες για ενεργειακά έργα.
Σύμφωνα με το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στο Μόναχο, οι Έλληνες εκθέτες δήλωσαν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την επισκεψιμότητα, τις επιχειρηματικές επαφές και τις δυνατότητες δικτύωσης που προσφέρει διαχρονικά η συγκεκριμένη διοργάνωση.

Έντονος προβληματισμός για την κινεζική κυριαρχία στα φωτοβολταϊκά

Κοινή διαπίστωση σχεδόν όλων των ελληνικών επιχειρήσεων ήταν η συνεχώς αυξανόμενη παρουσία της Κίνας στην ευρωπαϊκή αγορά φωτοβολταϊκών.
Στην έκθεση συμμετείχαν περισσότερες από 800 κινεζικές εταιρείες, ενώ οι Έλληνες εκθέτες εξέφρασαν ανησυχία για τον αθέμιτο ανταγωνισμό που δημιουργούν οι κρατικές επιδοτήσεις και οι χαμηλές τιμές των κινεζικών προϊόντων.
Όπως επισημαίνεται στην έκθεση του Γραφείου ΟΕΥ Μονάχου, η εισροή φθηνών φωτοβολταϊκών πάνελ και εξοπλισμού από την Κίνα δημιουργεί συνθήκες υπερπροσφοράς στην ευρωπαϊκή αγορά και ασκεί ισχυρές πιέσεις στην ευρωπαϊκή βιομηχανία φωτοβολταϊκών, η οποία βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με σοβαρές προκλήσεις ανταγωνιστικότητας.
Το υδρογόνο παραμένει στρατηγική προτεραιότητα

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον συγκέντρωσε και το συνέδριο Hydrogen Dialogue 2026, όπου παρουσιάστηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στις τεχνολογίες παραγωγής, αποθήκευσης, μεταφοράς και αξιοποίησης του υδρογόνου.
Ο υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας της Βαυαρίας υπογράμμισε ότι το υδρογόνο αποτελεί βασικό πυλώνα για τη μελλοντική βιομηχανική ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ενώ η Βαυαρία συνεχίζει να επεκτείνει τις διεθνείς συνεργασίες της με χώρες της Ευρώπης, της Αφρικής και της Βόρειας Αμερικής.
Παράλληλα, ελληνική αποστολή επιχειρήσεων και φορέων συμμετείχε στις δράσεις δικτύωσης του συνεδρίου, διερευνώντας νέες συνεργασίες με γερμανικούς οργανισμούς και επιχειρήσεις στον ταχέως αναπτυσσόμενο τομέα του υδρογόνου.
Τα βασικά μεγέθη της έκθεσης

Η The Smarter E Europe 2026 ολοκληρώθηκε με:
- 2.650 εκθέτες από 52 χώρες,
- 105.000 επισκέπτες,
- περισσότερους από τα δύο τρίτα των συμμετεχόντων να προέρχονται από το εξωτερικό,
- 12 ελληνικές συμμετοχές, έναντι 11 το 2025.
Η επόμενη διοργάνωση έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στο Μόναχο από τις 8 έως τις 10 Ιουνίου 2027.
Ακολουθήστε το Thessalikigi.gr στο
Facebook
, για να ενημερώνεστε άμεσα.
Ελάτε στο κανάλι μας στο
Viber
, για να ενημερώνεστε πρώτοι.
Δείτε τα τελευταία νέα μας στη
Google News
