Στη Λαμία το 1ο Διεθνές Συνέδριο για το κελυφωτό φιστίκι

• Θα πραγματοποιηθεί στις 16-17 Νοεμβρίου 2024

από Thessaliki Gi
21 views

Το 1ο Διεθνές Συνέδριο για το κελυφωτό φιστίκι  θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας στις 16 και 17 Νοέμβρη 2024 (Σάββατο και Κυριακή).

Το Συνέδριο αυτό διοργανώνεται για πρώτη φορά στα ελληνικά χρονικά και ήταν μια ιδέα του παραγωγού-γεωπόνου και συμβούλου της Οργανωτικής Επιτροπής κ. Γιάννη Χονδρόπουλου, με στόχο την έγκυρη, πλήρη, πολύπλευρη και υπεύθυνη ενημέρωση των καλλιεργητών του κελυφωτού φιστικιού όλης της Ελλάδας, η οποία κατά γενική ομολογία έλειπε από τον χώρο μας.

Όπως αναφέρει ο κ. Χονδρόπουλος, «τη διοργάνωσή μας θα τιμήσουν με την συμμετοχή τους 5 εισηγητές-καθηγητές από την εγκυρότερη πηγή γνώσης πάνω σε θέματα καλλιέργειας του φιστικιού (πανεπιστήμιο DAVIS, Καλιφόρνιας), ο πρώην πρόεδρος για πολλά χρόνια της Αμερικάνικης Ένωσης Φιστικο-παραγωγών, καθώς και ένας εκπρόσωπος από την μεγαλύτερη επιχείρηση μεταποίησης και εμπορίας ξηρών καρπών στον κόσμο.

Στο σημείο αυτό οφείλω να ευχαριστήσω δημόσια τον Έλληνα καθηγητή του πανεπιστημίου DAVIS της Καλιφόρνιας, Θέμη Μιχαηλίδη, χάρη στην αμέριστη συμπαράσταση και βοήθεια του οποίου οργανώθηκε το Συνέδριο.

Η ιδέα αυτής της κορυφαίας διοργάνωσης όμως δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί αν δεν υπήρχαν δύο ακόμη άνθρωποι, οι οποίοι με την οικονομική συμμετοχή τους αγκάλιασαν το όραμα αυτό και το στήριξαν από την πρώτη στιγμή.

Είναι ο Ανδρέας Παπακωνσταντίνου και η ΒΙΟ.ΓΕ.ΚΑΤ. και ο Χρήστος Σκούρας, και η εταιρεία του, τους οποίους και ευχαριστώ επίσης δημόσια που πίστεψαν στην προσπάθεια αυτή.

Ευελπιστούμε ότι το εγχείρημά μας θα βρει την ανάλογη ανταπόκριση. Κάθε συμβολή φορέων του ιδιωτικού τομέα (συμπεριλαμβανομένων όλων των διεθνών και εθνικών αγροχημικών εταιρειών, εταιρειών μηχανημάτων, εφοδίων, φυτωριούχων, μεταποιητών & εμπόρων ξηρών καρπών) στην επιτυχία του Συνεδρίου ως χορηγών, είναι ευπρόσδεκτη και θα εκτιμηθεί ιδιαίτερα.

Pistachio 26.5X19 page 0001 • Στη Λαμία το 1ο Διεθνές Συνέδριο για το κελυφωτό φιστίκι • Thessaliki Gi Τα Νέα της Θεσσαλικής Γης

Θέματα Συνεδρίου & Εισηγητές

 1. Φύτευση φιστικιάς, κατεύθυνση, πυκνότητες φύτευσης κατά ποικιλία και έδαφος (Bruce Lampinen – καθηγητής δενδροκομίας – Πανεπιστήμιο DAVIS CALIFORNIA). 

2. Είδη κλαδέματος φιστικιάς σε κάθε ηλικιακή περίοδο του δένδρου (Bruce Lampinen). 

3. Απαιτήσεις ημεροβαθμών ψύχους, τρόποι υπολογισμού και τρόποι αντικατάστασης αυτών με άλλες μεθόδους (Luise Ferguson – καθηγήτρια δενδροκομίας – Πανεπιστήμιο DAVIS CALIFORNIA). 

4. Τεχνητή επικονίαση και γονιμοποίηση φιστικιάς, επίδραση αυτής στην τελική παραγωγή και τρόποι πραγματοποίησης της (Luise Ferguson). 

5. Θρέψη φιστικιάς στα διάφορα ηλικιακά στάδια. Διαφυλλική και επίγεια λίπανση με την άρδευση (Patrick Brown – καθηγητής εδαφολογίας-διατροφής-άρδευσης – Πανεπιστήμιο DAVIS CALIFORNIA). 

6. Φυλλοδιαγνωστική και ανάλυση εδάφους στην φιστικιά. Τρόποι διόρθωσης έλλειψης στοιχείων σε έδαφος και φύλλα (Patrick Brown). 

7. Μακροστοιχεία και μικροστοιχεία – Τροφοπενίες και τοξικότητες (Patrick Brown). 

8. Οξύτητα και αλατότητα εδάφους. Παρεμπόδιση απορρόφησης στοιχείων από το pH του εδάφους (Patrick Brown). 

9. Τρόποι υπολογισμού αναγκών των κύριων στοιχείων (Ν-Ρ-Κ) στην καλλιέργεια της φιστικιάς σε μεγάλη και μικρή παραγωγή(Patrick Brown). 

10. Ασθένειες φιστικιάς (βοτρυοσφαίρεια, σεπτόρια) και τρόποι αντιμετώπισης τους καλλιεργητικοί και χημικοί (συγκεκριμένες δραστικές φυτοφαρμάκων) (Μιχαηλίδης Θέμης Καθηγητής Φυτοπαθολογίας – Πανεπιστήμιο DAVIS CALIFORNIA). 

11. Αφλατοξίνες και τρόποι μείωσης τους στο αγρόκτημα και στην αποθήκη (Μιχαηλίδης Θέμης). 

12. Αξιολόγηση όλων των διαθέσιμων δραστικών φυτοφαρμάκων σε εχθρούς και ασθένειες στην φιστικιά (Μιχαηλίδης Θέμης ). 

13. Δισεξόντωτα ζιζάνια και τρόποι αντιμετώπισή τους στην καλλιέργεια της φιστικιάς. Καλλιεργητικές και χημικέςμέθοδοι. Αξιολόγηση δραστικών ουσιών ( Ομάδα Ηλία Τραυλού – Εδρα Ζιζανιολογίας Γ.Π.Α.). 

14. Νέες δραστικές στις ΗΠΑ, πως γίνεται η έρευνα, ποιος το αποφασίζει, ποιος το χρηματοδοτεί, πως εμπλέκεται η American Pistachio Growers (ΑPG), σε όλη την διαδικασία (Bob Klein – πρώην διοικητής του Ερευνητικού Συμβουλίου και της Επιτροπής Διοίκησης του φιστικιού στην Καλιφόρνια). 

15. Μεταποίηση του προϊόντος, στάδια επίτευξης, κατηγοριοποίηση ποιοτήτων, και τρόποι επίτευξης του τελικού προϊόντος, σε όλες τις μορφές (με κέλυφος, ψίχα, ψημένο, άψητο, με διάφορες γεύσεις κλπ). (Richard Matoian – πρώην πρόεδρος της Οργάνωσης : American Pistachio Growers (APG), η οποία απαρτίζεται από 1.300 μέλη παραγωγούς φιστικού σε όλη την Καλιφόρνια. 

16. Μarketing & προώθηση στο φιστίκι για την διάθεση των τεραστίων ποσο-τήτων προϊόντος μέσα κι έξω από την χώρα και σε όλο τον κόσμο, από την ΑPG, αλλά και από τον ιδιωτικό τομέα (Richard Matoian : Εμπορικός Διευθυντής της Wonderfull Corporation – Paramount). 

17. Ο τρόπος συγκομιδής, μεταφοράς και μεταποίησης 500-700.000 τόνων φιστικιού/έτος σε χρόνους ρεκόρ, ασφάλεια σε όλη την αλυσίδα για τον μηδενισμό λαθών-ζημιών, οργάνωση και εκτέλεση του όλου εγχειρήματος (Richard Matoian). 

18. Oργάνωση όλων των παραγωγών της Καλιφόρνια σε μια ένωση την ΑPG, η λειτουργία της, η διοίκηση της, ο τρόπος λήψης αποφάσεων, καθώς και η εκτέλεση τους. Γιατί πέτυχαν???? (Richard Matoian). 

19. Κρατικές επιχορηγήσεις-προγράμματα και τρόπος διεκδίκησής τους (Richard Matoian ή Bob Klein). 

20. Προβλήματα έλλειψης αρδευτικού νερού και τρόποι επίλυσης του προβλήματος σε καλλιεργητικό, αλλά και σε κεντρικό επίπεδο ((Richard Matoian). 

21. Έργα για την άρδευση των εκατομμυρίων στρεμμάτων στην Καλιφόρνια, σε συνδυασμό με την γενική λειψυδρία στην περιοχή, τρόποι διεκδίκησης αλλά και υλοποίησης αυτών από την κεντρική διοίκηση.Πώς εμπλέκεται η APG. (Richard Matoian). 

22. H Ψύλλα της φιστικιάς και τρόποι αντιμετώπισης της (Περδίκης Διονύσιος – καθηγητής Εντομολογίας – Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Γ.Π.Α.). 

23. Φυτόφθορα και Βερτισσιλίωση στην φιστικιά και τρόποι αντιμετώπισή τους (Τζάμος Ελευθέριος, Ομότιμος Καθηγητής Φυτοπαθολογίας Γ.Π.Α.). 

24. Η κατάσταση στην καλλιέργεια της φιστικιάς στην Τουρκία σε καλλιεργητικό και εμπορικό επίπεδο (Βekir Erol Ak καθηγητής δενδροκομίας στο πανεπι-στήμιο της Harran, στην περιοχή Sanliurfa της Τουρκίας). 

25. Η κατάσταση στην καλλιέργεια της φιστικιάς στην Ισπανία σε καλλιεργητικό και εμπορικό επίπεδο (Esaú Martínez – Ανώτερος Ερευνητής στο Κέντρο Αγροτικής Έρευνας-Τμήμα Δενδρωδών Καλλιεργειών στο “El Chaparrillo”-IRIAF της επαρχίας “Castilla La Mancha” της Ισπανίας. 

26. Εμπορική πολιτική του ελληνικού φιστικιού στην εσωτερική και διεθνή αγορά, η σχέση του μεταποιητικού-εμπορικού κλάδου των ξηρών καρπών με τους παραγωγούς φιστικιού και τα προβλήματα που υπάρχουν. (Γιάννης Τρύφωνας, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνων Εμπόρων-Μεταποιητών). 

27. Ο ρόλος των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων στην Ελλάδα – οφέλη & προβλήματα. (Ντούτσιας Γεώργιος Γεωπόνος PhD. Πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης επιτραπέζιας Ελιάς).

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Συνεδρίου: https://www.istinternational pistachiocongress.gr/

Κ. Παλαμά 4
Φαλάνη Λάρισας, ΤΚ 40011

info@thessalikigi.gr

2413 019621

690 7662544

Ιστοσελίδα αγροτικού ενδιαφέροντος, με ειδήσεις, ρεπορτάζ, αναλύσεις, για τους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής, από την καρδιά του Θεσσαλικού κάμπου και για όλη την Ελλάδα!

Ιστοσελίδα αγροτικού ενδιαφέροντος, με ειδήσεις, ρεπορτάζ, αναλύσεις, για τους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής, από την καρδιά του Θεσσαλικού κάμπου και για όλη την Ελλάδα!

Κ. Παλαμά 4
Φαλάνη Λάρισας, ΤΚ 40011

info@thessalikigi.gr

2413 019621

690 7662544

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Εταιρεία: Αθανασιάδη-Χαρχαντή Χαραλαμπία

Νομική μορφή: Ατομική επιχείρηση

Διακριτικός τίτλος: Thessalikigi.gr site-tv-radio

Τίτλος: Thessalikigi.gr

Έδρα: Κ. Παλαμά 4 Φαλάνη Λάρισας, ΤΚ 40011

ΑΦΜ: 178527998

ΔΟΥ: Λάρισας

Τηλ. 2413019621 – 6907662544

e mail: info@thessalikigi.gr

Αρ.ΓΕΜΗ: 179409640000

Δικαιούχος του Domain name Thessalikigi.gr: Αθανασιάδη Χαρχαντή Χαραλαμπία

Νόμιμος εκπρόσωπος: Αθανασιάδη Χαρχαντή Χαραλαμπία

Διευθυντής/Διαχειριστής: Αθανασιάδη Χαρχαντή Χαραλαμπία

Διευθυντής σύνταξης: Χρήστος Αθανασιάδης

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018,
σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).