Πραγματοποιήθηκε με εξαιρετική επιτυχία επιχειρηματική αποστολή Γάλλων επιχειρηματιών του τομέα των τροφίμων και των ποτών που διοργάνωσε το Γραφείο Ο.Ε.Υ. της Πρεσβείας Παρισίων σε συνεργασία με την Περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας, το κόστος της οποίας καλύφθηκε από την τελευταία. Την αποστολή συνόδευσε ο προϊστάμενος του Γραφείου Ο.Ε.Υ, κ. Μ. Μαθιουδάκης, Σύμβουλος Ο.Ε.Υ. Α΄.
Η προαναφερθείσα δράση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο ενδυνάμωσης της εικόνας των προϊόντων της Στερεάς Ελλάδας, με έμφαση στην προβολή τροφίμων και ποτών, μεταξύ των οποίων και ορισμένα που έχουν χαρακτηριστεί ως Π.Ο.Π. και Π.Γ.Ε. και την προώθησή τους στις ξένες αγορές και δη στη Γαλλία. Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έχει εντείνει τελευταία τις προσπάθειές της για ανάδειξη των προϊόντων της περιοχής και ενίσχυση της παρουσίας τους στην αγορά της Γαλλίας.
Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Διεθνή Έκθεση Τροφίμων SIAL Paris 2024 τον περασμένο Οκτώβριο, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας κ. Κωνσταντίνος Γαλάνης απευθύνθηκε στο Γραφείο Ο.Ε.Υ. Παρισίων, τα στελέχη του οποίου πρότειναν στην Περιφέρεια τη διοργάνωση επιχειρηματικής αποστολής που θα προέβαλε τα προϊόντα της Στερεάς Ελλάδας στη γαλλική αγορά.
Στο πλαίσιο, λοιπόν, στήριξης της εξαγωγικής προσπάθειας των επιχειρήσεων τροφίμων και ποτών της περιοχής και τη δικτύωση αυτών με τα κανάλια διανομής τροφίμων και ποτών της Γαλλίας, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας υπό την καθοδήγηση και με την αρωγή του Γραφείου μας, οργάνωσε για πρώτη φορά στην περιοχή, τριήμερη αποστολή εννέα (9) Γάλλων επιχειρηματιών, εισαγωγέων, χονδρεμπόρων και υπευθύνων αλυσίδων λιανικής πώλησης κατά το χρονικό διάστημα 12-14 Μαΐου 2025.
Η επιχειρηματική αποστολή περιελάμβανε στοχευμένες επισκέψεις σε παραγωγικές μονάδες ελαιολάδου, αγροτικούς και κτηνοτροφικούς συνεταιρισμούς, εργοστάσια και οινοποιεία της περιοχής, και συγκεκριμένα των νομών Φθιώτιδας και Βοιωτίας, καθώς και τη ΒΙ.ΠΕ. Λαμίας. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της αποστολής, έλαβαν χώρα εξατομικευμένες Β2Β συναντήσεις με εκπροσώπους άνω των είκοσι (20) ελληνικών εταιρειών.
Οι γαλλικές εταιρείες που έλαβαν μέρος στην εν λόγω αποστολή είχαν διαφορετικά προφίλ, προκειμένου να καλυφθεί ευρύτερο φάσμα ελληνικών τροφίμων και ποτών. Στην αποστολή συμμετείχαν, επίσης, και δύο Γάλλοι δημοσιογράφοι – bloggers, με σκοπό να κοινοποιήσουν τη δράση στο ευρύ γαλλικό κοινό και να προβάλουν τις ιδιαιτερότητες των προϊόντων και της φύσης της Περιφέρειας.
Α. Πρόγραμμα αποστολής
Κατά την πρώτη ημέρα του προγράμματος, είχαν καταρτιστεί από την Περιφέρεια σε συνεργασία με το Γραφείο μας πάνω από 60 επιχειρηματικές συναντήσεις σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα σε ξενοδοχείο της Χαλκίδας. Από ελληνικής πλευράς, στην εν λόγω διοργάνωση συμμετείχαν εκπρόσωποι εταιρειών φρούτων (ακτινίδια, κεράσια, μήλα, ρόδια), προϊόντων από σύκα και αποξηραμένα σύκα, ξηρών καρπών, μανιταριών, επιτραπέζιων ελιών, ελαιολάδου, μελιού, αποσταγμάτων (ούζο και τσίπουρο), καθώς και τυριών.
Το σύνολο των Ελλήνων επιχειρηματιών προέρχονταν από την Εύβοια και τη Βοιωτία. Από τις επαφές και τις συζητήσεις με τους Γάλλους επιχειρηματίες διεφάνησαν εξαιρετικά ευοίωνες δυνατότητες ανάπτυξης συνεργασιών. Ιδιαίτερα θετικά σχόλια απέσπασε η ποιότητα των τοπικών τυριών. Οι Γάλλοι επιχειρηματίες είχαν την ευκαιρία να γευτούν τα προϊόντα Π.Ο.Π. της περιοχής, π.χ. φορμαέλα, σχηματίζοντας έτσι ιδία άποψη για την υψηλή ποιότητα και την ιδιαίτερη γεύση τους, ενώ σημείωσαν ότι θα μπορούσαν αυτά να αποκτήσουν παρουσία στις αγορές delicatessen της Γαλλίας.
Καθ’ όλη τη διάρκεια των επιχειρηματικών συναντήσεων, παρόντες ήταν οι υπεύθυνοι διοργάνωσης της αποστολής από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας κ. Κωνσταντίνος Γαλάνης, και λοιποί εκπρόσωποι της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, καθώς και ο υπιογράφων ο οποίος συντόνιζε την ομαλή διεξαγωγή των συναντήσεων και παράλληλα, διευκόλυνε τις συνεννοήσεις στη γαλλική μεταξύ Ελλήνων και Γάλλων εισαγωγέων.
Σημειώνεται ότι την αποστολή υποδέχτηκε την πρώτη ημέρα ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός, ο οποίος πραγματοποίησε εισαγωγική ομιλία, ενώ έκανε δηλώσεις σχετικά με την αποστολή στον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό.
Η πρώτη μέρα έκλεισε με γευστική δοκιμή συνταγών της περιοχής με βάση τα τοπικά προϊόντα, καθώς και περίπατος στην πόλη της Χαλκίδας, όπου οι συμμετέχοντες στην αποστολή είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από τους εκπροσώπους της Περιφέρειας για το ιδιαίτερο φυσικό φαινόμενο του πορθμού του Ευρίπου. Οι Γάλλοι συμμετέχοντες έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον, ενώ η blogger προέβη ήδη σε σχετικές αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στο δείπνο καλωσορίσματος παραβρέθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας, κ. Κ. Γαλάνης συνοδευόμενος από λοιπούς εκπροσώπους της Περιφέρειας.
Η δεύτερη ημέρα της αποστολής περιελάμβανε αρχικά επίσκεψη σε παραγωγικές μονάδες της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Βιομηχανικό Πάρκο Λαμίας, καθώς και σε αγροτικούς συνεταιρισμούς της περιοχής. Εν συνεχεία, η αποστολή μετέβη στην Αταλάντη όπου πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στις εγκαταστάσεις γνωστού οινοποιείου της περιοχής. Τα μέλη της αποστολής είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στις εγκαταστάσεις του οινοποιείου, να συνομιλήσουν με τους ειδικούς του κρασιού και να δοκιμάσουν τις ιδιαίτερες ποικιλίες και τα παραγόμενα κρασιά.
Παράλληλα, στους χώρους του κτήματος, φιλοξενήθηκαν επιχειρηματικές επιχειρήσεις των Γάλλων εισαγωγέων με άλλες ελληνικές οινοπαραγωγικές εταιρείες που είχαν προσκληθεί. Τέλος, η αποστολή επισκέφθηκε την Αράχωβα, όπου οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να θαυμάσουν τη φυσική ομορφιά της περιοχής.

Κατά την τρίτη ημέρα της αποστολής, ημέρα του ταξιδιού της επιστροφής, δόθηκε η ευκαιρία στους συμμετέχοντες να επισκεφθούν τον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών, όπου οι διοργανωτές είχαν προβλέψει περιήγηση και ξενάγηση στη γαλλική. Οι Γάλλοι εκπρόσωποι είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν αφενός το υποβλητικό φυσικό τοπίο όπου βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος –στους πρόποδες του Παρνασσού–, αφετέρου να πληροφορηθούν για το πανελλήνιο ιερό και πιο ξακουστό μαντείο της αρχαίας Ελλάδας, το μαντείο των Δελφών και να ενημερωθούν για τις μυσταγωγικές τελετές που λάμβαναν εκεί χώρα. Παράλληλα, ξεναγήθηκαν στο αρχαιολογικό μουσείο των Δελφών. Άπαντες οι συμμετέχοντες δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από την επίσκεψη στους Δελφούς.
Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με επίσκεψη σε τοπική εταιρεία παραγωγής ελαιολάδου με σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα. Οι Γάλλοι εισαγωγείς συνομίλησαν με τους ιθύνοντες της εταιρείας και ενημερώθηκαν για τις ελιές και τον ελαιώνα της Άμφισσας, που σημειωτέον είναι ο αρχαιότερος της Ευρώπης και μεγαλύτερος σε έκταση ελαιώνας της Ελλάδας.
Β. Συμπεράσματα – προοπτικές εξέλιξης
Οι διοργανωτές απέσπασαν κολακευτικά σχόλια για το υψηλό επίπεδο φιλοξενίας που εξασφάλισαν για τους Γάλλους συμμετέχοντες της αποστολής και την άρτια διοργάνωση. Κατά γενική ομολογία, η διοργάνωση ήταν άρτια, οι Β2Β συναντήσεις ήταν στοχευμένες και οι συζητήσεις μεταξύ των επιχειρηματιών ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητικές.
Οι Γάλλοι επιχειρηματίες είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν παραγωγικές μονάδες και εγκαταστάσεις της περιοχής, γεγονός που δημιούργησε εξοικείωση μεταξύ των Ελλήνων και Γάλλων επιχειρηματιών. Αμφότερες οι πλευρές δεσμεύτηκαν να διατηρήσουν την επαφή, ενώ οι περισσότερες ελληνικές εταιρείες εξέφρασαν την επιθυμία να λάβουν μέρος στη Διεθνή Έκθεση τροφίμων SIAL Paris που θα λάβει χώρα στο Παρίσι τον Οκτώβριο του 2026, με τους υπεύθυνους από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας να δηλώνουν την πρόθεσή τους να στηρίξουν την εξαγωγική προσπάθεια των εταιρειών της περιοχής.
Κατά τη διάρκεια κατ’ ιδίαν συζητήσεών μας με τους Γάλλους συμμετέχοντες, άπαντες δήλωσαν ιδιαίτερα αισιόδοξοι αναφορικά με τις δυνατότητες ανάπτυξης συνεργασιών και άμεσης σύναψης συμφωνιών.
Παράλληλα, επεσήμαναν ότι υπάρχουν σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης και στον τομέα του οινοτουρισμού και εν γένει της τουριστικής προβολής της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, της οποίας είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν το φυσικό κάλλος, την πλούσια ιστορική και πολιτισμική διαδρομή και παράδοση.
Εν κατακλείδι, η επιχειρηματική αποστολή κρίνεται επιτυχημένη και εποικοδομητική. Οι προτάσεις των διοργανωτών σε τοπικά προϊόντα ήταν προσεγμένες και με έμφαση στην υψηλή ποιότητα και τις αυστηρές προδιαγραφές παραγωγής, γεγονός που εκτιμήθηκε από τους Γάλλους επιχειρηματίες και δημοσιογράφους, οι οποίοι θα μεταφέρουν τις θετικές εντυπώσεις τους στο υψηλών απαιτήσεων γαλλικό καταναλωτικό κοινό.