Με κεντρικό άξονα τη στήριξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας και την προώθηση της καινοτομίας στον πρωτογενή τομέα, το ICCHellas και το ICCHellasWomen διοργάνωσαν την εκδήλωση με τίτλο **”Οδηγώντας την Ανάπτυξη στον Πρωτογενή Τομέα: Επιχειρηματικότητα, Εξωστρέφεια, Συνέργειες και Τοπικό Brand”, την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2024, στο ξενοδοχείο GrandSerai στα Ιωάννινα.
Στο επίκεντρο της εκδήλωσης βρέθηκαν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες επιχειρηματίες στην περιφέρεια, καθώς και οι δυνατότητες που προσφέρουν οι σύγχρονες τάσεις και η καινοτομία για την ανάπτυξη και την προώθηση των τοπικών προϊόντων σε διεθνείς αγορές. Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Πρόεδρος του ICCHellas κ. Πέτρος Δούκας και η Πρόεδρος του ICCHellasWomen κα Πέννυ Ζαγλαρίδου. Παράλληλα, χαιρετισμούς απηύθυναν ο Αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Αριστείδης Κασσής, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου Πρόδρομος Γαϊτανίδης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Ευθύμιος Χρυσοστόμου, η βουλευτής Ιωαννίνων κα Μαρία Κεφαλά και ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ κ. Ιωάννης Τσίμαρης.
Πάνελ “Επιχειρηματικότητα &Branding”
Στο πρώτο πάνελ της εκδήλωσης, με τίτλο “Επιχειρηματικότητα &Branding: Διασύνδεση των Τοπικών Προϊόντων με την Ταυτότητα ενός Προορισμού και την Ανάδειξή του”, συντονίστρια ήταν η κα Έφη Λαζαρίδου, CEO του Οργανισμού Νέα Γεωργία Νέα Γενιά. Στη συζήτηση συμμετείχαν διακεκριμένες γυναίκες, όπως η Βαρβάρα Αυδή (Πρόεδρος του Δ.Σ. του HistoricHotelsofEurope), η Αλεξάνδρα Ανθίδη (Διευθύντρια της Ένωσης Οινοποιών Βορείου Ελλάδος – ΕΝΟΑΒΕ), και η Ντίνα Νικολάου (ExecutiveCheffe και συγγραφέας γαστρονομικών βιβλίων). Κοινό σημείο των παρεμβάσεων ήταν η ανάγκη για πρακτική στήριξη των γυναικών επιχειρηματιών μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων, εκπαίδευσης και κοινωνικών παρεμβάσεων.
Καινοτομία στον Αγροδιατροφικό Τομέα
Στη συνέχεια, ο Δρ. Παναγιώτης Κετικίδης, Πρόεδρος της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας, αναφέρθηκε στην ενίσχυση της καινοτομίας και τη συνεργασία στον αγροδιατροφικό τομέα με παγκόσμιο αντίκτυπο. Παρουσίασε το έργο της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας και τον πρωτοπόρο Θύλακα Αγροδιατροφής στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος συνδέει την ακαδημαϊκή και επιχειρηματική κοινότητα, προωθώντας τον εκσυγχρονισμό της γεωργίας.
Η Δύναμη των Συνεταιρισμών
Ένα σημαντικό θέμα της εκδήλωσης ήταν οι συνεταιρισμοί. Η συζήτηση υπό τον τίτλο “Η Δύναμη της Συνεργασίας: Συνέργειες και Υπεραξία των Συνεταιρισμών”, συντονίστηκε από την Δρ. Βένη Γκίζα (Πρόεδρος του Ινστιτούτου Προϊόντων Κρέατος). Στη συζήτηση συμμετείχαν η Ελευθερία Μασούρα (HeadofMarketing&Communications, Πίνδος), ο Κωνσταντίνος Κατσικαρώνης (BusinessDevelopmentManager, Κρόκος Κοζάνης) και η Ελένη Σίντου (Χημικός, Οινολόγος και Πρόεδρος της ΕΝΟΑΒΕ).
SuccessStories και Καινοτομία
Το τελευταίο πάνελ, υπό τον συντονισμό της κας Ζήνας Μαυροειδή (CEO της e-fresh), επικεντρώθηκε στις επιτυχημένες ιστορίες καινοτόμων αγροτικών επιχειρήσεων. Μεταξύ των ομιλητριών ήταν η Βάσω Κασκανάκου (CEOMyrtaliOrganics), η Ελένη Πλαχούρα (Co-Founder, NomadHoney) και η Μυρτώ Φραγκούλη (CFO Ηπειρώτικα Αυγά &OvoFresco), οι οποίες μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους και παρουσίασαν τα μοντέλα καινοτομίας που υιοθέτησαν για την επιτυχία των επιχειρήσεών τους.
Κλείσιμο της Εκδήλωσης
Μετά το πέρας της εκδήλωσης, ακολούθησε δείπνο στο εστιατόριο του ξενοδοχείου GrandSerai, προσφέροντας ευκαιρία για περαιτέρω δικτύωση μεταξύ των συμμετεχόντων.
Εκδήλωση Τιμής στη Ζίτσα
Το Σάββατο, 12 Οκτωβρίου 2024, μέλη του Δ.Σ. της Εθνικής Επιτροπής του ICCHellas&ICCHellasWomen, η δημοτική αρχή Ζίτσας και Ιωαννίνων καθώς και αντιπροσωπεία της Ελληνικής Αστυνομίας τέλεσαν τρισάγιο και κατέθεσαν στεφάνια στο μνημείο της Γυναίκας Αγρότισσας στη Ζίτσα, τιμώντας τη συνεισφορά της στην κοινωνία και στην οικονομία της υπαίθρου.


