Στον «αέρα» η προκαταβολή της Βασικής; Μόλις 25.312 οι οριστικοποιημένες δηλώσεις ΟΣΔΕ

• Τα δεδομένα που παρουσιάστηκαν στη «Θεσσαλική Γη» και το σενάριο πληρωμής με βάση το ΟΣΔΕ του 2025

από Thessaliki Gi

Μόλις 25.312 δηλώσεις ΟΣΔΕ είχαν οριστικοποιηθεί μέχρι το βράδυ της 23ης Σεπτεμβρίου 2026, σύμφωνα με όσα επισημάνθηκαν στη χθεσινή τηλεοπτική εκπομπή «Θεσσαλική Γη» στο Astra TV. από τις 600.000 περίπου που πρέπει να κατατεθούν. Με δεδομένη την παράταση έως τις 25 Σεπτεμβρίου για την υποβολή αιτήσεων, τίθεται εκ νέου το ζήτημα του κατά πόσο είναι εφικτό να ολοκληρωθούν εγκαίρως οι απαιτούμενες διαδικασίες για την καταβολή της προκαταβολής της Βασικής Ενίσχυσης έως το τέλος Οκτωβρίου.

Μόλις 25.312 οριστικοποιημένες δηλώσεις

Ο αριθμός των οριστικοποιημένων δηλώσεων που παρουσιάστηκε στην εκπομπή αποτυπώνει, σύμφωνα με την ίδια ανάλυση, τον περιορισμένο αριθμό αιτήσεων που έχουν μέχρι στιγμής ολοκληρώσει τη σχετική διαδικασία.

Η παράταση έως τις 25 Σεπτεμβρίου δίνει επιπλέον χρόνο στους παραγωγούς που δεν έχουν ακόμη καταθέσει τις αιτήσεις τους. Ωστόσο, το κρίσιμο ζήτημα παραμένει ο χρόνος που απαιτείται για την ολοκλήρωση των ελέγχων και των διαδικασιών που προηγούνται μιας πληρωμής.

Στο επίκεντρο η προκαταβολή της Βασικής Ενίσχυσης

Με βάση την τοποθέτηση που έγινε στη «Θεσσαλική Γη», η εικόνα που διαμορφώνεται δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα για το αν μπορεί να πραγματοποιηθεί κανονικά η προκαταβολή της Βασικής Ενίσχυσης μέσα στον Οκτώβριο.

Όπως επισημάνθηκε στην εκπομπή, με τα σημερινά δεδομένα και υπό την προϋπόθεση τήρησης των απαιτήσεων και των προδιαγραφών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η πληρωμή προκαταβολής μέσα στον Οκτώβριο δεν φαίνεται εφικτή για τη συντριπτικά μεγάλη πλειονότητα των παραγωγών.

Το εναλλακτικό σενάριο που τέθηκε στη «Θεσσαλική Γη»

kountrias • Στον «αέρα» η προκαταβολή της Βασικής; Μόλις 25.312 οι οριστικοποιημένες δηλώσεις ΟΣΔΕ • Θεσσαλική Γη Τα Αγροτικά Νέα της Θεσσαλίας

Ο αντιπρόεδρος του Γεωπονικού Συλλόγου Μαγνησίας, Θανάσης Κούντριας, ανέφερε στην εκπομπή ένα διαφορετικό ενδεχόμενο: να πραγματοποιηθεί πληρωμή εκτός των προβλεπόμενων προδιαγραφών, με βάση τα στοιχεία του ΟΣΔΕ του 2025.

Όπως παρουσιάστηκε, σε ένα τέτοιο σενάριο οι δικαιούχοι θα μπορούσαν να λάβουν μια πληρωμή χωρίς να έχει προηγηθεί η πλήρης ολοκλήρωση της διαδικασίας του ΟΣΔΕ του 2026.

Το ζήτημα των αχρεωστήτως καταβληθέντων

Σύμφωνα με την ίδια τοποθέτηση, μια τέτοια επιλογή θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεταγενέστερες εκκαθαρίσεις και στην εμφάνιση αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών, εφόσον διαπιστωθούν αποκλίσεις κατά τους επόμενους ελέγχους.

Στη «Θεσσαλική Γη» τέθηκε επίσης ο ισχυρισμός ότι μια πληρωμή με βάση τα δεδομένα του 2025 θα μπορούσε να δημιουργήσει ζήτημα επιβολής σημαντικού προστίμου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το κρίσιμο ορόσημο της 25ης Σεπτεμβρίου

Η 25η Σεπτεμβρίου αποτελεί πλέον το άμεσο χρονικό ορόσημο για την ολοκλήρωση των αιτήσεων από τους παραγωγούς που θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν την παράταση.

Το επόμενο κρίσιμο ερώτημα είναι κατά πόσο ο αριθμός των οριστικοποιημένων δηλώσεων θα αυξηθεί επαρκώς και αν θα υπάρξει ο απαιτούμενος χρόνος για τους ελέγχους και τις υπόλοιπες διαδικασίες, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την προκαταβολή της Βασικής Ενίσχυσης ή αν πάμε σε 2η παράταση.

Ακολουθήστε τη Θεσσαλική Γη στη Google
Προσθέστε τη Θεσσαλική Γη στις προτιμώμενες πηγές σας για να βλέπετε πιο εύκολα τις ειδήσεις μας στη Google.

Ακολουθήστε το Thessalikigi.gr στο Facebook , για να ενημερώνεστε άμεσα.
Ελάτε στο κανάλι μας στο Viber , για να ενημερώνεστε πρώτοι.
Δείτε τα τελευταία νέα μας στη Google News

Παπαναστασίου 70
Λάρισα, ΤΚ 41222
3ος Όροφος

info@thessalikigi.gr

2410 539 049

690 7662544

Αγροτικά Νέα Θεσσαλική Γη

Ιστοσελίδα αγροτικού ενδιαφέροντος, με ειδήσεις, ρεπορτάζ, αναλύσεις, για τους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής, από την καρδιά του Θεσσαλικού κάμπου και για όλη την Ελλάδα!

Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου Α.Μ: 252059

Αγροτικά Νέα Θεσσαλική Γη

Ιστοσελίδα αγροτικού ενδιαφέροντος, με ειδήσεις, ρεπορτάζ, αναλύσεις, για τους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής, από την καρδιά του Θεσσαλικού κάμπου και για όλη την Ελλάδα!

Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου Α.Μ: 252059

Παπαναστασίου 70
Λάρισα, ΤΚ 41222
3ος Όροφος

info@thessalikigi.gr

2410 539 049

690 7662544

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Εταιρεία: Αθανασιάδη-Χαρχαντή Χαραλαμπία

Νομική μορφή: Ατομική επιχείρηση

Διακριτικός τίτλος: Thessalikigi.gr site-tv-radio

Τίτλος: Thessalikigi.gr

Έδρα: Παπαναστασίου 70 Λάρισα, ΤΚ 41222

ΑΦΜ: 178527998

ΔΟΥ: Λάρισας

Τηλ. 2410539049 – 6907662544

e mail: info@thessalikigi.gr

Αρ.ΓΕΜΗ: 179409640000

Δικαιούχος του Domain name Thessalikigi.gr: Αθανασιάδη Χαρχαντή Χαραλαμπία

Νόμιμος εκπρόσωπος: Αθανασιάδη Χαρχαντή Χαραλαμπία

Διευθυντής/Διαχειριστής: Αθανασιάδη Χαρχαντή Χαραλαμπία

Διευθυντής σύνταξης: Χρήστος Αθανασιάδης

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018,
σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).
Αγροτικά Νέα Θεσσαλική Γη
Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να καταλάβει ποια τμήματα του ιστότοπου μας θεωρείτε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.