Συνάντηση ΕΟΑΣΝΛ στο ΥΠΑΑΤ: Συμπάθεια στα λόγια, «όχι» στα αιτήματα

• Δεσμεύσεις για πληρωμές έως το Πάσχα, ασάφειες για ΚΑΠ και κόστος παραγωγής – Αντιδράσεις για ρεύμα, monitoring και αποζημιώσεις Daniel

από Thessaliki Gi
Πληρωμές των επιδοτήσεων στους αγρότες, Action Plan 2, πληρωμή βασικής ενίσχυσης, κομισιον

Με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων συναντήθηκε την Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου αντιπροσωπεία της ΕΟΑΣΝΛ, θέτοντας στο τραπέζι το σύνολο των αιτημάτων που αναδείχθηκαν στα μπλόκα. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Κώστας Τσιάρας, ο υφυπουργός Χρήστος Κέλλας και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ επανέλαβε τη γνωστή στάση «κατανόησης», χωρίς ουσιαστική ικανοποίηση των αιτημάτων, επικαλούμενη κανονισμούς της Ε.Ε., την ΚΑΠ και τα δημοσιονομικά όρια.

Αγροτικό ρεύμα: Εμπλοκή με ΔΕΗ και μειωμένο τιμολόγιο

Στο ζήτημα της ηλεκτρικής ενέργειας, η ΕΟΑΣΝΛ μετέφερε ότι δεν υπάρχει θετική εξέλιξη για:

  • Έκδοση δύο λογαριασμών ετησίως στο αγροτικό ρεύμα.
  • Ένταξη όλων των αγροτών σε μειωμένο τιμολόγιο.
  • Ρύθμιση οφειλών με χαμηλή προκαταβολή (αντί για 60%).

Η ΔΕΗ, σύμφωνα με την ενημέρωση, εμφανίζεται αρνητική, με τον κίνδυνο διακοπών ρεύματος να εντείνεται για παραγωγούς χωρίς σταθερό μηνιαίο εισόδημα.

Monitoring και Agrosnap: Κίνδυνος απώλειας ενισχύσεων

Η Ομοσπονδία εξέφρασε έντονη διαφωνία για τον τρόπο εφαρμογής του monitoring, προειδοποιώντας για απώλεια επιλέξιμων στρεμμάτων, συνδεδεμένων ενισχύσεων και βασικής ενίσχυσης.

Ζητήθηκε επιτόπιος έλεγχος, χωρίς δέσμευση από την πλευρά του ΥΠΑΑΤ. Για το 2026 έγινε λόγος για «βελτιωμένη λειτουργία».

Παράλληλα, λόγω δυσλειτουργίας του agrosnap, θα δοθεί παράταση στις φωτογραφίες, γεγονός που μεταθέτει χρονικά τις πληρωμές των συνδεδεμένων.

Πληρωμές: Υπόσχεση για εξόφληση έως το Πάσχα

Για τις εκκρεμότητες (συνδεδεμένες, βασική ενίσχυση, de minimis για τριφύλλι, καθώς και το πακέτο των 160 εκατ. ευρώ για βαμβάκι, σιτάρι και κτηνοτροφία), υπήρξε δέσμευση ότι οι καταβολές θα ολοκληρωθούν έως το Πάσχα.

Νέα ΚΑΠ: Σύνδεση με παραγωγή, χωρίς εγγυήσεις

Η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ εμφανίστηκε θετική στο αίτημα σύνδεσης επιδότησης με την πραγματική παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο στο πλαίσιο της Κοινή Αγροτική Πολιτική, χωρίς όμως να διασφαλίζεται η αποδοχή της πρότασης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Έγινε επίσης αναφορά σε νέο πρόγραμμα αναδιαρθρώσεων.

Κόστος παραγωγής: Πετρέλαιο, λιπάσματα και φυτοφάρμακα

  • Όσοι δεν εγγράφηκαν στο ΜΑΕ έως 31/8 χάνουν την επιστροφή ΕΦΚ πετρελαίου.
  • Δεν αποσαφηνίστηκε αν θα αλλάξουν οι δείκτες λίτρων ανά προϊόν.
  • Απορρίφθηκε η κατάργηση της επιβάρυνσης 100–150€/τόνο στα λιπάσματα λόγω «αποτυπώματος άνθρακα».
  • Εξετάζεται πρωτοβουλία για φθηνότερα φυτοφάρμακα.

Κτηνοτροφία: Ευλογιά, ανασύσταση και ενισχύσεις

Η Κυβέρνηση επιμένει στη μη εφαρμογή εμβολιασμού για την ευλογιά, με την ΕΟΑΣΝΛ να καταγγέλλει ότι προστατεύονται εξαγωγικά συμφέροντα (φέτα σε ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία).

Δεν υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα για ανασύσταση κοπαδιών. Όταν επιτραπεί, θα γίνει μέσω χαμηλότοκου δανείου από την Τράπεζα Πειραιώς και όχι δωρεάν, όπως ζητούν οι κτηνοτρόφοι.

Θετική ήταν η δέσμευση για ένταξη αποθηκευμένων ζωοτροφών σε de minimis και για παράταση συνδεδεμένων σε περιπτώσεις ανωτέρας βίας.

Τριφύλλι και ζωοτροφές: Αποζημιώσεις στη Λάρισα

Για τον Νομό Λάρισας:

  • 80€/στρέμμα στις «κόκκινες ζώνες».
  • 40€/στρέμμα στα ξερικά τριφύλλια.

Το θέμα αποζημίωσης για βίκο και σανό θα εξεταστεί κατόπιν στοιχείων.

Δενδρώδεις καλλιέργειες: Ad hoc και εξαιρέσεις

Κεράσια, αχλάδια και μήλα εντάσσονται σε πρόγραμμα ad hoc για παγετό.
Ειδικά για τα κεράσια Αγιάς, οι αποζημιώσεις θα γίνουν μέσω ΕΛΓΑ.

Αντιδράσεις προκαλεί η εξαίρεση των μήλων Θεσσαλίας από το ad hoc, με συλλαλητήριο στην Αγιά για ένταξη μήλων και κάστανων.

Daniel: Φυτικό κεφάλαιο, φερτά υλικά και «Αρωγή»

Για τις ζημιές από τον Κακοκαιρία Daniel:

  • Έγινε δεκτή η αλλαγή καλλιέργειας και αγροτεμαχίων για ανασύσταση φυτικού κεφαλαίου.
  • Παραμένει το ζήτημα παραγωγών που δεν αποζημιώθηκαν για φερτά υλικά λόγω δηλώσεων ΟΣΔΕ πριν τις 8/8/2024.
  • Εκκρεμεί το 14% των φακέλων στην «Αρωγή», με αλληλοκατηγορίες μεταξύ Υπουργείου και Περιφέρεια Θεσσαλίας και κίνδυνο απώλειας αποζημίωσης αν δεν δηλωθούν έως Ιούνιο.

«Συνεχίζουμε τον αγώνα»

Η ΕΟΑΣΝΛ τονίζει ότι θα συνεχίσει τις πρωτοβουλίες και τη διεκδίκηση λύσεων, καλώντας σε συσπείρωση στους Αγροτικούς Συλλόγους και ενίσχυση των κινητοποιήσεων.

Αναλυτικά, ολόκληρη η ανακοίνωση της ΕΟΑΣΝΛ, έχει ως εξής:

«Αντιπροσωπεία της ΕΟΑΣΝΛ συναντήθηκε την Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με τον Υπουργό κ. Τσιάρα, τον Υφυπουργό κ. Κέλλα, τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Λυκουρέντζος και υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου.

            Στην συνάντηση για μια ακόμη φορά η ηγεσία του Υπουργείου ακολούθησε την πεπατημένη που τόσες ημέρες ακούγαμε και στα μπλόκα, συμπάθεια για τα δίκαια αιτήματα μας όμως όχι στην ικανοποίηση τους καλυπτόμενοι είτε πίσω από τους κανονισμούς της Ε.Ε και της ΚΑΠ είτε προβάλλοντας τους ισχυρισμούς για σφιχτά δημοσιονομικά όρια.

            Η αλήθεια ήταν και παραμένει ότι υπάρχει μεγάλος δημοσιονομικός χώρος, τεράστια αποθέματα και πλεονάσματα από τις θυσίες του ελληνικού λαού αλλά δεν υπάρχει η πολιτική βούληση για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας και στήριξη του πρωτογενούς τομέα κάτι που αντιπροσωπεία της ΕΟΑΣΝΛ το ανέδειξε ξανά.

            Στην συνάντηση θέσαμε τα βασικά προβλήματα και αιτήματα που διεκδικήσαμε και στα μπλόκα με τους συναδέλφους από όλη την χώρα καθώς και τοπικά ζητήματα, με επαρκή επιχειρηματολογία και αιτιολογία όσων συμμετείχαν.

            Σε σχέση για τις απαντήσεις που πήραμε και για την ενημέρωση των συναδέλφων της Λάρισας και της υπόλοιπης χώρας πρέπει να πούμε ότι ακόμη και υποσχέσεις που έδωσε ο Πρωθυπουργός στην συνάντηση με την ΠΕΜ π.χ για την ΔΕΗ υπάρχει αρνητική εξέλιξη από όσο μας ενημέρωσαν καθώς η ΔΕΗ είναι κάθετα αντίθετη στο να εκδίδονται 2 λογαριασμοί τον χρόνο για το αγροτικό ρεύμα καθώς δεν έχουμε εισόδημα κάθε μήνα να πληρώνουμε λογαριασμούς και πάγια και με αυτό τον τρόπο όλο και περισσότεροι συνάδελφοι θα βιώσουν διακοπές στο αγροτικό ρεύμα από αδυναμία πληρωμής. Δεν υπάρχει θετική εξέλιξη για να ενταχθούν όλοι οι αγρότες στο μειωμένο τιμολόγιο και να μειωθεί ο χρόνος προσαρμογής και αξιοπιστίας σε όσους έχει γίνει διακοπή, ούτε τα ΤΟΕΒ και οι Δήμοι, ούτε να υπάρχει ρύθμιση χρεών με μικρή προκαταβολή και όχι στο υπέρογκο 60% που ζητάει η ΔΕΗ.

MONITORING: Εκφράσαμε την έντονη διαφωνία μας για το πώς λειτουργεί το monitoring και το αποτέλεσμα θα είναι να πεταχτούν στρέμματα έξω και μαζί με αυτά να χαθεί και η συνδεδεμένη ενίσχυση αλλά και το τσεκ για αυτές τις εκτάσεις. Ζητήσαμε να υπάρχει επιτόπιος έλεγχος ώστε να διορθωθούν τα αποτελέσματα και να μην χαθούν τα χρήματα αλλά δεν δεσμεύτηκαν σε αυτό, είπαν ότι  είναι μεταβατική χρονιά και για το 2026 θα έχει καλύτερη λειτουργία. Για τις φωτογραφίες που ζητάνε θα δοθεί παράταση αφού ουσιαστικά δεν λειτουργεί το agrosnap, όμως λόγω της παράτασης θα υπάρχει καθυστέρηση στις πληρωμές των συνδεδεμένων ενισχύσεων.

ΠΛΗΡΩΜΕΣ: Για κάθε είδους πληρωμές, συνδεδεμένων, εκκρεμοτήτων από την βασική, άλλες εκκρεμότητες, καταβολή του ποσού των 160 εκατομμυρίων που κερδήθηκε στα μπλόκα για Βαμβάκι, Σιτάρι, Κτηνοτροφία, και το de minimis για Τριφύλι, δεσμεύτηκαν ότι ως το Πάσχα θα γίνουν όλες οι πληρωμές.

ΝΕΑ ΚΑΠ: ότι συμφωνούν με το αίτημα του αγροτικού κινήματος για σύνδεση της επιδότησης με την παραγωγή και τον αριθμό του ζωικού κεφαλαίου και θα το προτείνουν χωρίς να είναι σίγουρο ότι θα γίνει αποδεκτό. Πως θα εντάξουν πρόγραμμα για αναδιαρθρώσεις που δεν υπάρχει σήμερα.

ΚΟΣΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: Όσοι δεν είχαν εγγραφεί στην ΜΑΕ ως 31 Αυγούστου, χάνουν τα χρήματα της επιστροφής του πετρελαίου. Δεν διευκρινίστηκε αν ισχύει η υπόσχεση του Πρωθυπουργού ότι θα άλλαζαν οι δείκτες λίτρων κατά προϊόν και θα ισχύουν οι νέοι δείκτες από τον Μάιο στις επιστροφές του ΕΦΚ που θα γίνονται. Ζητήσαμε να αρθεί το «καπέλο» των 100-150 ευρώ στον τόνο λίπασμα για το αποτύπωμα άνθρακα αλλά δεν το δέχτηκαν. Είπαν ότι θα αναλάβουν πρωτοβουλία για να έρχονται φθηνότερα φυτοφάρμακα όπως συμβαίνει στις άλλες χώρες.

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ: Επιμένει η Κυβέρνηση να μην κάνει το εμβόλιο για την ευλογιά ώστε να διαφυλαχτούν τα κέρδη 4-5 βιομηχάνων που εξάγουν φέτα σε Αμερική, Καναδά, Αυστραλία. Δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα αν και πότε θα επιτραπεί η ανασύσταση κοπαδιών για τους κτηνοτρόφους με θανόντα ζώα αλλά όταν θα επιτραπεί θα γίνεται με χαμηλότοκο δάνειο από την τράπεζα ΠΕΙΡΑΙΩΣ και όχι δωρεάν ανασύσταση όπως ζητάει το κίνημα. Για όσους τα κοπάδια θανατώθηκαν το 2024 θα υπάρξει παράταση των συνδεδεμένων ενισχύσεων λόγω ανωτέρας βίας. Για τις αποθηκευμένες ζωοτροφές είπαν ότι έπρεπε να αποζημιωθούν μαζί με τα ζώα και δεσμεύτηκαν να τις εντάξουν στο de minimis.  Για τους απολυμαντικούς σταθμούς είπαν ότι ζήτησαν να λειτουργούν 16 στην περιοχή αλλά η Περιφέρεια είπε ότι θα λειτουργήσει 10. Ζητήσαμε για μια ακόμη φορά να υπάρχει ρύθμιση και στάση πληρωμής για ΔΕΗ, ΕΦΚΑ, ΔΟΥ στους κτηνοτρόφους με θανόντα ζώα, είπαν ότι θα το εξετάσουν θετικά. Επίσης ζητήσαμε να δοθεί ενίσχυση το ΠΑΣΧΑ για τα θανόντα ζώα για να επιβιώσουν οι κτηνοτρόφοι αρνήθηκαν για όλη την χρονιά, αντιπροτείναμε να δοθεί το 50% τουλάχιστον για να καλύψουν τις βιοποριστικές ανάγκες τους. Να δοθεί επίσης ενίσχυση στους κτηνοτρόφους που σιτίζουν τα σταυλισμένα ζώα τους αφού απαγορεύεται να βοσκήσουν.

ΤΡΙΦΥΛΛΙ: Οι κόκκινες περιοχές επιλέγονται από τις ΔΑΟΚ. Για τον Νομό Λάρισας δεσμεύτηκαν ότι θα αποζημιώσουν με 80€ το στρέμμα τις κόκκινες ζώνες και με 40€ το στρέμμα τα ξερικά τριφύλλια. Θέσαμε το θέμα για ανάλογη αντιμετώπιση για ΒΙΚΟ και ΣΑΝΟ, είπαν ότι πρώτη φορά ακούνε για αυτό το θέμα και θα το εξετάσουν αφού τους δώσουμε στοιχεία.

ΔΕΝΔΡΩΔΕΙΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ: ΚΕΡΑΣΙΑ, ΑΧΛΑΔΙΑ και  ΜΗΛΑ σε όλη την Ελλάδα θα ενταχθούν και θα αποζημιωθούν μέσω του προγράμματος ad hoc για τον παγετό. Ειδικά για τα Κεράσια της Αγιάς για την ζημία από τον παγετό στο προανθικό στάδιο στα οποία είχε ακολουθηθεί η διαδικασία αποζημίωσης μέσω ΕΛΓΑ με εκτιμητικά τέλη και εκτιμήσεις,  με αποφασιστική παρέμβαση μας θα αποζημιωθούν μέσω ΕΛΓΑ. Εξαιρούνται από την αποζημίωση ad hoc τα μήλα της Θεσσαλίας κάτι στο οποίο αντιδράσαμε έντονα και την Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου στις 11πμ διοργανώνεται στην Αγιά συλλαλητήριο για ένταξη των ΜΗΛΩΝ και ΚΑΣΤΑΝΩΝ στην αποζημίωση μέσω ad hoc. Ζητήσαμε να υπάρξει με ευθύνη του κράτους και δωρεάν η εγκατάσταση αντιπαγετικής προστασίας, Ανεμομείκτες στην περιοχή με καλλιέργεια ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ, είπαν ότι θα εξεταστεί με μειωμένη χρηματοδότηση αν υπάρχει ενδιαφέρον.

DANIEL για την ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΦΥΤΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ. Ζητήσαμε και έγινε αποδεκτό να επιτραπεί η αλλαγή καλλιεργειών αλλά και η αλλαγή ανάμεσα στα αγροτεμάχια για την ανασύσταση του φυτικού κεφαλαίου.

DANIEL για ΦΕΡΤΑ ΥΛΙΚΑ. Ζητήσαμε να αποζημιωθούν οι συνάδελφοι που είχαν κάνει δηλώσεις ΟΣΔΕ ως 7 Αυγούστου 2024 και είχαν ζημιές από φερτά υλικά και δεν υπήρχε η επιλογή να τα δηλώσουν έτσι, επιλογή που ξεκίνησε από 8 Αυγούστου 2024 και με ευθύνη των ΚΥΔ δεν άλλαξαν οι δηλώσεις τους και έμειναν έξω από την αποζημίωση. Ζητήσαμε να ελεγχθεί ξανά το αγροτεμάχιο τους από τον δορυφόρο τις ημέρες του Daniel, είπαν ότι δεν μπορούν να το διαπιστώσουν, επιμένουμε ότι πρέπει να πληρωθούν και θα αναλάβουμε πρωτοβουλία τις επόμενες ημέρες για την διεκδίκηση τους.

ΑΡΩΓΗ: Υπάρχει ακόμη μια εκκρεμότητα για το 14% των φακέλων των δικαιούχων που δεν έχουν αποζημιωθεί από τον Daniel. Το Υπουργείο ισχυρίζεται ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας δεν έχει αποστείλει τους φακέλους, η Περιφέρεια ισχυρίζεται ότι τους έχει στείλει και ευθύνεται το Υπουργείο. Το ζήτημα είναι ότι αν δεν δηλωθούν οι δικαιούχοι ως τον Ιούνιο τότε θα χάσουν την αποζημίωση. Ζητάμε εδώ και τώρα να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους και να σταματήσει αυτή η εκκρεμότητα και το μπαλάκι ευθυνών.

            Η ΕΟΑΣΝΛ, οι Αγροτικοί και Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι, συνεχίζουμε με πρωτοβουλίες να αναδείχνουμε τα προβλήματα, να διεκδικούμε τα δίκαια αιτήματα μας και να απαιτούμε λύσεις. Συσπειρωμένοι στους Α.Σ, δυναμώνοντας την ΕΟΑΣΝΛ και συμμετέχοντας στις κεντρικές πρωτοβουλίες της ΠΕΜ θα τα καταφέρουμε!

Ακολουθήστε το Thessalikigi.gr στο Facebook , για να ενημερώνεστε άμεσα.
Ελάτε στο κανάλι μας στο Viber , για να ενημερώνεστε πρώτοι.
Δείτε τα τελευταία νέα μας στη Google News

Παπαναστασίου 70
Λάρισα, ΤΚ 41222
3ος Όροφος

info@thessalikigi.gr

2410 539 049

690 7662544

Αγροτικά Νέα Θεσσαλική Γη

Ιστοσελίδα αγροτικού ενδιαφέροντος, με ειδήσεις, ρεπορτάζ, αναλύσεις, για τους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής, από την καρδιά του Θεσσαλικού κάμπου και για όλη την Ελλάδα!

Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου Α.Μ: 252059

Αγροτικά Νέα Θεσσαλική Γη

Ιστοσελίδα αγροτικού ενδιαφέροντος, με ειδήσεις, ρεπορτάζ, αναλύσεις, για τους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής, από την καρδιά του Θεσσαλικού κάμπου και για όλη την Ελλάδα!

Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου Α.Μ: 252059

Παπαναστασίου 70
Λάρισα, ΤΚ 41222
3ος Όροφος

info@thessalikigi.gr

2410 539 049

690 7662544

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Εταιρεία: Αθανασιάδη-Χαρχαντή Χαραλαμπία

Νομική μορφή: Ατομική επιχείρηση

Διακριτικός τίτλος: Thessalikigi.gr site-tv-radio

Τίτλος: Thessalikigi.gr

Έδρα: Παπαναστασίου 70 Λάρισα, ΤΚ 41222

ΑΦΜ: 178527998

ΔΟΥ: Λάρισας

Τηλ. 2410539049 – 6907662544

e mail: info@thessalikigi.gr

Αρ.ΓΕΜΗ: 179409640000

Δικαιούχος του Domain name Thessalikigi.gr: Αθανασιάδη Χαρχαντή Χαραλαμπία

Νόμιμος εκπρόσωπος: Αθανασιάδη Χαρχαντή Χαραλαμπία

Διευθυντής/Διαχειριστής: Αθανασιάδη Χαρχαντή Χαραλαμπία

Διευθυντής σύνταξης: Χρήστος Αθανασιάδης

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018,
σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).
Αγροτικά Νέα Θεσσαλική Γη
Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να καταλάβει ποια τμήματα του ιστότοπου μας θεωρείτε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.