Αναφορικά με την Συνδεδεμένη Ενίσχυση στο καλαμπόκι, από τη Γ.Γ. Ενωσιακών πόρων και Υποδομών, διευκρινίζεται ότι ο όρος «Αραβόσιτος» περιλαμβάνει τον καρπό για ζωοτροφή, το ενσίρωμα καθώς επίσης και τον καρπό για ανθρώπινη κατανάλωση (γλυκό καλαμπόκι).
Στη 2η τροποποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023-2027, αναφέρεται ότι η συμπερίληψη του γλυκού καλαμποκιού, είναι θετική για τους παραγωγούς δεδομένου ότι αποτελεί μια διευκρινιστική ενέργεια έτσι ώστε να μην δημιουργείται αρνητικός αντίκτυπος για την καλλιέργεια του γλυκού αραβόσιτου ((αποστροφή των παραγωγών, ενδεχόμενη εγκατάλειψη της καλλιέργειας, μείωση επιλογών για εναλλακτικές καλλιέργειες, εισαγωγές προϊόντος, απώλεια θέσεων εργατικού προσωπικού, μείωση κύκλου εργασιών κ.λπ.).
Στο μεταξύ, η ενδεικτική τιμή του μοναδιαίου ποσού, τα εκτάρια αναφοράς καθώς επίσης και τα
ενδεικτικά κονδύλια για την καλλιέργεια αραβόσιτου παραμένουν τα ίδια. Να θυμίσουμε ότι ια το έτος 2023 το ποσό του αραβόσιτου καθορίστηκε στα 39,5 ευρώ/στρέμμα.
Πιο αναλυτικά για τη Συνδεδεμένη Ενίσχυση Αραβοσίτου (καρπό, ενσίρωμα και γλυκό αραβόσιτο):
Η συνδεδεμένη ενίσχυση του αραβοσίτου στοχεύει:
α) στην βελτίωση της οικονομικής βιωσιμότητας (economic sustainability) των εκμεταλλεύσεων που καλλιεργούν αραβόσιτο,
β) στην μείωση των εισαγωγών από τρίτες χώρες (Ουκρανία, Ρωσία, Μολδαβία, Σερβία) και
γ) στην ενίσχυση της κοινωνικής βιωσιμότητας (social sustainability) στην ύπαιθρο, ιδιαίτερα σε ορεινές περιοχές, σε ακριτικές περιοχές και περιοχές με φυσικά ή άλλα μειονεκτήματα, λόγω και της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας των κλάδων της ζωικής παραγωγής.
Επιπλέον, η παραγωγή αραβοσίτου σε περιοχές που γειτνιάζουν με τις μεταποιητικές μονάδες που τον μετατρέπουν σε ζωοτροφή και με κτηνοτροφικές μονάδες που χρησιμοποιούν αυτήν την ζωοτροφή, ή σε μονάδες που τον χρησιμοποιούν για ανθρώπινη κατανάλωση συνεπάγεται μείωση του μεταφορικού κόστους και κυρίως μειωμένες εκπομπές CO2, άρα βελτίωση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας (environmental sustainability).