Συστάσεις και καλλιεργητικές πρακτικές στο βαμβάκι

από Thessaliki Gi

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, το  τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της ΠΕ ΕΒΡΟΥ σε συνεργασία με το Π.Κ.Π.Φ.Π.Ε. Καβάλας , εξέδωσε ενημερωτικό δελτίο φυτοπροαστασίας  το οποίο απευθύνεται στους βαμβακοπαραγωγούς της ΠΕ ΕΒΡΟΥ με στόχο την ενημέρωσή τους για καλύτερη καλλιεργητική διαχείριση και αποτελεσματική φυτοπροστασία στις βαμβακοκαλλιέργειες και αφορά στο διάστημα μέχρι το άνοιγμα των πρώτων καρυδιών αποσκοπώντας στην οργάνωση αποτελεσματικής διαχείρισης της καλλιέργειας.

Διαπιστώσεις
Κατά τη φετινή περίοδο, παρατηρήθηκε μέτριος αριθμός συλλήψεων ακμαίων πράσινου σκουληκιού στο δίκτυο των παγίδων παρακολούθησης. Αυτό, σε συνδυασμό με την έγκαιρη καταπολέμηση από τους παραγωγούς (χρησιμοποιήθηκαν φυτοφάρμακα φιλικά προς τα ωφέλιμα έντομα και τις μέλισσες), οδήγησαν σε μικρές οικονομικά προσβολές στο χωράφι .

Οι περιορισμένες βροχοπτώσεις της φετινής χρονιάς σε συνδυασμό με τους πρώιμους και
παρατεταμένους καύσωνες που επικράτησαν από το Μάιο μέχρι σήμερα, προκάλεσαν σημαντικά προβλήματα λειψυδρίας σε αρκετές περιοχές της Π.Ε. Έβρου, και εκτιμάται μια μείωση της παραγωγής της τάξης του 30% σε σχέση με πέρυσι.
Οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου ευνόησαν τη συγκομιδή με το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής να έχει συγκομισθεί μέχρι αυτή τη χρονική στιγμή.
Το πράσινο σκουλήκι νυμφώνεται και διαχειμάζει στο έδαφος σε βάθος 5-10cm ενώ το ρόδινο σκουλήκι διαχειμάζει με τη μορφή της «εν διαπαύση προνύμφης» στα στελέχη των βαμβακόφυτων ή στα εναπομείναντα καρύδια και σε ρωγμές του εδάφους
Η επιτυχής διαχείριση των εντόμων που διαχειμάζουν αποτελεί ένα κρίσιμο παράγοντα του ελέγχου των εντόμων κατά τη νέα καλλιεργητική περίοδο. Δηλαδή, όσο μικρότερος είναι ο πληθυσμός που θα καταφέρει να διαχειμάσει τόσο το καλύτερο θα προβεί για την προστασία των νέων βαμβακοφυτειών

Συστάσεις – καλλιεργητικές πρακτικές

Έχοντας υπόψη τα παραπάνω κρίνεται απολύτως απαραίτητο να προβαίνουμε στις κατάλληλες  καλλιεργητικές φροντίδες των βαμβακοφυτειών αμέσως μετά τη συγκομιδή ώστε να προκαλούμε ελαχιστοποίηση του αριθμού των επιτυχώς διαχειμαζόντων εντόμων.

Για την επίτευξη των παραπάνω απαιτείται άροση του εδάφους (όργωμα με υνιοφόρο αλέτρι) μετά τη στελεχοκοπή σε βάθος 20 έως 25 εκατοστών κατά το φθινόπωρο σε όλα τα χωράφια που καλλιεργήθηκαν με βαμβάκι ανεξαρτήτως της επόμενης καλλιέργειας του χωραφιού .

Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνονται πλήρης αναστροφή του εδάφους και πλήρης ενσωμάτωση των θρυμματισμένων από τη στελεχοκοπή υπολειμμάτων των βαμβακόφυτων στο έδαφος με τα παρακάτω αποτελέσματα :

  1.  Άμεση καταστροφή των νυμφών.
  2. Έκθεση των νυμφών σε αντίξοες κλιματικές συνθήκες.
  3.  Έκθεση των νυμφών σε αντίξοες εδαφικές συνθήκες (πχ υδατικός κορεσμός του εδάφους σε συνδυασμό με τις χαμηλές θερμοκρασίες αυτού).
  4.  Μεταφορά των νυμφών σε βάθη 20 έως 25 εκατοστά με επακόλουθο μηχανική αδυναμία εξόδου των πεταλούδων στην επιφάνεια του εδάφους.
  5. Καταστροφή των στοών εξόδου των πεταλούδων με επακόλουθο μηχανική αδυναμία εξόδου των πεταλούδων στην επιφάνεια του εδάφους.

Η χρήση άλλων καλλιεργητικών πρακτικών όπως ρίπερ, καλλιεργητής, δισκοσβάρνα κ.α., αντί του οργώματος με υνιοφόρο αλέτρι, δεν επιτυγχάνουν αναστροφή του εδάφους και ως εκ τούτου δεν αποτελούν αποτελεσματικές μεθόδους ελέγχου του πράσινου & του ρόδινου σκουληκιού

Κατ’ αντιστοιχία , η διαχείμαση του ρόδινου σκουληκιού γίνεται με τη μορφή της «εν διαπαύσει προνύμφης» μέσα στα εναπομείναντα καρύδια και βαμβακοστελέχη και στις ρωγμές του εδάφους.
Άρα οι επεμβάσεις της στελεχοκοπής και της άροσης με άροτρο, έχουν και στην περίπτωση του ρόδινου σκουληκιού ανάλογη ευεργετική επίδραση.

Οι γεωπόνοι της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της ΠΕ Έβρου μπορούν να βοηθήσουν προς την κατεύθυνση αυτή παρέχοντας τις συμβουλές τους (τηλ. επικοινωνίας 2551357169).

Παπαναστασίου 70
Λάρισα, ΤΚ 41222
3ος Όροφος

info@thessalikigi.gr

2413 019621

690 7662544

Αγροτικά Νέα Θεσσαλική Γη

Ιστοσελίδα αγροτικού ενδιαφέροντος, με ειδήσεις, ρεπορτάζ, αναλύσεις, για τους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής, από την καρδιά του Θεσσαλικού κάμπου και για όλη την Ελλάδα!

Αγροτικά Νέα Θεσσαλική Γη

Ιστοσελίδα αγροτικού ενδιαφέροντος, με ειδήσεις, ρεπορτάζ, αναλύσεις, για τους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής, από την καρδιά του Θεσσαλικού κάμπου και για όλη την Ελλάδα!

Παπαναστασίου 70
Λάρισα, ΤΚ 41222
3ος Όροφος

info@thessalikigi.gr

2413 019621

690 7662544

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Εταιρεία: Αθανασιάδη-Χαρχαντή Χαραλαμπία

Νομική μορφή: Ατομική επιχείρηση

Διακριτικός τίτλος: Thessalikigi.gr site-tv-radio

Τίτλος: Thessalikigi.gr

Έδρα: Κ. Παλαμά 4 Φαλάνη Λάρισας, ΤΚ 40011

ΑΦΜ: 178527998

ΔΟΥ: Λάρισας

Τηλ. 2413019621 – 6907662544

e mail: info@thessalikigi.gr

Αρ.ΓΕΜΗ: 179409640000

Δικαιούχος του Domain name Thessalikigi.gr: Αθανασιάδη Χαρχαντή Χαραλαμπία

Νόμιμος εκπρόσωπος: Αθανασιάδη Χαρχαντή Χαραλαμπία

Διευθυντής/Διαχειριστής: Αθανασιάδη Χαρχαντή Χαραλαμπία

Διευθυντής σύνταξης: Χρήστος Αθανασιάδης

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018,
σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).