Από τα μοντέρνα wine bar της Αθήνας μέχρι την αύξηση των νέων οινοποιείων, η οινική σκηνή της Ελλάδας εισέρχεται σε μια νέα, χρυσή εποχή. Οι ειδικοί του κλάδου λένε ότι τα ελληνικά κρασιά έχουν επιτύχει μια νέα ποιότητα, ποικιλία και εκλέπτυνση που αντανακλά 50 χρόνια ανάπτυξης, αφήνοντας πίσω τους πιο σκληρούς τρύγους που σημάδεψαν τα ελληνικά κρασιά στη δεκαετία του 1970.
Σε όλη την Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο, τα ελληνικά κρασιά επικρατούν ολοένα και περισσότερο σε υψηλότερες τιμές, ενώ συγκεντρώνουν την αναγνώριση από κορυφαίους κριτικούς και ειδικούς στο κρασί. Μια νέα γενιά λάτρεις του κρασιού οδήγησε σε μια αναγέννηση της ελληνικής οινοποίησης και μια νέα οινική κουλτούρα μεταξύ των νέων Ελλήνων έχει μετατρέψει την Αθήνα σε μια από τις πιο cool σκηνές κρασιού στην Ευρώπη .

Αν και η ελληνική οινοποίηση χρονολογείται από πάνω από έξι χιλιετίες, η σύγχρονη οινοποιία της Ελλάδας άρχισε να αναπτύσσεται σοβαρά τις δεκαετίες του 1960 και του 1970. Την περίοδο εκείνη κυριαρχούσαν τα παραδοσιακά και κατώτερης ποιότητας κρασιά και πολλοί ξένοι συνέδεσαν την ελληνική οινοποίηση με το κρασί Ρετσίνα που παράγεται εκείνη την εποχή. Αν και η Ρετσίνα εξακολουθεί να παράγεται, η ποιότητα των ελληνικών κρασιών άρχισε να βελτιώνεται σημαντικά τη δεκαετία του 1990 και τις αρχές του 2000, όταν πολλοί αμπελουργοί άρχισαν επίσης να ενσωματώνουν διεθνείς ποικιλίες σταφυλιού στην παραγωγή τους.
Όμως τις τελευταίες δύο δεκαετίες, τα ελληνικά κρασιά έχουν υποστεί επανάσταση. Μια νέα γενιά αμπελουργών έχει εισέλθει στον κλάδο: σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, ο αριθμός των ελληνικών οινοποιείων έχει τετραπλασιαστεί σε περισσότερα από 2.000 τα τελευταία είκοσι χρόνια. Ταυτόχρονα, πολλοί αμπελουργοί ανακάλυψαν ξανά παραδοσιακές και μοναδικά ελληνικές ποικιλίες σταφυλιού –όπως το Ασύρτικο, το Αγιωργίτικο, το Μοσχοφίλερο και το Ξινόμαυρο– από τις περισσότερες από 300 γηγενείς ποικιλίες που καλλιεργούνται από την αρχαιότητα.

Η οινοποιία της Ελλάδας βρίσκεται επίσης πίσω από νέες πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της θέσης του κλάδου στην παγκόσμια σκηνή. Ένα από τα κορυφαία βραβεία κρασιού της χώρας – Great Greek Wines – επιστρέφει φέτος με μια νέα μορφή σχεδιασμένη να αναδεικνύει ποιοτικά ελληνικά κρασιά για ένα διεθνές κοινό. Τα βραβεία, που έχει προγραμματιστεί να ανακοινωθούν στα τέλη Μαΐου, βασίζονται σε αξιολογήσεις που διενεργήθηκαν από μια ομάδα διεθνών κριτών, συμπεριλαμβανομένων των Masters of Wine, Master Sommeliers και κριτικών κρασιού από όλο τον κόσμο.
Το ελληνικό κρασί λάμπει στο ProWein 2025!
Το ελληνικό κρασί έχει κάνει έντονη εντύπωση στην ProWein 2025 , την κορυφαία εμπορική έκθεση κρασιού και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας. Με 68 ελληνικά οινοποιεία και αποστακτήρια που εκπροσωπούνται περήφανα στο Εθνικό Περίπτερο , που διοργάνωσε η Enterprise Greece , η παρουσία της χώρας ήταν πραγματικά αξιοσημείωτη.

Τα εννέα πλήρως κρατημένα σεμινάρια που παρουσιάζουν γηγενείς ποικιλίες ΠΟΠ και ΠΓΕ και τους χιλιάδες εμπορικούς επισκέπτες, εξερευνώντας 70+ ελληνικές ετικέτες στον χώρο δωρεάν γευσιγνωσίας, προβάλλουν την οινοποιητική πρόοδο της Ελλάδας που έχει τραβήξει την παγκόσμια προσοχή.
Στην Enterprise Greece , παραμένουμε προσηλωμένοι στην ενίσχυση των ελληνικών εταιρειών, βοηθώντας τις να επεκτείνουν την εμβέλειά τους και να καθιερώσουν την Ελλάδα ως κορυφαίο παίκτη στη διεθνή αγορά κρασιού. Μπράβο για την αυξανόμενη επιτυχία του ελληνικού κρασιού παγκοσμίως!
