Το χρηματιστήριο βάμβακος έπεσε περίπου 1% την Παρασκευή και είχε έτσι την δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα με πτώση, καθώς το δολάριο σημείωσε στο διάστημα αυτό άνοδο και η συζήτηση επικεντρώθηκε και πάλι στη μειωμένη ζήτηση από το μεγαλύτερο εισαγωγέα βαμβακιού, την Κίνα. Την Παρασκευή έκλεισαν με πτώση και τα δημητριακά, τόσο το καλαμπόκι, όσο και το σιτάρι και η σόγια.
Πιο αναλυτικά:
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης βαμβακιού ICE υποχώρησαν σχεδόν 1% την Παρασκευή και οδήγησαν σε δεύτερη συνεχόμενη εβδομαδιαία απώλεια, υποβαθμισμένη από το ισχυρό δολάριο, ενώ η συζήτηση επικεντρώθηκε στις ανησυχίες για τη ζήτηση για τις φυσικές ίνες από τον κορυφαίο αγοραστή της Κίνας.
- Τα συμβόλαια βαμβακιού για τον Μάρτιο CTc1 μειώθηκαν κατά 0,62 σεντς, ή 0,9%, στα 69,47 σεντς ανά λίβρα στις 11:25 π.μ. ET (1625 GMT).
- Ένας παράγοντας που επηρεάζει τις τιμές του βαμβακιού είναι το ισχυρό δολάριο ΗΠΑ, δήλωσε ο Jim Nunn, ιδιοκτήτης της μεσιτείας βαμβακιού Nunn Cotton με έδρα το Τενεσί.
- Το δολάριο ΗΠΑ .DXY ενισχύθηκε 0,1%, φτάνοντας σε υψηλό άνω των δύο εβδομάδων και κατευθύνθηκε προς εβδομαδιαία άνοδο 0,8%, καθιστώντας το βαμβάκι σε τιμή δολαρίου πιο ακριβό για τους αγοραστές που κατέχουν άλλα νομίσματα. USD/
- Ο Nunn πρόσθεσε, «η Κίνα δεν πρόκειται να είναι αγοραστής οποιασδήποτε συνέπειας… Πολλές ανησυχίες για την οικονομική κατάσταση στην Κίνα, έχουν αποπληθωρισμό εκεί και προσπαθούν να ξεκινήσουν κάποια προγράμματα τόνωσης για να βάλουν την οικονομία τους και πάλι στο δρόμο», κάτι που επιτείνει την πίεση στις τιμές.
Ο κορυφαίος καταναλωτής βαμβακιού, η Κίνα, δεσμεύτηκε ότι θα υιοθετήσει μια «κατάλληλα χαλαρή» νομισματική πολιτική το επόμενο έτος.
“Μπορεί να μην δούμε μεγάλη δραστηριότητα στην αγορά βαμβακιού κατά τη διάρκεια της εβδομάδας των Χριστουγέννων, μετά τις διακοπές ή ακόμα και τον Ιανουάριο. Μια ανησυχία που επιβαρύνει τον κόσμο είναι η έλλειψη αποστολών. Έχουμε κάποιες πωλήσεις, αλλά οι αποστολές απλώς δεν γίνονται », είπε ο Νουν.
- Η εβδομαδιαία έκθεση των εξαγωγικών πωλήσεων του Υπουργείου Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών την Πέμπτη έδειξε ότι οι καθαρές πωλήσεις δεμάτων συνολικού ύψους 153.000 τρεχόντων μπάλες (RB) για το 2024/2025 ήταν μειωμένες κατά 10% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και 37% από τον μέσο όρο των προηγούμενων τεσσάρων εβδομάδων. ΛΗΞΗ/ΚΟΤ
- Η έκθεση έδειξε περαιτέρω εξαγωγικές πωλήσεις 137.400 RB, μειωμένες κατά 13% από την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά αμετάβλητες από τον μέσο όρο των τεσσάρων εβδομάδων της προηγούμενης εβδομάδας.
- Κατά τα άλλα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του καλαμποκιού στο Σικάγο σημείωσαν πτώση λόγω της ισχύς του δολαρίου και των απογοητευτικών εβδομαδιαίων εξαγωγικών πωλήσεων στις ΗΠΑ, το σιτάρι υποχώρησε περαιτέρω από το υψηλότερο επίπεδο δύο εβδομάδων νωρίτερα την εβδομάδα, ενώ η σόγια υποχώρησε επίσης. GRA/
Αναφορά από τη Sherin Elizabeth Varghese στο Bengaluru. Επιμέλεια: Shreya Bisw
Πηγή: Reuters