Τα νέα του βαμβακιού με μια ματιά: Από τα 84,82 στα 83,86 σεντς – Τι περιμένει τώρα η αγορά

• Η δεύτερη αρνητική συνεδρίαση σε οκτώ ημέρες δεν αρκεί ακόμη για να ανατρέψει την ανοδική εικόνα

από Thessaliki Gi

Με μικρή υποχώρηση έκλεισε τη Δευτέρα 10 Αυγούστου η αγορά βάμβακος στο ICE, έπειτα από μια συνεδρίαση έντονης μεταβλητότητας. Το συμβόλαιο Δεκεμβρίου (CTZ26) έφτασε ενδοσυνεδριακά στα 84,82 σεντς, σημειώνοντας νέο υψηλό, για να κλείσει τελικά στα 83,86 σεντς, με απώλειες 54 μονάδων.

Η πτώση αποδίδεται κυρίως σε ρευστοποιήσεις κερδών, καθώς η αγορά είχε καταγράψει ισχυρή άνοδο το προηγούμενο διάστημα. Παράλληλα, οι ανησυχίες για τον καιρό στο Τέξας παραμένουν έντονες, ενώ το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον στην έκθεση WASDE του Αυγούστου, που αναμένεται την Τετάρτη μαζί με τα νεότερα στοιχεία του USDA για την αμερικανική σοδειά.

Ρευστοποίηση κερδών μετά το ισχυρό ράλι

Η συνεδρίαση της Δευτέρας ήταν μόλις η δεύτερη αρνητική στις τελευταίες οκτώ, καθώς οι τιμές είχαν κινηθεί σημαντικά υψηλότερα την προηγούμενη εβδομάδα.

Η αγορά είχε αρχίσει να εμφανίζει σημάδια υπερβολικής διεύρυνσης, με αποτέλεσμα επενδυτές που είχαν τοποθετηθεί στην άνοδο να προχωρήσουν σε κατοχύρωση κερδών.

Παραμένει, ωστόσο, ανοιχτό το ερώτημα αν η συγκεκριμένη κίνηση αποτελεί απλώς μια παύση της ανοδικής τάσης ή εάν σηματοδοτεί την έναρξη μιας βαθύτερης διόρθωσης.

Απουσία αγοραστικού ενδιαφέροντος από τα κλωστήρια

Στη συνεδρίαση της Δευτέρας δεν καταγράφηκε ουσιαστική αγοραστική δραστηριότητα από τα κλωστήρια.

Παράλληλα, σημειώθηκαν περιορισμένα φιξαρίσματα από παραγωγούς, καθώς αρκετοί φαίνεται να επιλέγουν να περιμένουν προκειμένου να διαπιστώσουν πόσο ψηλά μπορεί να κινηθεί το τρέχον ράλι.

Ο όγκος συναλλαγών παρέμεινε σε μέτρια επίπεδα, περίπου στα 45.000 συμβόλαια.

Ο καιρός στο Τέξας συνεχίζει να στηρίζει τις τιμές

Παρά την ημερήσια πτώση, οι καιρικές συνθήκες εξακολουθούν να αποτελούν έναν από τους βασικότερους παράγοντες στήριξης της αγοράς.

Το Τέξας παραμένει πολύ ζεστό και ξηρό, ενώ σύμφωνα με την πρόγνωση δεν διαφαίνονται σημαντικές πιθανότητες βροχών το επόμενο διάστημα.

Την ίδια ώρα, αυξάνονται οι αναφορές για εγκατάλειψη καλλιεργειών σε μη αρδευόμενες εκτάσεις, εξέλιξη που ενισχύει τις ανησυχίες για το τελικό μέγεθος της αμερικανικής παραγωγής.

USDA: Το 40% της σοδειάς σε καλή έως άριστη κατάσταση

Τα νεότερα στοιχεία του USDA Crop Progress, για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 9 Αυγούστου, δείχνουν ότι το αμερικανικό βαμβάκι βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης.

Το 93% των φυτών έχει σχηματίσει χτένια, ποσοστό ίδιο με τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας.

Το ποσοστό των καρυδιών ανήλθε στο 65%, ελαφρώς χαμηλότερα από τον πενταετή μέσο όρο του 67%, ενώ το 10% των καρυδιών είχε ήδη ανοίξει, έναντι 9% του μέσου όρου.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η γενική κατάσταση της καλλιέργειας: μόλις 40% χαρακτηρίζεται good έως excellent, ποσοστό αμετάβλητο σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά αισθητά χαμηλότερο από το 53% της αντίστοιχης περσινής περιόδου.

Όλα τα βλέμματα στην έκθεση WASDE

Η αγορά αναμένει πλέον με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την έκθεση WASDE Αυγούστου του USDA, η οποία αναμένεται την Τετάρτη.

Τα στοιχεία για τις εκτιμήσεις παραγωγής, τις αποδόσεις και τα αποθέματα μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την κατεύθυνση των τιμών, ιδιαίτερα σε μια περίοδο κατά την οποία οι καιρικές συνθήκες στις ΗΠΑ δημιουργούν αυξημένη αβεβαιότητα.

Αυστραλία: Η ποιότητα κρατά ψηλά τη ζήτηση

Στην Αυστραλία, οι παραγωγοί συνεχίζουν να επωφελούνται από τη φήμη της χώρας για την ποιότητα του βάμβακος.

Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται η Nutrien, οι μέσες αποδόσεις φέτος ανέρχονται σε 12-14 δέματα ανά εκτάριο, ενώ καταγράφονται ισχυρά χαρακτηριστικά ως προς το μήκος και την αντοχή της ίνας.

Η στενότερη παγκόσμια προσφορά, σε συνδυασμό με την άνοδο των τιμών των συνθετικών ινών, στηρίζει τη ζήτηση για βαμβάκι. Παράλληλα, χαρακτηριστικά όπως η ιχνηλασιμότητα ανά δέμα ενισχύουν τα επιχειρήματα του αυστραλιανού κλάδου στον τομέα της βιωσιμότητας.

Στροφή παραγωγών του Τέξας σε βαμβάκι υψηλού μήκους ίνας

Στις High Plains του Τέξας, παραγωγοί στρέφονται σε ποικιλίες μεγάλου μήκους ίνας, αναζητώντας υψηλότερες αποδόσεις και καλύτερες τιμές.

Η επιλογή ποικιλίας DynaGro, με χαρακτηριστικά που πλησιάζουν την ποιότητα Pima, οδήγησε τους παραγωγούς Carroll και Rodney Leon να επεκτείνουν την καλλιέργεια σε περισσότερα από 2.000 acres.

Για την επεξεργασία του συγκεκριμένου προϊόντος, το τοπικό εκκοκκιστήριο Petersburg Co-op προχώρησε μάλιστα στην κατασκευή νέου εκκοκκιστηρίου κυλίνδρων.

Παρά το επιπλέον κόστος παραγωγής, το οποίο υπολογίζεται σε περίπου 15-20 σεντς ανά λίμπρα, οι παραγωγοί έχουν μέχρι στιγμής επωφεληθεί από πριμ που φτάνουν περίπου το 1 δολάριο ανά λίμπρα.

Η μάχη του αμερικανικού βάμβακος απέναντι στα συνθετικά

Παράλληλα, ο αμερικανικός κλάδος αναζητά τρόπους για την ανάκαμψη της ζήτησης, η οποία παραμένει στάσιμη εδώ και περίπου δύο δεκαετίες λόγω της αύξησης του μεριδίου των συνθετικών ινών.

Στο πλαίσιο αυτό προωθείται το Buying American Cotton Act, με φορολογικά κίνητρα για κατασκευαστές που χρησιμοποιούν αμερικανικό βαμβάκι.

Το National Cotton Council εκτιμά ότι τα κίνητρα θα μπορούσαν να στηρίξουν έως και 4 εκατομμύρια επιπλέον δέματα παραγωγής ετησίως.

Ινδία: Αυξάνεται η προτίμηση για αυστραλιανό βαμβάκι

Σημαντική εξέλιξη καταγράφεται και στην Ινδία, όπου τα κλωστήρια στρέφονται ολοένα περισσότερο στο αυστραλιανό βαμβάκι.

Η Αυστραλία έγινε ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής βάμβακος της Ινδίας κατά την περίοδο 2025-26, με τις εισαγωγές να ξεπερνούν τους 200.000 τόνους και να φτάνουν σε υψηλό πενταετίας.

Η κατάργηση του εισαγωγικού δασμού και οι ανταγωνιστικές τιμές έναντι του αμερικανικού και του βραζιλιάνικου βάμβακος συνέβαλαν στην ενίσχυση των εισαγωγών.

Πακιστάν: Αυξάνεται η ανάγκη για εισαγωγές

Την ίδια ώρα, στο Πακιστάν ενισχύονται οι ανησυχίες για την επάρκεια της εγχώριας παραγωγής.

Οι έντονες βροχοπτώσεις, τα προβλήματα ποιότητας και η επέκταση της καλλιέργειας ζαχαροκαλάμου σε βάρος του βάμβακος ενδέχεται να αυξήσουν περαιτέρω την εξάρτηση της χώρας από τις εισαγωγές.

Τα πακιστανικά κλωστήρια χρειάζονται περίπου 15 εκατ. δέματα ετησίως, ενώ η εγχώρια παραγωγή περιορίζεται σε περίπου 5,5-6 εκατ. δέματα. Ως αποτέλεσμα, εκτιμάται ότι οι εισαγωγές μπορεί να ανέλθουν ξανά σε περίπου 7 εκατ. δέματα φέτος.

Το επόμενο ορόσημο για την αγορά

Η αγορά βάμβακος βρίσκεται έτσι σε ένα κρίσιμο σημείο. Από τη μία πλευρά, οι ανησυχίες για την αμερικανική παραγωγή και οι καιρικές συνθήκες συνεχίζουν να παρέχουν στήριξη στις τιμές. Από την άλλη, οι υψηλές τιμές ενθαρρύνουν τη ρευστοποίηση κερδών, ενώ η απουσία αγοραστών από τα κλωστήρια δημιουργεί ερωτήματα για τη δυναμική της ζήτησης.

Η έκθεση WASDE της Τετάρτης αναμένεται να δώσει την επόμενη σημαντική κατεύθυνση στην αγορά, σε μια περίοδο όπου οι εκτιμήσεις για την αμερικανική παραγωγή και η εξέλιξη του καιρού παραμένουν στο επίκεντρο.

Ακολουθήστε το Thessalikigi.gr στο Facebook , για να ενημερώνεστε άμεσα.
Ελάτε στο κανάλι μας στο Viber , για να ενημερώνεστε πρώτοι.
Δείτε τα τελευταία νέα μας στη Google News

Παπαναστασίου 70
Λάρισα, ΤΚ 41222
3ος Όροφος

info@thessalikigi.gr

2410 539 049

690 7662544

Αγροτικά Νέα Θεσσαλική Γη

Ιστοσελίδα αγροτικού ενδιαφέροντος, με ειδήσεις, ρεπορτάζ, αναλύσεις, για τους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής, από την καρδιά του Θεσσαλικού κάμπου και για όλη την Ελλάδα!

Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου Α.Μ: 252059

Αγροτικά Νέα Θεσσαλική Γη

Ιστοσελίδα αγροτικού ενδιαφέροντος, με ειδήσεις, ρεπορτάζ, αναλύσεις, για τους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής, από την καρδιά του Θεσσαλικού κάμπου και για όλη την Ελλάδα!

Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου Α.Μ: 252059

Παπαναστασίου 70
Λάρισα, ΤΚ 41222
3ος Όροφος

info@thessalikigi.gr

2410 539 049

690 7662544

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Εταιρεία: Αθανασιάδη-Χαρχαντή Χαραλαμπία

Νομική μορφή: Ατομική επιχείρηση

Διακριτικός τίτλος: Thessalikigi.gr site-tv-radio

Τίτλος: Thessalikigi.gr

Έδρα: Παπαναστασίου 70 Λάρισα, ΤΚ 41222

ΑΦΜ: 178527998

ΔΟΥ: Λάρισας

Τηλ. 2410539049 – 6907662544

e mail: info@thessalikigi.gr

Αρ.ΓΕΜΗ: 179409640000

Δικαιούχος του Domain name Thessalikigi.gr: Αθανασιάδη Χαρχαντή Χαραλαμπία

Νόμιμος εκπρόσωπος: Αθανασιάδη Χαρχαντή Χαραλαμπία

Διευθυντής/Διαχειριστής: Αθανασιάδη Χαρχαντή Χαραλαμπία

Διευθυντής σύνταξης: Χρήστος Αθανασιάδης

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018,
σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).
Αγροτικά Νέα Θεσσαλική Γη
Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να καταλάβει ποια τμήματα του ιστότοπου μας θεωρείτε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.