Με εντυπωσιακή άνοδο ολοκλήρωσε τον Αύγουστο η αγορά βάμβακος, καθώς τα συμβόλαια στη Νέα Υόρκη κατέγραψαν νέα υψηλά και τα κέρδη του μήνα πλησίασαν το 14%. Το συμβόλαιο Δεκεμβρίου κινήθηκε τη Δευτέρα σαν «ελατήριο», υποχωρώντας αρχικά στα 90,60 σεντς πριν εκτοξευθεί στα 93,74 σεντς και κλείσει στα 93,14 σεντς/λίβρα, με ημερήσια άνοδο 1,76 σεντς.
Νέα υψηλά για το βαμβάκι με το κλείσιμο του Αυγούστου
Η τελευταία συνεδρίαση του μήνα επιβεβαίωσε την ισχυρή δυναμική της αγοράς. Σύμφωνα με την Calcot, ο Δεκέμβριος έκλεισε στα 93,14 σεντς/λίβρα, καταγράφοντας ενδοσυνεδριακό υψηλό στα 93,74 σεντς. Οι πέντε πρώτοι μήνες των συμβολαίων κατέγραψαν μηνιαία κέρδη άνω των 11 σεντς, δηλαδή σχεδόν 14%.
Η ταχύτητα της ανόδου έχει δημιουργήσει διαφορετικές προσδοκίες στην αγορά. Οι επενδυτές φοβούνται μήπως χάσουν την ευκαιρία να τοποθετηθούν, την ώρα που τα κλωστήρια εξακολουθούν να περιμένουν μια σημαντικότερη διόρθωση, η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει εμφανιστεί.
Ο κίνδυνος ενός «στριμώγματος» στις πτωτικές θέσεις
Ένα από τα βασικά σημεία προβληματισμού είναι η ρευστότητα στην πλευρά των πωλήσεων. Οι έμποροι διατηρούν ήδη σημαντικές καθαρές πτωτικές θέσεις και, εφόσον υποχρεωθούν να τις κλείσουν, μπορεί να προκληθεί απότομη μεταφορά κινδύνου και ένα μαζικό «στρίμωγμα» των short θέσεων.
Παράλληλα, τα κλωστήρια παραμένουν σε μεγάλο βαθμό εκτός αγοράς, πραγματοποιώντας μόνο μεμονωμένα φιξαρίσματα. Η επιφυλακτικότητα αυτή συνδέεται κυρίως με τον φόβο ότι οι τιμές μπορεί να κινηθούν ακόμη υψηλότερα.
Ο καιρός στο επίκεντρο των εξελίξεων
Οι καιρικές συνθήκες συνεχίζουν να αποτελούν βασικό παράγοντα για την πορεία της αγοράς. Ένα τροπικό σύστημα αναμένεται να προκαλέσει έντονες βροχοπτώσεις σε Λουιζιάνα και Τέξας, ενώ μεγάλο μέρος της υπόλοιπης βαμβακοπαραγωγικής ζώνης, συμπεριλαμβανομένου του δυτικού Τέξας, αναμένεται να παραμείνει θερμό και ξηρό.
Ανησυχίες για τις καιρικές συνθήκες καταγράφονται και στην Κίνα, με το φετινό El Niño να επηρεάζει τις εκτιμήσεις για την παραγωγή.

Η Κίνα συνεχίζει τις δημοπρασίες αποθεμάτων
Το κινεζικό Κρατικό Απόθεμα ολοκλήρωσε την 31η συνεχόμενη πλήρως καλυμμένη δημοπρασία του, διαθέτοντας την Παρασκευή 8.002 τόνους, περίπου 35.208 δέματα.
Συνολικά, μέσα στον Αύγουστο πωλήθηκαν περισσότερα από 1,09 εκατ. δέματα, αποτελούμενα από αμερικανικό, βραζιλιάνικο και βαμβάκι από το Σιντζιάνγκ. Η συνεχιζόμενη αποδέσμευση κρατικών αποθεμάτων αποτελεί έναν από τους παράγοντες που παρακολουθεί στενά η αγορά.
Κερδοσκοπικές αγορές και ζήτηση
Η PCCA εκτιμά ότι σημαντικό μέρος του πρόσφατου ράλι οφείλεται σε κερδοσκοπικές αγορές και όχι αποκλειστικά στα θεμελιώδη στοιχεία της αγοράς. Παράλληλα, η κατάσταση της αμερικανικής σοδειάς επιδεινώθηκε για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα, με την ξηρασία να εξακολουθεί να πιέζει περιοχές όπως το Τέξας, η Οκλαχόμα και το Κάνσας.
Ωστόσο, η άνοδος των τιμών αρχίζει να δημιουργεί προβλήματα από την πλευρά της ζήτησης. Ορισμένα κλωστήρια έχουν παγώσει παραγγελίες, ενώ οι φθηνότερες ποσότητες που είχαν εξασφαλίσει νωρίτερα αρχίζουν να εξαντλούνται. Έτσι, η πραγματική αντοχή της ζήτησης αποτελεί πλέον έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες που θα καθορίσουν την επόμενη κίνηση.
Σχεδόν 7% η εβδομαδιαία άνοδος
Σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση της Manbo, τα συμβόλαια βάμβακος ενισχύθηκαν κατά περίπου 6,5%-6,8% στην εβδομάδα έως τις 31 Αυγούστου. Ο Δεκέμβριος ανέβηκε από τα 87,60 στα 93,55 σεντς, ενώ ο δείκτης Cotlook A αυξήθηκε κατά 3,2%, στα 101,30 σεντς.
Πέρα από τις ΗΠΑ και την Κίνα, προβλήματα καταγράφονται στην Ινδία, λόγω ακανόνιστου μουσώνα, καθώς και στη Δυτική Αφρική, όπου οι βροχοπτώσεις παραμένουν ασταθείς. Η Manbo χαρακτηρίζει τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της αγοράς «μετρίως αισιόδοξες».
Η Βραζιλία αυξάνει τις εκτιμήσεις παραγωγής
Την ίδια στιγμή, η Βραζιλία κινείται σε διαφορετική κατεύθυνση, με την Anea να αναθεωρεί ανοδικά την πρόβλεψη για την παραγωγή βάμβακος της περιόδου 2025/26 στους 4,178 εκατ. τόνους, από 4,006 εκατ. τόνους που προέβλεπε τον Ιούνιο.
Ανοδικά αναθεωρήθηκαν επίσης οι εκτιμήσεις για τις εξαγωγές, οι οποίες αναμένεται να φτάσουν τους 3,418 εκατ. τόνους το 2026 και τους 3,411 εκατ. τόνους το 2027. Οι εξαγωγές της Βραζιλίας το πρώτο εξάμηνο του 2026 ανήλθαν σε 142.079 TEU, καταγράφοντας ετήσια αύξηση 29,6%.
Ευρύτερο ράλι στα αγροτικά προϊόντα
Η άνοδος του βάμβακος εντάσσεται σε ένα ευρύτερο ράλι των αγροτικών εμπορευμάτων. Ο δείκτης Bloomberg Agriculture Spot, που παρακολουθεί 10 βασικά αγροτικά προϊόντα, ενισχύθηκε περισσότερο από 13% τον Αύγουστο, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο από τον Ιούλιο του 2012.
Πόλεμοι, γεωπολιτικές εντάσεις, ακραία καιρικά φαινόμενα και ανησυχίες για την παγκόσμια προσφορά βρίσκονται πίσω από τις ισχυρές ανατιμήσεις. Για το βαμβάκι, επιπλέον στήριξη προσφέρει η άνοδος του πετρελαίου, καθώς καθιστά την ίνα πιο ανταγωνιστική έναντι του πολυεστέρα.
Τι κοιτάζει τώρα η αγορά
Μετά το ισχυρό ράλι του Αυγούστου, η αγορά εισέρχεται στον Σεπτέμβριο με αρκετούς καταλύτες στο προσκήνιο: την εξέλιξη του καιρού στις βασικές παραγωγικές περιοχές, την κατάσταση της αμερικανικής σοδειάς, τη στάση των κλωστηρίων, τις κινήσεις της Κίνας και τις διεθνείς γεωπολιτικές εξελίξεις.
Παράλληλα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται να παρουσιάσει η προγραμματισμένη συνάντηση Τραμπ-Ξι στις 24 Σεπτεμβρίου, καθώς μια πιθανή εμπορική συμφωνία θα μπορούσε να λειτουργήσει θετικά για την αγορά βάμβακος.
Ακολουθήστε το Thessalikigi.gr στο
Facebook
, για να ενημερώνεστε άμεσα.
Ελάτε στο κανάλι μας στο
Viber
, για να ενημερώνεστε πρώτοι.
Δείτε τα τελευταία νέα μας στη
Google News
