Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 1ο Διεθνές Συνέδριο Κελυφωτού Φιστικιού στην πόλη της Λαμίας, το Σαββατοκύριακο 16 & 17 Νοέμβρη, όπου συζητήθηκαν και αναλύθηκαν τα πάντα γύρω από το συγκεκριμένο προϊόν, με ομιλητές-εισηγητές, καταξιωμένους επιστήμονες, καλλιεργητές και στελέχη της αγοράς με βαθιά γνώση του κλάδου.
Παρίσταντο από πλευράς ομιλητών και απολύτως σύμφωνα με το πρόγραμμα, 5 ομιλητές-καθηγητές διεθνούς φήμης και αναγνωρισμένου επιστημονικού κύρους (ο καθένας στον τομέα του), από το πανεπιστήμιο DAVIS της Καλιφόρνια, ο πρώην πρόεδρος της μεγαλύτερης ένωσης φιστικοπαραγωγών στον κόσμο (ΑPG), o πρώην διοικητής του Ερευνητικού Συμβουλίου για το φιστίκι (CPRB), και της Επιτροπής Διοίκησης για το φιστίκι στην Καλιφόρνια, ένας ομιλητής από Ισπανία, ένας από Συρία, ένας από Τουρκία και 5 ομιλητές από την χώρα μας.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα λοιπόν την πρώτη μέρα μίλησαν οι εξής:
Ο καθηγητής Δενδροκομίας στο Πανεπιστήμιο DAVIS της Καλιφόρνιας, BRUCE LAMPINEN, μας ανέπτυξε εκτενώς τα θέματα: Σχεδιασμός του φιστικεώνα , αποστάσεις φύτευσης & Κλάδεμα νέων φιστικο-δένδρων.
Η καθηγήτρια δενδροκομίας LUISE FERGUSON στο Πανεπιστήμιο DAVIS, μας μίλησε για θέματα Φυσιολογία της φιστικιάς όπως: απαιτήσεις ψύχους, υπολογισμός τους, και χημικές μέθοδοι υποκατάστασης τους, αναφέρθηκε εκτενώς στην ανθοφορία και την τεχνητή γονιμοποίηση της φιστικιάς, τρόποι τεχνητής γονιμοποίησης και στην επίδρασή τους στην παραγωγικότητα του δένδρου. Αναφέρθηκε επίσης στα υποκείμενα και τις ποικιλίες που καλλιεργούνται στην Καλιφόρνια.
Η Ελληνίδα καθηγήτρια Φυσιολογίας Φυτών στο πανεπιστήμιο του DAVIS, στην Καλιφόρνια, Γεωργία Δρακακάκη αναφέρθηκε στην αλατότητα και την επίδρασή της στο δένδρο και στον καρπό της φιστικιάς.
Ο διάσημος Έλληνας Καθηγητής Φυτοπαθολογίας στο πανεπιστήμιο του DAVIS, στην Καλιφόρνια Μιχαηλίδης Θέμης αναφέρθηκε λεπτομερώς στις Ασθένειες φιστικιάς (βοτρυοσφαίρεια, Αλτερνάρια και Σεπτόρια), καθώς και στους τρόπους αντιμετώπισης τους καλλιεργητικοί και χημικοί με συγκεκριμένες δραστικές φυτοφαρμάκων. Αναφέρθηκε επίσης στις Αφλατοξίνες και στους τρόπους μείωσης τους στο αγρόκτημα και στην αποθήκη. Έκανε επίσης στο τέλος της ομιλίας του και μια αξιολόγηση όλων των διαθέσιμων δραστικών φυτοφαρμάκων στις ασθένειες της φιστικιάς.
Ο καθηγητής Εντομολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστήμιου Αθηνών, Περδίκης Διονύσιος μίλησε για την Ψύλλα της φιστικιάς και την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση της. Στην συνέχεια ο Ομότιμος Καθηγητής Φυτοπαθολογίας Γ.Π.Α. Τζάμος Ελευθέριος, μας μίλησε για την Φυτόφθορα και την Βερτισσιλίωση στην φιστικιά καθώς και τρόπους αντιμετώπισή τους.
Ο πρώην διοικητής του Ερευνητικού Συμβουλίου για το φιστίκι (CPRB), και της Επιτροπής Διοίκησης για το φιστίκι στην Καλιφόρνια, ο κος. Bob Klein, μας μίλησε για τις Αρμοδιότητες του Ερευνητικού Συμβουλίου Καλιφόρνιας για την φιστικιά πώς παίρνονται οι αποφάσεις του, ποια η χρηματοδότηση του, πώς ανατίθεται η έρευνα για τα διάφορά θέματα στο πανεπιστήμιο του DAVIS, και αλλού.
Η οργάνωση όλων των παραγωγών της Καλιφόρνια στην μεγαλύτερη ένωση φιστικοπαραγωγών στον κόσμο, την Αμερικάνικη Ένωση Φιστικοπαραγωγών [American Pistachio Growers-ΑPG], με 860 μέλη και συνολική έκταση φιστικεώνων 1.200.000 στρέμματα, τη λειτουργία της, τη διοίκηση της, τον τρόπος λήψης αποφάσεων της, καθώς και τη χρηματοδότησή της, μας ανέπτυξε ο πρώην πρόεδρος της και επί 15 συνεχή έτη κος. Richard Matoian.
Η κατάσταση της καλλιέργειας του φιστικιού στις ΗΠΑ και οι προοπτικές της, μας αναπτύχθηκε από τους Bob Klein & Richard Matoian.
Η δεύτερη μέρα είχε ως εξής :
Ο διακεκριμένος καθηγητής, και αντιπρόεδρος του Τμήματος Επιστήμης των φυτών στο Πανεπιστήμιο DAVIS κος. PATRICK BROWN μίλησε διεξοδικά πάνω στα ακόλουθα θέματα: Θρέψη φιστικιάς στα διάφορα ηλικιακά στάδια καθώς και διαφυλλική και επίγεια λίπανση με την άρδευση. Καθώς επίσης μίλησε για την ανάλυση εδάφους & φύλλων, για διόρθωση έλλειψης στοιχείων και στα δύο. Μακροστοιχεία και Ιχνοστοιχεία – Τροφοπενίες και τοξικότητες. Οξύτητα εδάφους, Παρεμπόδιση απορρόφησης στοιχείων από το pH του εδάφους, τρόπους υπολογισμού αναγκών των κύριων στοιχείων (Ν-Ρ-Κ) στην καλλιέργεια της φιστικιάς σε μεγάλη και μικρή παραγωγική χρονιά.
O κος. Ι. Γαζούλης, συνεργάτης του κου. Τραυλού, αναπληρωτή καθηγητή Ζιζανιολογίας από το Γ.Π.Α., μας ενημέρωσε για την Ολοκληρωμένη διαχείριση ζιζανίων στην καλλιέργεια της φιστικιάς.
Ο κος. Richard Matoian μας ενημέρωσε για την μεταποίηση του προϊόντος, την κατηγοριοποίηση ποιοτήτων, και τρόπους επίτευξης του τελικού προϊόντος, σε όλες τις μορφές (με κέλυφος, ψίχα, ψημένο, άψητο). Μας ενημέρωσε επίσης για την εμπορική πολιτική & την διαφήμιση στο φιστίκι της Καλιφόρνιας, καθώς και για την διάθεση στην τοπική και την διεθνή αγορά. Επίσης μας είπε για τον τρόπο συγκομιδής, μεταφοράς και μεταποίησης 500-600.000 τόνων φιστικιού/έτος σε χρόνους ρεκόρ, με ασφάλεια σε όλη την αλυσίδα για τον μηδενισμό λαθών-ζημιών, οργάνωση και εκτέλεση του όλου εγχειρήματος. Ο κος.Richard Matoian αναφέρθηκε και στις κρατικές επιχορηγήσεις-προγράμματα καθώς και τους τρόπους διεκδίκησής τους από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.
Μας ενημέρωσαν επίσης μαζί με τον κο. Bob Klein, για τα προβλήματα έλλειψης αρδευτικού νερού στην Καλιφόρνια και πως επηρεάζει την παραγωγή φιστικιού & τρόποι επίλυσης του. Καθώς και για την νομοθεσία στην υπόθεση αυτή, σε μια τόσο απαιτητική από πλευράς νερού και έντονων καλλιεργειών περιοχή του πλανήτη, όπως η Καλιφόρνια.
Ο καθηγητής δενδροκομίας στο πανεπιστήμιο της Harran, στην περιοχή Sanliurfa της Τουρκίας κος Βekir Erol Ak, ενημέρωσε το ακροατήριο για την κατάσταση της καλλιέργειας της φιστικιάς στην Τουρκία σε καλλιεργητικό και εμπορικό επίπεδο.
Στην συνέχεια ο Ανώτερος Ερευνητής στο Κέντρο Αγροτικής Έρευνας -Τμήμα Δενδρωδών Καλλιεργειών στο “El Chaparrillo”- IRIAF της επαρχίας “Castilla La Mancha” της Ισπανίας, κος. Esaú Martínez Burgos, ενημέρωσε για την κατάσταση στην καλλιέργεια της φιστικιάς στην Ισπανία σε καλλιεργητικό και εμπορικό επίπεδο. Ακολούθως ο Δρ. Hossein Hokmabadi, από το Ινστιτούτο Αγροτικής Εκπαίδευσης και Επέκτασης του Πανεπιστήμιου Ταρμπιάτ Μοντάρες στην Τεχεράνη του Ιράν, ενημέρωσε το κοινό για την κατάσταση στην καλλιέργεια της φιστικιάς στo Ιράν σε καλλιεργητικό και εμπορικό επίπεδο, καθώς και για το πρόγραμμα βελτίωσης των ποικιλιών φιστικιάς στο Ιράν.
Στην συνέχεια ο Δρ. Ντούτσιας Γεώργιος, ενημέρωσε για τον ρόλο των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων στην Ελλάδα – οφέλη & προβλήματα. Τέλος ο κος Μενεξόπουλος Παναγιώτης, Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Εμπόρων Ξηρών Καρπών και Πρόεδρος του Συνδέσμου Εμπόρων Ξηρών Καρπών Βορείου Ελλάδος, αναφέρθηκε στην εμπορική πολιτική του ελληνικού φιστικιού στην εσωτερική και διεθνή αγορά, στην σχέση του μεταποιητικού & εμπορικού κλάδου των ξηρών καρπών με τους παραγωγούς φιστικιού και τα προβλήματα που υπάρχουν.
O καθηγητής από Τουρκία κος. Bekir Erol Ak.
O πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Γιάννης Χονδρόπουλος
Ο κος. Μενεξόπουλος Παναγιώτης – δεξιά
Ο ομότιμος καθηγητής Φυτοπαθολογίας Γ.Π.Α. Τζάμος Ελευθέριος
Συνδυασμός της αφίσας με την πόλη της Λαμίας και τα 2 σημαντικά αγάλματα που την χαρακτηρίζουν