Πε19052022

Τελευταία Ενημέρωση11:10:07 πμ

peroulakis.eu

Πλέον η ενημέρωση σας θα γίνεται από το νέο ιστολόγιο ενημέρωσης:

Peroulakis.eu


Βάλε το αυτοκίνητο στην πρίζα

  • PDF

Απ' ό,τι φαίνεται, σε λίγα χρόνια η φράση «μην ξεχάσεις το φορτιστή αυτοκινήτου» δεν θα αφορά το κινητό τηλέφωνο, αλλά το ίδιο το αυτοκίνητο. Πριν από περίπου 15 μέρες ψηφίστηκε στο Ευρωκοινοβούλιο Οδηγία προς τα κράτη-μέλη, για την ανάπτυξη υποδομών εναλλακτικών καυσίμων. Σύμφωνα με αυτή, οι κυβερνήσεις οφείλουν να θεσπίσουν, μεταξύ άλλων, κίνητρα για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης.

Προφανώς, η ανάγκη για οικονομικότερες, αλλά και οικολογικότερες μετακινήσεις είναι επιτακτική στην Ευρώπη του 21ου αιώνα. Βέβαια, ως προς την οικολογική παράμετρο, υπάρχει ένα θέμα με τον τρόπο παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά αυτό πιθανότατα θα μας απασχολήσει σε δεύτερη φάση.

Το δίκτυο «ΦΟΡΤΙΖΩ»

Για την ώρα, οι εκτιμήσεις αναφέρουν πως μέχρι το 2020, το 2%-3% των αυτοκινήτων που θα κινούνται στους ευρωπαϊκούς δρόμους θα είναι ηλεκτρικά. Στους ευρωπαϊκούς ίσως, αλλά με τους ελληνικούς τι γίνεται;

Αν κρίνουμε από τις ενέργειες της εταιρείας Fortisis, που πρόσφατα εγκαινίασε το δίκτυο ηλεκτροκίνησης «ΦΟΡΤΙΖΩ», υπάρχει αισιοδοξία.

Αισιοδοξία που στρέφεται κυρίως προς την πλευρά της πολιτείας, παρά των καταναλωτών, και που μέχρι στιγμής είναι σαφώς μεγαλύτερη από αυτή που η ίδια η πολιτεία έχει δείξει πως αξίζει.

Οποιος αμφιβάλλει, δεν έχει παρά να σκεφτεί ενδεικτικά πως την ώρα που η Ευρώπη συνιστά τη λήψη μέτρων για επέκταση της ηλεκτροκίνησης, η Ελλάδα εξαιρεί τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα από το κίνητρο της απόσυρσης. Απίστευτο κι όμως ελληνικό.

Οχι πως σε διαφορετική περίπτωση οι υποψήφιοι αγοραστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα σχημάτιζαν ουρές στις εκθέσεις. Αλλωστε αυτή τη στιγμή, με τα Smart electric drive και VW eUp να αναμένονται, μόλις δύο είναι τα ηλεκτρικά μοντέλα που διατίθενται στην ελληνική αγορά (BMW i3 και Opel Ampera) και όπως ίσως θα φαντάζεται κανείς, δεν αποτελούν προσιτές επιλογές.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον λοιπόν, η Fortisis, σε συνεργασία με τα Polis Park, έχει δημιουργήσει ήδη 7 σταθμούς κοινόχρηστης φόρτισης, που μέχρι το τέλος του 2014 θα έχουν γίνει 40 (εντός της Αττικής).

Το πλάνο είναι ιδιαίτερα φιλόδοξο, με δεδομένο πως αυτή τη στιγμή είναι αμφίβολο αν έχουν πουληθεί τόσα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και σύμφωνα με τον κ. Δημήτρη Μιχαρικόπουλο, διευθύνοντα σύμβουλο της Fortisis, για να είναι βιώσιμοι οι σταθμοί που θα δημιουργηθούν, θα πρέπει να κυκλοφορούν στους δρόμους περί τα 10.000-12.000 ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Είναι σαφές πως με την αγορά να κινείται στα επίπεδα των 60.000 πωλήσεων ετησίως, κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί στο άμεσο μέλλον, ακόμη κι αν στο τελευταίο διάστημα η αγορά αρχίζει να δείχνει σημάδια ζωής. Ακόμη και η στατιστική δεν αποτελεί σύμμαχο των σταθμών φόρτισης, καθώς, όπως δείχνει, το 75%-80% των ανεφοδιασμών γίνεται οικιακά κατά τις νυχτερινές ώρες.

Οικονομία...

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τα πλεονεκτήματα του δικτύου «ΦΟΡΤΙΖΩ» είναι σημαντικά, καθώς -τουλάχιστον για την ώρα- αποδεικνύεται οικονομικότερο από την πρίζα του σπιτιού. Στην περίπτωση των Polis Park, οι συνδρομητές χρεώνονται μόνο για το χρόνο παραμονής τους στο πάρκινγκ και όχι για τη φόρτιση, η οποία για να είναι πλήρης χρειάζονται περίπου 3 ώρες.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως στο Polis Park της οδού Ριζάρη βρίσκεται ο πρώτος ταχυφορτιστής που εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα και που μέσα σε διάστημα 5 λεπτών δίνει τη δυνατότητα σε ένα αυτοκίνητο να εφοδιαστεί τόσο, που θα του επιτρέψει να κινηθεί για περίπου 40 χλμ., ενώ σε 20' μια άδεια μπαταρία επαναφορτίζεται σε ποσοστό 80%-85%. Τα υπόλοιπα σημεία στα οποία έχουν ήδη εγκατασταθεί σταθμοί φόρτισης είναι στα Polis Park στην πλατεία Κάνιγγος, στην πλατεία Αιγύπτου, στο Νοσοκομείο Παίδων, στη Ν. Σμύρνη και στο εκθεσιακό κέντρο ΟΛΠ Πειραιά. Το 7ο σημείο βρίσκεται στο συνεδριακό κέντρο Metropolitan Expo, στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος».

Αστικές συγκοινωνίες

Τη δεδομένη χρονική στιγμή είναι μάλλον δύσκολο να προεξοφλήσει κανείς αν η ηλεκτροκίνηση είναι το αύριο ή το... μεθαύριο στις αστικές μετακινήσεις. Ο λόγος είναι πως ο βαθμός επέκτασής της εξαρτάται από μια σειρά παραμέτρων που θα πρέπει να ισχύσουν όλες μαζί. Οι εταιρείες θα χρειαστεί να δώσουν περισσότερες -και πιο προσιτές- επιλογές, το κράτος κίνητρα και κάπου εκεί θα πρέπει να υπάρξουν και οι απαραίτητες υποδομές στο σύνολο και όχι σε μέρος της επικράτειας. Και φυσικά, προτού μπει στην πρίζα, η αγορά θα πρέπει πρώτα να βγει απ' την κατάψυξη...

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Βάλε το αυτοκίνητο στην πρίζα