Σα28052022

Τελευταία Ενημέρωση11:10:07 πμ

peroulakis.eu

Πλέον η ενημέρωση σας θα γίνεται από το νέο ιστολόγιο ενημέρωσης:

Peroulakis.eu


Στον «αέρα» ένα εκατομμύριο πιστοποιητικά πληροφορικής

  • PDF

Έληξε από χθες η ισχύς για το δημόσιο περισσότερων από 1.000.000 πιστοποιητικών πληροφορικής καθώς είχε δοθεί παράταση μέχρι και τις 30.6.2014 με απόφαση του ΕΟΠΠΕΠ την οποία και παραθέτουμε:

«Α. Την παράταση της ισχύος για 6 μήνες, δηλ. μέχρι 30.06.2014, των πιστοποιητικών Γνώσης Χειρισμού Η/Υ των φορέων ECDL Ελλάς, Vellum Global Educational Services, Infotest και ICT Hellas, τα οποία εκδόθηκαν μέχρι και την ημερομηνία πιστοποίησής τους από τον Ο.Ε.Ε.Κ. και η ισχύς τους έληγε την 31.12.2013.

Β. Την παράταση της ισχύος μέχρι 30.06.2014 των πιστοποιητικών Γνώσης Χειρισμού Η/Υ που εκδόθηκαν από τους πιστοποιημένους από τον Ο.Ε.Ε.Κ. φορείς ECDL Ελλάς Α.Ε., Vellum Global Educational Services, Infotest, ICT Hellas, Key-Cert, Acta, i-Skills, TELEFOS CERT, DIPLOMA - Φορέας Πιστοποίησης Ανθρώπινου Δυναμικού, μετά την ημερομηνία πιστοποίησής τους και μέχρι 31.12.2011.

Γ. Την παράταση της ισχύος μέχρι 30.06.2014 των πιστοποιητικών Γνώσης Χειρισμού Η/Υ που εκδόθηκαν μέχρι 31.12.2008 από τον ΟΕΕΚ».

Φορείς πιστοποίησης ανέφεραν ότι αν κάποιος έχει πιστοποιητικό πληροφορικής με ημερομηνία έκδοσης μέχρι και 30.6.2011 αυτό πλέον δεν έχει ισχύ για το δημόσιο τομέα. Από τις 1 Ιουλίου τα πιστοποιητικά πληροφορικής έχουν τριετή ισχύ για τους φορείς του δημόσιου τομέα. Δηλαδή αν κάποιος έχει ένα πιστοποιητικό πληροφορικής με ημερομηνία 15/6/ 2012, αυτό θα έχει ισχύ μέχρι και τις 15/6/2015.

Θυμίζουμε ότι με την Κοινή Υπουργική Απόφαση 4204 η διάρκεια ισχύος των πιστοποιητικών γνώσης πληροφορικής ή χειρισμού Η/Υ ανέρχεται σε 3 έτη από την ημερομηνία έκδοσής ή ανανέωσής τους.

Το newsbeast.gr επικοινώνησε με τη γενική διευθύντρια του φορέα πιστοποίησης Vellum σχετικά με το θέμα που έχει δημιουργηθεί. Η κα Παντελίδου τόνισε ότι υπάρχουν κοινωνικοοικονομικές διαστάσεις καθώς όσοι έχουν πιστοποιητικά πληροφορικής μετά το 2006 θα πρέπει να επανεξεταστούν, ενώ όσοι έχουν πιστοποιητικά πριν το 2006 είναι απαραίτητο να δώσουν εκ νέου εξετάσεις σε όλες τις ενότητες. Γίνεται λοιπόν αντιληπτό ότι θα χρειαστεί οι υποψήφιοι να δαπανήσουν χρόνο και χρήματα για να επαναπιστοποιήσουν τις γνώσεις τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα πιστοποιητικά πληροφορικής δίνουν μόρια σε διαγωνισμούς για την πρόσληψη στο δημόσιο, είναι απαραίτητα για τη συμμετοχή σε μεταπτυχιακά προγράμματα καθώς και για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων. Χιλιάδες κάτοχοι πιστοποιητικών πληροφορικής βρίσκονται από σήμερα στον «αέρα», αφού όπως προειπώθηκε εάν κάποιος έχει πιστοποιητικό με ημερομηνία έκδοσης μέχρι 30.6.2011 δεν έχει ισχύ για το δημόσιο τομέα.

Η κα Παντελίδου τόνισε ότι στο εξωτερικό τα πιστοποιητικά πληροφορικής δεν λήγουν πότε σε αντίθεση με την Ελλάδα όπου ορίζεται η τριετής ισχύς γεγονός που το χαρακτηρίζει απαράδεκτο ειδικά σε μια περίοδο κρίσης και ανεργίας.

Σε σχετική ανακοίνωση της Vellum τονίζεται ότι η ΚΥΑ είναι «ανήθικη απέναντι στους εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους και ανέργους που καλούνται να πληρώσουν χαράτσι ανανέωσης για το πιστοποιητικό που απέκτησαν με κόπο και χρήμα. Θεωρούμε ότι νέα ΚΥΑ παραβιάζει τη διάταξη του άρθρου 28 του Ν. 3320/2005 (Φ.Ε.Κ. 48/Α΄/2005) στην οποία προβλέπεται ότι "οι σχετικές Υπ. Αποφάσεις θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τη διεθνή επί του θέματος πρακτική". Εκατομμύρια στην κυριολεξία πιστοποιητικά των διεθνών φορέων CAMBRIDGE, ECDL, MOS, MOUS, CERTIPORT δεν λήγουν ποτέ στο εξωτερικό».

Οι φορείς πιστοποίησης έχουν ζητήσει είτε κατάργηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης του Μαΐου, είτε την αναστολή της, είτε τον ορισμό μεταβατικής περιόδου, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί απάντηση. Αν λοιπόν δεν υπάρξει κάποια αλλαγή χιλιάδες κάτοχοι πιστοποιητικών θα πρέπει να επανεξεταστούν δαπανώντας χρόνο και χρήμα.

Πηγή: newsbeast.gr

   Στον «αέρα» ένα εκατομμύριο πιστοποιητικά πληροφορικής