Σα28052022

Τελευταία Ενημέρωση11:10:07 πμ

peroulakis.eu

Πλέον η ενημέρωση σας θα γίνεται από το νέο ιστολόγιο ενημέρωσης:

Peroulakis.eu


Ένα λίτρο νερού δίνει φως με λαμπτήρες LED στους φτωχούς του κόσμου

  • PDF

Η ιδέα δεν είναι νέα, αλλά από το 2002 μέχρι σήμερα έχει εξελιχθεί στην πράξη, με πράσινες εγκαταστάσεις στις οροφές χιλιάδων φτωχών οικογενειών, σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο Βραζιλιάνος Alfred Mose σκέφτηκε, τότε, κάτι πολύ απλό, που απαιτούσε, όμως, αντίληψη και εφευρετικότητα για να μπορέσει κάποιος να το συλλάβει. Ένα μπουκάλι γεμάτο νερό και λίγες σταγόνες χλωρίνη για να μην αναπτύξει μικροοργανισμούς και θολώσει, θα μπορούσε να είναι η λάμπα των φτωχών, με την προϋπόθεση ότι θα χρησιμοποιηθεί με το φως της ημέρας, σε σκοτεινούς χώρους ή χώρους με προβληματικό εξωτερικό φωτισμό.

 

Η κατασκευή
Πάρτε ένα πλαστικό μπουκάλι 1, 1,5 ή 2 λίτρων, γεμίστε το με νερό και ρίξτε λίγες σταγόνες χλωρίνη. Ανοίξτε τρύπες στην οροφή του σκοτεινού χώρου και τοποθετήστε το μπουκάλι, αφού πρώτα θα έχετε φροντίσει για τη στεγανοποίηση του ανοίγματος. Το εξωτερικό φως μπαίνει στον χώρο μέσω του μπουκαλιού και με τη βοήθεια του νερού ενισχύεται, φτάνοντας σε ένταση μια απλή λάμπα 60 watt.

Ένα εκατομμύριο λάμπες έως το τέλος του 2015
Η οργάνωση ελεύθερης διακίνησης «A liter of light» (ένα λίτρο φωτός) που δημιούργησε ο Illac Diaz από τις Φιλιππίνες εφαρμόζει ήδη την ιδέα αυτή σε φτωχά νοικοκυριά χωρίς παροχή ρεύματος και για τις νυχτερινές ώρες τοποθετεί, συμπληρωματικά, ένα μικρό και πολύ απλό κύκλωμα με μικρά ηλιακά πάνελ και μπαταρίες που συνδέονται με λαμπάκια led μέσα στο μπουκάλι, για να φορτίζουν την ημέρα και να φωτίζουν τη νύχτα.

 

 

Είναι μία ιδέα αριστουργηματική όσο και απλή στη σύλληψή της, αλλά, συνάμα, άκρως οικολογική, που ανεβάζει, έστω και λίγο, την ποιότητα ζωής ανθρώπων εξαθλιωμένων οικονομικά, που δεν έχουν τη δυνατότητα να ωφελούνται από τα ευεργετήματα της επί πληρωμή ηλεκτρικής ενέργειας.

Η οργάνωση "A liter of light" έχει θέσει ως στόχο την εγκατάσταση ενός εκατομμυρίου τέτοιων λαμπτήρων, έως το τέλος του 2015.

Πηγή: thetoc.gr

Ένα λίτρο νερού δίνει φως με λαμπτήρες LED στους φτωχούς του κόσμου