Σα28052022

Τελευταία Ενημέρωση11:10:07 πμ

peroulakis.eu

Πλέον η ενημέρωση σας θα γίνεται από το νέο ιστολόγιο ενημέρωσης:

Peroulakis.eu


4 τρόποι που ο Στίβεν Χόκινγκ πιστεύει ότι θα τελειώσει η ανθρωπότητα

  • PDF

Στις ετήσιες διαλέξεις που γίνονται στο BBC ο φυσικός Stephen Hawking είπε πως η πρόοδος της επιστήμης και της τεχνολογίας θα μπορούσε να οδηγήσει στο τέλος του κόσμου.

«Παρά το γεγονός ότι η πιθανότητα μιας καταστροφής του πλανήτη Γη σε ένα δεδομένο έτος μπορεί να είναι αρκετά μικρή, αποτελεί σχεδόν βεβαιότητα οτι θα συμβεί στα επόμενα χίλια ή δέκα χιλιάδες χρόνια», δήλωσε στο BBC. «Μέχρι εκείνη τη στιγμή θα πρέπει να έχουμε ήδη εξαπλωθεί στο διάστημα, και σε άλλα αστέρια, έτσι ώστε μια καταστροφή στη Γη να μη σημάνει και το τέλος της ανθρώπινης φυλής», λέει ο Hawking.

Δείτε παρακάτω τις προβλέψεις του για τα εφιαλτικές σενάρια που θα μπορούσαν να φέρουν το τέλος του κόσμου (ή έστω της ανθρωπότητας).


1. Πυρηνικός Πόλεμος

Ο Χόκινγκ προτρέπει τον κόσμο να δείχνει περισσότερη σύνεση. Διαφορετικά, η ανθρώπινη επιθετικότητα, σε συνδυασμό με τις τεχνολογικές προόδους στο χώρο των πυρηνικών όπλων, μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο μας.

«Το ανθρώπινο μειονέκτημα που θα ήθελα να διορθώσω είναι η επιθετικότητα,» είπε ο Hawking στο Ιndependent πέρυσι. «Μπορεί να θεωρούταν πλεονέκτημα για την επιβίωση του ανθρώπου την εποχή των σπηλαίων, έτσι ώστε να μπορέσει να πάρει περισσότερα τρόφιμα, έδαφος, ή για να κερδίσει το σύντροφο που ήθελε για να αναπαραχθεί, αλλά τώρα απειλεί να μας καταστρέψει όλους.»


2. Υπερθέρμανση του πλανήτη

Η κλιματική αλλαγή συνεχίζει να κλιμακώνεται, χωρίς να φαίνεται ότι θα τελειώσει κάποια στιγμή άμεσα.

«Δεν ξέρουμε αν θα σταματήσει ποτέ η υπερθέρμανση του πλανήτη. Το χειρότερο σενάριο είναι ότι η Γη θα γίνει σαν τον αδελφό της πλανήτη την Αφροδίτη με θερμοκρασία 250 βαθμούς Κελσίου και βροχή από θειϊκό οξύ. Η ανθρώπινη φυλή δεν θα μπορούσε να επιβιώσει σε αυτές τις συνθήκες.»


3. Ιοί εργαστηρίου

Ο Χόκινγκ προειδοποιεί ότι οι γενετικά τροποποιημένοι ιοί θα μπορούσαν να εξαφανίσουν ολόκληρους πληθυσμούς. Τα γονίδια λειτουργούν με τρόπους που δεν είναι πλήρως κατανοητοί. Η τροποποίηση μέρους του DNA δεν έχει πάντα το επιθυμητό αποτέλεσμα - αντ 'αυτού, μπορεί να δημιουργήσει άλλες απρόβλεπτες συνέπειες, όπως η ανάπτυξη ενός ανεξέλεγκτου ιού.
Είναι θέμα χρόνου πριν αναπτυχθούν και εξελιχθούν ιοί ανθεκτικοί στα αντιβιοτικά που δε θα μπορούμε να ελέγξουμε.


4. Ρομπότ

Ο Χόκινγκ υπέγραψε πρόσφατα μια ανοικτή επιστολή με την οποία προειδοποιεί ότι τα όπλα τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσαν να αποβούν μοιραία στο μέλλον.

«Η τεχνολογία Τεχνητής Νοημοσύνης έχει φτάσει σε ένα σημείο όπου η ανάπτυξη των συστημάτων αυτών είναι - ουσιαστικά αν όχι νομικά - εφικτή μέσα σε μερικά χρόνια, όχι δεκαετίες, και το διακύβευμα είναι υψηλό: τα αυτόνομα όπλα έχουν περιγραφεί ως η τρίτη επανάσταση στον πόλεμο, μετά την πυρίτιδα και τα πυρηνικά όπλα.» έγραφε στην επιστολή.


Τι πρέπει να κάνουμε;

Δεδομένου ότι η ανθρωπότητα θα συνεχίσει να προοδεύει, είναι σημαντικό να είμαστε ενήμεροι για τους κινδύνους από τις προόδους μας στον τομέα της επιστήμης και της τεχνολογίας, λέει ο Χόκινγκ.

Μέχρι τη στιγμή που θα συμβεί μια μεγάλη παγκόσμια καταστροφή στη Γη, μπορεί να είμαστε ήδη ασφαλής στο διάστημα.

Αλλά θα πρέπει να προσπαθούμε να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να αποφύγουμε αυτές τις απειλές, δεδομένου ότι κατά πάσα πιθανότητα δεν θα έχουμε δημιουργήσει αυτοτροφοδοτούμενες αποικίες εκτός πλανήτη σε λιγότερο από εκατό χρόνια.

«Δεν πρόκειται να σταματήσουμε να προοδεύουμε ούτε να αντιστρέψουμε την πρόοδο που ήδη έχουμε κάνει, γι 'αυτό πρέπει να αναγνωρίσουμε τους κινδύνους και να τους ελέγξουμε» είπε ο Hawking. «Είμαι αισιόδοξος και πιστεύω ότι μπορούμε.»

Πηγή: thetoc.gr

4 τρόποι που ο Στίβεν Χόκινγκ πιστεύει ότι θα τελειώσει η ανθρωπότητα