Τι δείχνει η παρέμβαση της ΠΕΦΑΣΥ για το ΟΣΔΕ 2025;

από Thessaliki Gi
  • Του Χρήστου Αθανασιάδη

Η χθεσινή παρέμβαση της ΠΕΦΑΣΥ καταδεικνύει ότι το ΟΣΔΕ 2025 δεν είναι απλώς μια δύσκολη χρονιά λόγω χρονοδιαγραμμάτων, αλλά ένα σύστημα με διαχρονικές παθογένειες που επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο.

  • Καθυστερημένη εκκίνηση: Αντί να ξεκινά έγκαιρα η διαδικασία, το ΟΣΔΕ ανοίγει στα μέσα του καλοκαιριού, με αποτέλεσμα να μετατίθεται όλη η πίεση στην τελική προθεσμία. Το φαινόμενο αυτό έχει παγιωθεί, «ξέρουμε όλοι γιατί», όπως αναφέρει η Ένωση, αφήνοντας αιχμές για τις πολιτικές αποφάσεις του παρελθόντος.
  • Εκφοβισμός και πίεση: Περισσότεροι από 180.000 αγρότες βρέθηκαν να καταθέτουν δηλώσεις υπό καθεστώς εκβιασμού χρόνου, με τα ΚΥΔ να αναγκάζονται να κάνουν πρόχειρες και ενίοτε έκνομες καταχωρήσεις για να προλάβουν τις προθεσμίες. Αυτό δημιουργεί κινδύνους για την εγκυρότητα των αιτήσεων και κατ’ επέκταση για τις ίδιες τις πληρωμές.
  • Μετακύλιση ευθύνης: Οι μελετητές και οι αγροτικοί συνεταιρισμοί, που συχνά εμφανίζονται στο επίκεντρο των επικοινωνιακών συγκρούσεων, τελικά καλούνται κάθε χρόνο να «καθαρίσουν τη μπουγάδα» για λογαριασμό του ΟΠΕΚΕΠΕ, επωμιζόμενοι το βάρος μιας δυσλειτουργικής διαδικασίας.
  • Συστημικό πρόβλημα: Η ΠΕΦΑΣΥ δεν στοχοποιεί μόνο τη σημερινή διοίκηση ή την τρέχουσα πολιτική ηγεσία, αλλά αποδίδει ευθύνη σε όλες τις προηγούμενες διοικήσεις και κυβερνήσεις που άφησαν το ίδιο πρόβλημα να διαιωνίζεται. Η κριτική δεν είναι μόνο τεχνική, αλλά βαθιά πολιτική: αντί να αλλάξει ο χρόνος έναρξης, διορθώνονται συνεχώς τα λάθη του τέλους.

Η Ένωση ουσιαστικά προειδοποιεί πως τα προβλήματα του φετινού ΟΣΔΕ θα βαρύνουν ξανά τα ΚΥΔ και τους παραγωγούς, ενώ ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα εμφανίζεται ότι «ολοκλήρωσε επιτυχώς» το έργο. Το συμπέρασμα είναι σαφές: αν δεν αλλάξει ριζικά η δομή και ο σχεδιασμός του ΟΣΔΕ, η ιστορία θα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο με το ίδιο κόστος για αγρότες, συνεταιρισμούς και χώρα.

Ακολουθήστε το Thessalikigi.gr στο Facebook , για να ενημερώνεστε άμεσα.
Ελάτε στο κανάλι μας στο Viber , για να ενημερώνεστε πρώτοι.
Δείτε τα τελευταία νέα μας στη Google News

Παπαναστασίου 70
Λάρισα, ΤΚ 41222
3ος Όροφος

info@thessalikigi.gr

2410 539 049

690 7662544

Αγροτικά Νέα Θεσσαλική Γη

Ιστοσελίδα αγροτικού ενδιαφέροντος, με ειδήσεις, ρεπορτάζ, αναλύσεις, για τους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής, από την καρδιά του Θεσσαλικού κάμπου και για όλη την Ελλάδα!

Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου Α.Μ: 252059

Αγροτικά Νέα Θεσσαλική Γη

Ιστοσελίδα αγροτικού ενδιαφέροντος, με ειδήσεις, ρεπορτάζ, αναλύσεις, για τους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής, από την καρδιά του Θεσσαλικού κάμπου και για όλη την Ελλάδα!

Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου Α.Μ: 252059

Παπαναστασίου 70
Λάρισα, ΤΚ 41222
3ος Όροφος

info@thessalikigi.gr

2410 539 049

690 7662544

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Εταιρεία: Αθανασιάδη-Χαρχαντή Χαραλαμπία

Νομική μορφή: Ατομική επιχείρηση

Διακριτικός τίτλος: Thessalikigi.gr site-tv-radio

Τίτλος: Thessalikigi.gr

Έδρα: Παπαναστασίου 70 Λάρισα, ΤΚ 41222

ΑΦΜ: 178527998

ΔΟΥ: Λάρισας

Τηλ. 2410539049 – 6907662544

e mail: info@thessalikigi.gr

Αρ.ΓΕΜΗ: 179409640000

Δικαιούχος του Domain name Thessalikigi.gr: Αθανασιάδη Χαρχαντή Χαραλαμπία

Νόμιμος εκπρόσωπος: Αθανασιάδη Χαρχαντή Χαραλαμπία

Διευθυντής/Διαχειριστής: Αθανασιάδη Χαρχαντή Χαραλαμπία

Διευθυντής σύνταξης: Χρήστος Αθανασιάδης

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018,
σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).
Αγροτικά Νέα Θεσσαλική Γη
Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να καταλάβει ποια τμήματα του ιστότοπου μας θεωρείτε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.