Γράφει: Νίκος Μιχελάκης*
Η απραξία που επικρατούσε τον τελευταίο καιρό στην αγορά χύμα ελαιολάδου της Ελλάδας συνεχίζει να υποχωρεί και κάποια αξιόλογη κινητικότητα αρχίζει να παρουσιάζεται συνοδευόμενη από κάποια πολύ μικρή αλλά σαφή ανοδική τάση στις τιμές.
Η αύξηση αυτή της κινητικότητας φαίνεται να σχετίζεται με μια σειρά γεγονότων μεταξύ των οποίων κυριότερα είναι:
-Η δραματική μείωση των αποθεμάτων στην Ιταλία.
– Οι αυξημένες εξαγωγές, τα περιορισμένα αποθέματα και οι προβλέψεις για χαμηλότερη παραγωγή της Ισπανίας.

Στα πλαίσια αυτά σημαντικός αποδείχτηκε ο ρόλος των δημοπρασιών που διενεργούν κάποιοι Συν/σμοί στην Κρήτη και Πελοπόννησο, οι οποίοι εκτός του ότι εξασφαλίζουν καλύτερες τιμές για τους Συνεταίρους τους, βοηθούν σημαντικά στην διαμόρφωση καλυτέρων τιμών και στις πωλήσεις με διαπραγματεύσεις, όπως ονομάζονται οι πωλήσεις με «απευθείας συμφωνίες» που γίνονται σε γειτονικά Συνεταιρικά και Ιδιωτικά ελαιοτριβεία!
Επομένως είναι σαφές ότι οι δημοπρασίες πρέπει να γενικευτούν και σε αυτό μπορεί να συμβάλλει και η Πολιτεία αλλά και κυρίως οι ελαιοπαραγωγοί!
Μια αναλυτική εικόνα των τιμών, όπως διαμορφώνεται από τις πολύ λίγες τιμές που δίδονται στο ΔΕΛΤΙΟ του ΣΕΔΗΚ αλλά και από αυτές που δημοσιεύονται από έγκυρα μέσα στην Ισπανία και Ιταλία, φαίνεται στο Δελτίο Τιμών του ΣΕΔΗΚ www.sedik.gr της 05-08-25 ενώ μια συνοπτική εικόνα τους παρουσιάζεται στον Πιν.1.από τον οποίο προκύπτουν τα έξης:
Στην Ελλάδα οι τιμές κυμάνθηκαν: Στην Κρήτη από 4,30€/κ μέχρι 3,80 €/κ, στην Πελοπόννησο από 4,43€/κ έως 3,70€/κ και στα Νησιά από 4,00€/κ έως 3,50€/κ
Στην Ισπανία οι τιμές των έξτρα αυξήθηκαν ελαφρά τις τελευταίες εβδομάδες πλησιάζοντας τα 5€/κ και κυμάνθηκαν από 4,64 (2% των πωλήσεων) μέχρι 3,49€/κ (59% των πωλήσεων). Αξιοσημείωτη όμως είναι και η αύξηση της τιμής των απλών παρθένων (οξ<2ο) η οποία έφτασε στα 3,49€/κ δηλαδή όσο και ελάχιστη τιμή των έξτρα (βλ. www.sedik.gr) υποδηλώνοντας μια τάση αναπλήρωσης η και αντικατάστασης των έξτρα!
Στην Ιταλία οι τιμές των έξτρα ως συνήθως διατηρήθηκαν αρκετά υψηλότερα και κυμάνθηκαν μεταξύ 9,20 έως 10,0 €/κ, ενώ και στην Τυνησία έφτασαν στα 3,98€/κ!
*Ο Νίκος Μιχελάκης,είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντής του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Άμισθος Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μερικά η ολικά μόνο μετά από άδεια του (nmixel@otenet.gr) και τήρηση των Πνευματικών δικαιωμάτων της ιστοσελίδας
Ακολουθήστε το Thessalikigi.gr στο
Facebook
, για να ενημερώνεστε άμεσα.
Ελάτε στο κανάλι μας στο
Viber
, για να ενημερώνεστε πρώτοι.
Δείτε τα τελευταία νέα μας στη
Google News
