«Το 80% του μελιού στα ράφια της Ευρώπης είναι νοθευμένο, κάτι που μπορεί κανείς να υποψιαστεί και από την τιμή πώλησης αυτών των “μελιών” που είναι σημαντικά χαμηλότερη από το κόστος παραγωγής του μελιού στην Ευρώπη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μπέρναρντ Χόιβελ, πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Επαγγελματιών Μελισσοκόμων (ΕΡΒΑ) στο πλαίσιο ενός βίντεο που παρουσιάστηκε λογιστική ανάλυση της αγοράς μελιού και απευθύνεται στις ευρωπαϊκές και κρατικές αρχές των χωρών μελών της ΕΕ, αλλά και στους ευρωπαίους καταναλωτές.

Ο αθέμιτος ανταγωνισμός από εισαγόμενα σιρόπια έχει οδηγήσει τους επαγγελματίες μελισσοκόμους της ΕΕ σε σοβαρή κρίση. Οι μελισσοκόμοι δυσκολεύονται να πουλήσουν το μέλι τους, καθώς η τιμή του είναι υψηλότερη από τα εισαγόμενα προϊόντα. Αυτό έχει οδηγήσει πολλούς στην εγκατάλειψη της μελισσοκομίας, με ορισμένες χώρες να καταγράφουν ποσοστά εγκατάλειψης έως και 75%.
Στη λογιστική ανάλυση φαίνεται ότι μέλια που πωλούνται σε χαμηλές τιμές είναι συχνά νοθευμένα. Τα εισαγόμενα σιρόπια παραπλανούν τις τρέχουσες μεθόδους ελέγχου, ενώ οι διαφημίσεις προωθούν αυτά τα προϊόντα ως «μέλι χωρίς μέλισσες», για το vegan κοινό. Στη Γερμανία, δείγματα μελιού εξετάστηκαν χωρίς ετικέτες και κρίθηκαν ως κατάλληλα από τα εργαστήρια. Όμως, με μια νέα μέθοδο DNA, η ανάλυση έδειξε ότι τα περισσότερα ήταν νοθευμένα, σύμφωνα με τον κ. Χόιβελ.
Περιγράφοντας τη μέθοδο ο ίδιος εξηγεί ότι αναλύεται η αλληλουχία του DNA όλων των οργανισμών που υπάρχουν σε ένα δείγμα μελιού και το συγκρίνει με μια βάση δεδομένων αυθεντικών δειγμάτων μελιού. Εφόσον η σύνθεση, οι αναλογίες και η συγκέντρωση του DNA στο δείγμα διαφέρουν από τις αντίστοιχες στο αυθεντικό μέλι το δείγμα κρίνεται ως νοθευμένο.
Η νοθεία στο μέλι αποτελεί παγκόσμιο ζήτημα, με το 1/3 του μελιού να θεωρείται νοθευμένο. Η ΕΡΒΑ συνεχίζει τις δειγματοληψίες και πρόκειται να ενημερώσει τις αρμόδιες αρχές και τα ΜΜΕ.