Το ΑΠΘ εξελίσσει την καλλιέργεια Ιπποφαούς μέσα από Τεχνολογίες Γεωργίας Ακριβείας

από Thessaliki Gi

Στην αιχμή της βιώσιμης γεωργίας βρίσκεται το έργο «ΣΥΜΠ.Ε.Γ.Α.» που υλοποιείται από τονΤομέα Αγροτικής Οικονομίας του Τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ,με επιστημονικό υπεύθυνο τον Καθηγητή Αναστάσιο Μιχαηλίδη. Το πρόγραμμα, το οποίο ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2023 και θα ολοκληρωθεί τον Μάιο του 2025, αξιοποιεί τις δυνατότητες της γεωργίας ακριβείας για την καλλιέργεια του ιπποφαούς, ένα φυτό με υψηλή διατροφική αξία και σημαντική θέση στην αγροδιατροφή.

Εταίροι του προγράμματος, με τίτλο «ΣΥΜΠ.Ε.Γ.Α. – Πιλοτική καλλιέργεια πέντε ποικιλιών ιπποφαούς (Hippophae L.) με χρήση γεωργίας ακριβείας για την ανάπτυξη υψηλής διατροφικής αξίας γιαουρτιού, ως πρότυπο υγιεινής διατροφής», είναι εκτός από το ΑΠΘ, ιδιωτική εταιρεία και καλλιεργητές. Στόχος είναι να αναπτυχθεί ένα καινοτόμο προϊόν: γιαούρτι βιολειτουργικής δράσης εμπλουτισμένο με ιπποφαές, το οποίο θα συνδυάζει υψηλή διατροφική αξία και πρότυπα υγιεινής διατροφής.

Ιπποφαές: Μια Υπερτροφή με Δυναμική

Το ιπποφαές θεωρείται υπερτροφή, χάρη στα πλούσια θρεπτικά συστατικά, τα έλαια και τα αντιοξειδωτικά που περιέχει. Παρότι οι κλιματολογικές συνθήκες στην Ελλάδα ευνοούν την παραγωγή του, το κύριο πρόβλημα των Ελλήνων καλλιεργητών, σύμφωνα με τους συντελεστές του έργου, είναι ο συνεχής περιορισμός των αποδόσεων της γεωργικής καλλιέργειας, λόγω εξάντλησης των θρεπτικών συστατικών του εδάφους. Οι καλλιεργητές συχνά καταφεύγουν στηναλόγιστη χρήση χημικών λιπασμάτων χωρίς να γίνεται προηγούμενη μελέτηστα εδαφικά χαρακτηριστικά και τις εδαφικές ανάγκες στην κάθε περιοχή. Αυτή η πρακτική έχει περιβαλλοντικέςκαι οικονομικές επιπτώσεις.Στην Ελλάδα, δεν υπάρχει επίσημα τεκμηριωμένη εφαρμογή της Γεωργίας Ακριβείας στην καλλιέργεια του ιπποφαούς αναφέρουν οι συντελεστές του έργου.

Η Καινοτομία της Γεωργίας Ακριβείας

Το πρόγραμμα επιδιώκει να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις μέσω της γεωργίας ακριβείας. Χρησιμοποιώντας τεχνολογίες όπως εξειδικευμένοι αισθητήρες που παρακολουθούν την υγρασία, τη θερμοκρασία και τις συνθήκες του εδάφους, το έργο διασφαλίζει ότι οι καλλιέργειες λαμβάνουν μόνο τις απαραίτητες εισροές. Αυτή η προσέγγιση αυξάνει την παραγωγή, βελτιώνει την ποιότητα των καρπών και μειώνει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της καλλιέργειας.

Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Μέτρου 16 «Συνεργασία»Υπομέτρο 16.1-16.2 «Ίδρυση και λειτουργία επιχειρησιακών ομάδων της Ευρωπαϊκής σύμπραξης καινοτομίας για την παραγωγικότητα και τη βιωσιμότητα της γεωργίας» του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Περισσότερες πληροφορίες για το έργο: https://sympega.rezosbrands.com/

ippofaes • Το ΑΠΘ εξελίσσει την καλλιέργεια Ιπποφαούς μέσα από Τεχνολογίες Γεωργίας Ακριβείας • ΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΓΗ Τα Νέα της Θεσσαλικής Γης

Κ. Παλαμά 4
Φαλάνη Λάρισας, ΤΚ 40011

info@thessalikigi.gr

2413 019621

690 7662544

Αγροτικά Νέα Θεσσαλική Γη

Ιστοσελίδα αγροτικού ενδιαφέροντος, με ειδήσεις, ρεπορτάζ, αναλύσεις, για τους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής, από την καρδιά του Θεσσαλικού κάμπου και για όλη την Ελλάδα!

Αγροτικά Νέα Θεσσαλική Γη

Ιστοσελίδα αγροτικού ενδιαφέροντος, με ειδήσεις, ρεπορτάζ, αναλύσεις, για τους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής, από την καρδιά του Θεσσαλικού κάμπου και για όλη την Ελλάδα!

Κ. Παλαμά 4
Φαλάνη Λάρισας, ΤΚ 40011

info@thessalikigi.gr

2413 019621

690 7662544

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Εταιρεία: Αθανασιάδη-Χαρχαντή Χαραλαμπία

Νομική μορφή: Ατομική επιχείρηση

Διακριτικός τίτλος: Thessalikigi.gr site-tv-radio

Τίτλος: Thessalikigi.gr

Έδρα: Κ. Παλαμά 4 Φαλάνη Λάρισας, ΤΚ 40011

ΑΦΜ: 178527998

ΔΟΥ: Λάρισας

Τηλ. 2413019621 – 6907662544

e mail: info@thessalikigi.gr

Αρ.ΓΕΜΗ: 179409640000

Δικαιούχος του Domain name Thessalikigi.gr: Αθανασιάδη Χαρχαντή Χαραλαμπία

Νόμιμος εκπρόσωπος: Αθανασιάδη Χαρχαντή Χαραλαμπία

Διευθυντής/Διαχειριστής: Αθανασιάδη Χαρχαντή Χαραλαμπία

Διευθυντής σύνταξης: Χρήστος Αθανασιάδης

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018,
σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).