Το «μπαλάκι» στα ΚΥΔ για την πληρωμή των Ενισχύσεων Deminimis

• Έριξαν ΥΠΑΑΤ και ΟΠΕΚΕΠΕ για να μπορέσουν να πληρωθούν οι δικαιούχοι αγρότες αύριο και μεθαύριο

από Thessaliki Gi
  • Του Χρήστου Αθανασιάδη

Μετά από υπέρμετρη καθυστέρηση και συνεχόμενες αναβολές, τελικά, όπως έγινε και επίσημα γνωστό, από τον υφ. Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Χρήστο Κέλλα, αύριο Μεγάλη Τρίτη, θα γίνει η πολυπόθητη πληρωμή των ενισχύσεων Deminimis για μήλα Π.Ε. Λάρισας, Σύκων ξηρών μη μεταποιημένων και φιστικιών Π.Ε. Αν. Αττικής και Καστάνων  Π.Ε. Λάρισας, ενώ μεθαύριο Μ. Τετάρτη για τα παραμορφωμένα πυρηνόκαρπα.

Για να πραγματοποιηθεί όμως αυτή η πληρωμή, τόσο το ΥΠΑΑΤ όσο και ο ΟΠΕΚΕΠΕ, έριξαν το «μπαλάκι» στα κατά τόπους ΚΥΔ, ώστε αυτά να διεκπεραιώσουν την όλη διαδικασία, διότι σε διαφορετική περίπτωση, η πληρωμή θα πήγαινε ακόμα πολύ πιο πίσω.

Ουσιαστικά θα πρέπει τα ΚΥΔ να διεκπεραιώσουν τις απαραίτητες υπεύθυνες δηλώσεις των δικαιούχων παραγωγών, που είναι να κατατεθούν στον ΟΠΕΚΕΠΕ, οι οποίες προβλέπονται από τον ευρωπαϊκό Κανονισμό για τη λήψη ενισχύσεων Deminimis και αντί για χειρόγραφες αιτήσεις, ο ΟΠΕΚΕΠΕ και το ΥΠΑΑΤ προέκριναν τη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας, όπου τα ΚΥΔ, όπως προαναφέραμε, θα διεκπεραιώσουν την όλη διαδικασία, αντί να πηγαίνει ένας-ένας ο παραγωγός, με τη χειρόγραφη αίτηση ανά χείρας.

Προσέξτε όμως, το πότε έστειλε ο ΟΠΕΚΕΠΕ το σχετικό email στα ΚΥΔ. Την Παρασκευή που μας πέρασε παρακαλώ και μάλιστα στις 5 το απόγευμα, ενώ τα ΚΥΔ, όπως είναι γνωστό δεν δουλεύουν τα Σαββατοκύριακα, και ουσιαστικά έπρεπε μέσα σε 8 ώρες να φέρουν εις πέρας τη σχετική διαδικασία σε χρόνο ντε-τε, ώστε να πραγματοποιηθεί η πληρωμή αύριο Μ. Τρίτη.

Τελικά, τα ΚΥΔ κατάφεραν (τουλάχιστον τα περισσότερα μέχρι στιγμής) και έφεραν εις πέρας την παραπάνω διαδικασία και οι δικαιούχοι παραγωγοί θα μπορέσουν να πληρωθούν αύριο και μεθαύριο.  

Πάντως, για την ιστορία, να αναφέρουμε ότι από τους 4.200 δικαιούχους  των ενισχύσεων Deminimis, οι 1.300 διεκπεραιώθηκαν μέσα από το ΚΥΔ «Αγροσυμβουλή» των ΝτογκούληΠαπαδούλη.  

Τι θα λάβουν οι δικαιούχοι

Υπενθυμίζεται ότι δικαιούχοι της κρατικής ενίσχυσης de minimis έχουν οριστεί οι γεωργοί που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή:

  • Σύκων ξηρών μη μεταποιημένων και φιστικιών σε παραγωγούς της Π.Ε. Αν. Αττικής, με ύψος του ποσού ενίσχυσης 650 ευρώ ανά στρέμμα καλλιέργειας σύκων και αντίστοιχα 400 ευρώ ανά στρέμμα καλλιέργειας φιστικιών για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, ενώ στην περίπτωση των μη κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, η εν λόγω ενίσχυση, προς την πληττόμενη αγροτική εκμετάλλευση περιορίζεται στο 50% του ποσού που θα λάβουν οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
  • Μήλων της Π.Ε. Λάρισας, με ύψος του ποσού ενίσχυσης ήσσονος σημασίας 320 ευρώ ανά στρέμμα καλλιέργειας μήλων για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, ενώ στην περίπτωση των μη κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, η εν λόγω ενίσχυση, προς την πληττόμενη αγροτική εκμετάλλευση περιορίζεται στο 50% του ποσού που θα λάβουν οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
  • Κάστανων της Π.Ε. Λάρισας, με ύψος του ποσού ενίσχυσης 200 ευρώ ανά στρέμμα καλλιέργειας κάστανων για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, ενώ, στην περίπτωση των μη κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, η εν λόγω ενίσχυση προς την πληττόμενη αγροτική εκμετάλλευση περιορίζεται στο 50% του ποσού που θα λάβουν οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Παραμορφωμένα πυρηνόκαρπα

Για τα παραμορφωμένα πυρηνόκαρπα, που οη πληρωμή θα γίνει μεθαύριο Μ. Τετάρτη, για τις Π.Ε. Φλώρινας, Τρικάλων, Πιερίας, Πέλλας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς και Λάρισας, το ύψος του ποσού ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) για καθορίζεται:

α) σε 170 ευρώ ανά στρέμμα καλλιέργειας ροδακινιάς για τα αγροτεμάχια των οποίων τα δέντρα προσεβλήθησαν σε ποσοστό τουλάχιστον 30% έως 70%,

β) σε 210 ευρώ ανά στρέμμα καλλιέργειας ροδακινιάς για τα αγροτεμάχια των οποίων τα δέντρα προσεβλήθησαν σε ποσοστό τουλάχιστον 70% και άνω,

γ) σε 190 ευρώ ανά στρέμμα καλλιέργειας νεκταρινιάς για τα αγροτεμάχια των οποίων τα δέντρα προσεβλήθησαν σε ποσοστό τουλάχιστον 30% έως 70%,

δ) σε 230 ευρώ ανά στρέμμα καλλιέργειας νεκταρινιάς για τα αγροτεμάχια των οποίων τα δέντρα προσεβλήθησαν σε ποσοστό τουλάχιστον 70% και άνω.

Τέλος, για τους καλλιεργητές που υπέστησαν ζημία από την πτώση του αεροπλάνου Antonov στις 16 Ιουλίου 2022 στην αγροτική περιοχή των Τεναγών Φιλίππων του Δ. Παγγαίου Καβάλας, οι οποίοι έχουν υποβάλλει ενιαία αίτηση ενίσχυσης για το έτος 2022 και διατηρούν τουλάχιστον ένα στρέμμα καλλιέργειας, το ύψος του ποσού ενίσχυσης de minimis ανά στρέμμα και καλλιέργεια καθορίστηκε σε:

  • 108 €  για τον ηλίανθο,
  • 530 € για το σπανάκι,
  • 688 € για τα φασολάκια,
  • 204 € για τριφύλλι,
  • 265 € για ελιές,
  • 236 € για καρυδιές,
  • 204 € για αραβόσιτο,
  • 850 € για οπωροκηπευτικά,
  • 186 € για λεύκες.

Παπαναστασίου 70
Λάρισα, ΤΚ 41222
3ος Όροφος

info@thessalikigi.gr

2413 019621

690 7662544

Αγροτικά Νέα Θεσσαλική Γη

Ιστοσελίδα αγροτικού ενδιαφέροντος, με ειδήσεις, ρεπορτάζ, αναλύσεις, για τους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής, από την καρδιά του Θεσσαλικού κάμπου και για όλη την Ελλάδα!

Αγροτικά Νέα Θεσσαλική Γη

Ιστοσελίδα αγροτικού ενδιαφέροντος, με ειδήσεις, ρεπορτάζ, αναλύσεις, για τους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής, από την καρδιά του Θεσσαλικού κάμπου και για όλη την Ελλάδα!

Παπαναστασίου 70
Λάρισα, ΤΚ 41222
3ος Όροφος

info@thessalikigi.gr

2413 019621

690 7662544

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Εταιρεία: Αθανασιάδη-Χαρχαντή Χαραλαμπία

Νομική μορφή: Ατομική επιχείρηση

Διακριτικός τίτλος: Thessalikigi.gr site-tv-radio

Τίτλος: Thessalikigi.gr

Έδρα: Κ. Παλαμά 4 Φαλάνη Λάρισας, ΤΚ 40011

ΑΦΜ: 178527998

ΔΟΥ: Λάρισας

Τηλ. 2413019621 – 6907662544

e mail: info@thessalikigi.gr

Αρ.ΓΕΜΗ: 179409640000

Δικαιούχος του Domain name Thessalikigi.gr: Αθανασιάδη Χαρχαντή Χαραλαμπία

Νόμιμος εκπρόσωπος: Αθανασιάδη Χαρχαντή Χαραλαμπία

Διευθυντής/Διαχειριστής: Αθανασιάδη Χαρχαντή Χαραλαμπία

Διευθυντής σύνταξης: Χρήστος Αθανασιάδης

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018,
σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).