- Γράφει ο Παντελής Γκάσιος* Σύμβουλος ΟΕΥ Α
Το μεσημέρι της 10ης Δεκεμβρίου, σε αίθουσα εκδηλώσεων στο κέντρο της Μαδρίτης (Espacio Rastro), πραγματοποιήθηκε η φετινή τελετή βράβευσης των 100 καλύτερων ελαιολάδων παγκοσμίως, με τίτλο “Evooleum Guide 2025”, του ισπανικού, διεθνούς εμβέλειας Οργανισμού Evooleum, θυγατρικού του μεγάλου και αναγνωρισμένου Ομίλου κλαδικών εκδόσεων του κλάδου ελαιοκομίας Mercacei-Edimarket Editores, στην οποία βραβεύθηκαν, μεταξύ άλλων, ελληνικό ελαιόλαδο της εταιρείας Terra Creta από την περιοχή των Χανίων, καθώς και, στην κατηγορία της καινοτόμου συσκευασίας, ελληνικό ελαιόλαδο Iliada της εταιρείας Agrovim.
Υπογράφων παρέστη αφού έλαβε σχετική ειδοποίηση από τον υπεύθυνο εξαγωγών της ελληνικής Terra Creta (Ομίλου Μέλισσα-Κίκιζας ΑΒΕΕ Τροφίμων) κ. Εμμανουήλ Καρπαδάκη και παρέλαβε εκ μέρους της εν λόγω ελληνικής εταιρείας το σχετικό βραβείο από εκπρόσωπο των διοργανωτών.
Τα ελληνικά ελαιόλαδα που βραβεύθηκαν ήταν το “Terra Creta Grand Cru Koroneiki Extra Virgin Olive Oil”, στην κατηγορία “Best of Greece Award» (όπως και πέρσι), το οποίο έλαβε συνολική βαθμολογία 89, καθώς και, με αργυρό μετάλλιο στην κατηγορία “Best Retail Design” στα ειδικά βραβεία συσκευασίας (Evooleum Packaging Awards), το “ILIADA Organic Kalamata PDO- Platinum Line”.
Στη φετινή διαγωνιστική διαδικασία συμμετείχαν και βραβεύθηκαν σε διαφορετικές κατηγορίες πολλά ακόμη ελαιόλαδα ανώτερης ποιότητας από την Ισπανία, την Ιταλία, την Κροατία, την Τυνησία, την Πορτογαλία, το Μαρόκο, τη Βραζιλία, τη Γαλλία, την Τουρκία, το Ισραήλ.
Το πρώτο βραβείο δόθηκε στο ισπανικό ελαιόλαδο “Dehesa El Molinillo Coratina” της εταιρείας Nortia Agricultural S.A., ενώ στην πρώτη δεκάδα συμπεριλήφθηκαν ακόμη επτά ισπανικά, δύο ιταλικά και ένα κροατικό ελαιόλαδα.
Ολόκληρος ο κατάλογος των βραβευθέντων ελαιολάδων ανά κατηγορία εντοπίζεται στην ιστοσελίδα του Evooleum, στη διεύθυνση https://www.evooleum.com/en/mejor-de-cada-categoria.
Βραβεύθηκαν επίσης χωριστά ελαιόλαδα προέλευσης ελαιοτριβείων με μικρή παραγωγή, καθώς και ελαιόλαδα με τις καλύτερες συσκευασίες, όπως και ορισμένοι άνθρωποι της εστίασης, της τέχνης και του κλάδου ελαιοκομίας που έχουν συμβάλει στη διάδοση και στην προβολή των ιδιοτήτων του ελαιολάδου.
Στην εκδήλωση βράβευσης, διάρκειας δύο ωρών περίπου, παρέστησαν ο Γενικός Διευθυντής Τροφίμων του ισπανικού Υπουργείου Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων κ. Herrero Velasco, εκπροσωπώντας τον Υπουργό κ. Planas ο οποίος δεν παρέστη φέτος, απευθύνοντας χαιρετισμό στο ξεκίνημα τονίζοντας τις πολιτικές που υλοποιεί η ισπανική Κυβέρνηση προς ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας του ισπανικού κλάδου ελαιοκομίας, αναπτύσσοντας δράσεις προβολής σε συνεργασία με εθνικούς και περιφερειακούς φορείς εξωστρέφειας (ICEX), καθώς και στις εκστρατείες ενημέρωσης του καταναλωτικού κοινού για τις υγιεινές ιδιότητες, τη βιωσιμότητα, την επισήμανση του ελαιολάδου, καθώς και γενικότερα των τροφίμων.
Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης η Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια Βιομηχανιών, Καινοτομίας και Αγροδιατροφικής Αλυσίδας της Αυτόνομης Κοινότητας της Ανδαλουσίας, κα De Toro Navero, αναφερόμενη κυρίως στην υποστήριξη που παρέχει η Κοινότητα στον εκσυγχρονισμό και την έτι περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας του ελαιολάδου. Παρέστησαν επίσης εκπρόσωποι εταιρειών και δη εκείνων που βραβεύθηκαν, καθώς ασφαλώς εκπροσώπων κλαδικών συνδέσμων και ενώσεων κυρίως από την Ανδαλουσία (Διεπαγγελματική Ελαιολάδου, Ισπανική Ομοσπονδία Ελαιοπαραγωγών Δήμων-ΑΕΜΟ κ.α.), όπως και προσωπικοτήτων του κλάδου ελαιοκομίας κατά κύριο λόγοι από την Ισπανία αλλά και από άλλες χώρες.
Υπογράφων συνάντησε σε περιθώριο εκδήλωσης τους υπευθύνους του ισπανικού Οργανισμού Evooleum, συγχαίροντάς τους για τη διοργάνωση και ανταλλάσσοντας απόψεις σχετικά με την ποιότητα, τον δυναμικό χαρακτήρα και τις προοπτικές που διαθέτουν τα ελληνικά επώνυμα ελαιόλαδα.
*Ο κ. Παντελής Γκάσιος, είναι Σύμβουλος ΟΕΥ Α της πρεσβείας της χώρας μας στη Μαδρίτη