Η « Πλατφόρμα μελιού » της ΕΕ, μια ομάδα εμπειρογνωμόνων που συμβουλεύει την Επιτροπή με συμβουλές σχετικά με τη γνησιότητα και την ιχνηλασιμότητα του μελιού, πραγματοποίησε την πρώτη της συνεδρίαση χθες (6 Νοεμβρίου).
Με στόχο τη βελτίωση της ενημέρωσης των καταναλωτών για ορισμένα τρόφιμα, η ΕΕ ενέκρινε τις «οδηγίες για το πρωινό» τον περασμένο Απρίλιο, οι οποίες περιλαμβάνουν κανόνες που απαιτούν για τα μείγματα μελιού να αναγράφονται οι χώρες προέλευσης στην ετικέτα της συσκευασίας.
Κατά τη διάρκεια της ακρόασης επιβεβαίωσης τη Δευτέρα (4 Νοεμβρίου), ο επίτροπος Γεωργίας Κρίστοφ Χάνσεν αναγνώρισε την πρόοδο που σημειώθηκε στην αύξηση της διαφάνειας στην επισήμανση της προέλευσης του μελιού και δεσμεύτηκε να συνεχίσει να εργάζεται για την καταπολέμηση της απάτης στα τρόφιμα.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με την Οδηγία (ΕΕ) 2024/1438 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 14ης Μαΐου 2024, η χώρα προέλευσης όπου έγινε η συγκομιδή του μελιού πρέπει να αναγράφεται στην επισήμανση. Στην περίπτωση που το μέλι προέρχεται από περισσότερες από μία χώρες, οι χώρες προέλευσης όπου έγινε η συγκομιδή του μελιού αναγράφονται στην επισήμανση στο κύριο οπτικό πεδίο, κατά φθίνουσα σειρά του μεριδίου τους στο βάρος, μαζί με το ποσοστό που αντιπροσωπεύει κάθε μία από τις εν λόγω χώρες προέλευσης. Επιτρέπεται ανοχή 5 % για κάθε επιμέρους μερίδιο εντός του μείγματος, που υπολογίζεται με βάση την τεκμηρίωση ιχνηλασιμότητας της επιχείρησης.
Ωστόσο, τα κράτη μέλη μπορούν να προβλέπουν ότι, όσον αφορά το μέλι που διατίθεται στην αγορά στο έδαφός τους, στις περιπτώσεις στις οποίες σε μείγματα μελιού υπάρχουν περισσότερες από τέσσερις χώρες προέλευσης και τα τέσσερα μεγαλύτερα μερίδια αντιπροσωπεύουν πάνω από το 50 % του μείγματος, επιτρέπεται η αναγραφή του ποσοστού μόνο για τα τέσσερα αυτά μεγαλύτερα μερίδια, και ότι οι υπόλοιπες χώρες προέλευσης πρέπει να αναφέρονται κατά φθίνουσα σειρά χωρίς ποσοστό.
Στην περίπτωση συσκευασιών που περιέχουν καθαρές ποσότητες μελιού κάτω των 30 γραμμαρίων, οι ονομασίες των χωρών προέλευσης μπορούν να αντικαθίστανται από κωδικό δύο γραμμάτων, σύμφωνα με τον κωδικό δύο γραμμάτων (άλφα-2) που περιλαμβάνεται στην πλέον πρόσφατη ισχύουσα έκδοση του διεθνούς προτύπου ISO 3166-1